Lipposen hallitus sai eron

Nykyhallituksesta tulee Suomen pitkäaikaisin hallitus



Pääministeri Paavo Lipposen (SDP) hallitus sai keskiviikkona tasavallan presidentiltä eron. Hallitus jatkaa toimitusministeristönä uuden hallituksen nimitykseen saakka.


Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) kävi valtiopäivien avajaisten jälkeen presidentinlinnassa jättämässä hallituksen puolesta eronpyynnön. Muodollisesti hän jätti paikkansa "tasavallan presidentin käytettäväksi".

Tilaisuus oli lyhyt ja koruton. Presidentti Martti Ahtisaari otti pyynnön vastaan ja pyysi itse samalla hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä. Muodollisuuksien jälkeen presidentti ja pääministeri keskustelivat tovin.

Lipposen johtama, Suomen itsenäisyyden 66. hallitus nimitettiin 13. huhtikuuta neljä vuotta sitten. Se jatkoi siten niiden hallitusten sarjaa, jotka ovat istuneet koko vaalikauden.

Keskiviikkona Lipposen hallitukselle tuli täyteen 1 449 päivää eli saman verran kuin Esko Ahon (kesk) johtamalla edellisellä hallituksella oli yhteensä. Torstaina nykyhallitus on hallitusten ikätilastossa siten jo kolmantena.

Selvää lienee, että Lipposen hallituksesta tulee kaikkien aikojen pitkäikäisin hallitus. Jos nimittäin uusi hallitus nimitetään kuun puolivälissä, Lipposen hallitus voittaa muutamalla päivällä ikätilastoa nykyisin johtavan Harri Holkerin (kok) hallituksen. Holkerin sinipunahallitukselle päiviä kertyi kaikkiaan 1 458 vuosina 1987-91.

Laajapohjainen hallitus

Lipposen hallituksen kokoonpano on ollut monessakin mielessä harvinainen. Lempinimensä sateenkaarihallitus se sai poikkeuksellisen laajasta pohjastaan. Mukana ovat olleet SDP, kokoomus, vasemmistoliitto, RKP ja vihreä liitto. Näin laajaan pohjaan Suomessa ei ole aina totuttu.

Kokoomus ja SKDL:n seuraaja vasemmistoliitto ryhtyivät siis ensimmäistä kertaa hallitusyhteistyöhön. Vihreä liitto sai ensimmäisenä Euroopassa edustajansa maan hallitukseen. Nyt vihreiden nousu hallitukseen on koettu jo Saksassakin.

Hallituksessa on viidellä ministerinpaikalla tapahtunut muutoksia. Valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok) siirryttyä Pohjolan pääjohtajaksi valtion rahakirstun ylimmän vartijan tehtävät otti oikeusministeri Sauli Niinistö. Hän on kokoomuksen puheenjohtajana ollut kaiken aikaa oman toimensa ohella pääministerin sijainen.

Uudeksi oikeusministeriksi nousi Kari Häkämies (kok). Kun Häkämies siirtyi Kuopion johtoon, oikeusministerin tehtäviin värvättiin Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Valtiovarainministeriössä tapahtui toinenkin muutos. Arja Alho (SDP) erosi Sundqvist-jupakan vuoksi hallituksesta, ja hänen tilalleen tuli Jouko Skinnari.

Kulttuuriministerin paikalla oli viime kesän loppuun vasemmistoliiton puheenjohtaja Claes Andersson. Puolueen puheenjohtajan vaihdos merkitsi myös ministerinvaihdosta, ja uusi puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes nousi hallitukseen.

Hallituksessa liikenneministerinä aloittanut Tuula Linnainmaa (kok) ryhtyi maaherraksi, joten hänen tilalleen tuli Matti Aura (kok). Aura teki Sonera-jupakasta omat johtopäätöksensä ja jätti hallituksen. Hän teki siten aivan hallituksen loppukuukausina tilaa Kimmo Sasille (kok).

STT-MH
1.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE