Oma "agentti" hakee sopivaa työpaikkaa

Työelämän mullistukset tuovat uusia työnhakukeinoja



Työelämän ja työmarkkinoiden mullistukset ovat tuoneet paineita etsiä uusia kanavia, joiden kautta työt ja työntekijät saataisiin kohtaamaan nykyistä paremmin.


Valtaosa nykyisistä työvoimapalveluista toimii työnantajalähtöisesti: yritykselle pyritään etsimään sopivaa väkeä.

Rekrytointialalle ponnistava yritys Ura-Agentit on kääntänyt mallin nurin niin, että se hakee uutta työtä etsivälle ammattilaiselle tai asiantuntijalle sopivaa työpaikkaa.

Mallin kehittäneen Harri Hoivalan mukaan vastaavaa palvelua ei tiettävästi ole tarjolla muualla. Jossain määrin työnhakijalähtöisesti ovat toimineet lähinnä suorittavan työn tekijöitä välittävät työvoiman vuokraajat ja toisaalta korkeinta johtoa palvelevat head hunterit.

- Suuri joukko näiden ryhmien väliin sijoittuvia asiantuntijoita ja ammattilaisia on ollut ilman omaan "agenttia" työmarkkinoilla.

Työnhakijoille agenttien käyttö ei maksa mitään, vaan palkkion maksaa yritys, jos tarjottu työntekijä todella palkataan. Palvelusta peritään kuukausipalkkaa sosiaaliturvamaksuineen vastaava summa.

Ura-Agenttien omistajiin kuuluva Hoivala pitää maksua halpana, jos vertailukohdaksi otetaan perinteinen palkkaustapa. Jo lehti-ilmoitukset maksavat helposti 20 000-100 000 markkaa.

Huhtikuussa toimintansa aloittavan yrityksen tavoitteena on lohkaista ensimmäisenä vuotena 1-2 prosentin viipale kaupallisista rekrytointimarkkinoista neljän ura-agentin voimin.

Hoivala luottaa, että tietyille toimialoille mallista voi kehittyä nopea hyvien osaajien rekrytointikanava.

Oma persoona vaikea kaupattava

Työnhaku alkaa henkilön osaamisen ja vahvuuksien kartoituksella, jonka jälkeen sovitaan, mille toimialoille ja millaisiin yrityksiin ura-agentit häntä tarjoavat.

Hoivala muistuttaa, että moni kokee oman itsensä myymisen vaikeaksi. Työelämän mullistusten keskellä oman osaamisen ja arvon arviointikin voi olla vaikeaa.

Jos kiinnostunut työnantaja löytyy ja myös työnhakija on kiinnostunut hänelle tarjotusta yrityksestä, järjestetään tapaaminen. Mikäli työntekijä neuvottelujen jälkeen saa työtarjouksen, hän voi joko hyväksyä tai hylätä sen.

Hoivalan joukot testasivat mallia jo viime vuonna. Silloin mukana olleille 20-30 ihmiselle löytyi uusi työpaikka "aika kevyesti".

Hoivala on viimeksi tehnyt töitä työnhakuvalmennuksen parissa. Kiinnostus alaan kumpuaa kaukaa: sosiaalipsykologiaa ja markkinointia opiskellut mies väsäsi jo opiskeluaikanaan työnhakukirjeitä tuttavilleen.

STT-IA
1.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE