Uusi hallitus aiotaan koota parissa viikossa



Uusi hallitus aiotaan koota parissa viikossa eli huhtikuun puoliväliin mennessä. Hallituksen muodostaminen alkoi keskiviikkona ns. presidentinkierroksella. Aivan odotusten mukaisesti presidentti Martti Ahtisaari nimitti illalla SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen hallitustunnustelijaksi.


Ahtisaari keskusteli hallitustilanteesta kaikkien eduskuntapuolueiden edustajien kanssa. Keskustelukierroksen jälkeen presidentti Ahtisaari korosti, että pyrkimyksenä on saada mahdollisimman nopeasti toimintakykyinen enemmistöhallitus.

Presidentin tulkinnan mukaan kaikki ryhmät olivat nopean aikataulun kannalla. Ahtisaari itse oli jopa aikaistanut prosessia. Alun perin presidentinkierros oli määrä käydä torstaina.

Ahtisaaren mukaan pääpuolueista mikään ei halunnut asettaa mitään hallituspohjaa toisen edelle. Tämä olisi hänen mielestään ollut epäloogistakin.

Liioin Ahtisaarella itsellään ei ole kertomansa mukaan toivomusta hallituspohjasta. Ainoa kiinnostus on, että hallitus on toimintakykyinen enemmistöhallitus, joka on valmis tekemään töitä koko vaalikauden.

Ahtisaari uskoo, että ensi viikon aikana hän saa kuulla Lipposelta, miten tunnustelu on onnistunut. Ahtisaari toivoo, että uusi hallitus voisi aloittaa huhtikuun puolivälissä.

Ohjelmakysymykset etusijalla

Puolueiden ja niiden eduskuntaryhmien johtohenkilöiden käynnit presidentin luona olivat lähinnä muodollisia, sillä Ahtisaari ilmoitti jo viime viikon keskiviikkona nimittävänsä Lipposen hallitustunnustelijaksi, jos "mitään ihmeellistä" presidentinkierroksella ei tule esille.

Lipponen aloittaa hallitustunnustelut heti torstaiaamuna. Neuvottelujen takaraja on 21. huhtikuuta, sillä sen jälkeen presidentti Ahtisaari lähtee Yhdysvaltoihin mm. sotilasliitto NATO:n ja sen rauhankumppanuusneuvoston huippukokoukseen.

Lipponen aloitti keskustelut heti torstaiaamuna tapaamalla puolen tunnin välein eduskuntapuolueiden hallitusneuvottelijat. Pääsiäiseksi hän antaa kullekin puolueelle joukon kysymyksiä ohjelmakysymyksistä ja hallituspohjasta. Vastauksia odotetaan ensi viikolla.

- Ohjelmakysymykset ovat nyt etusijalla. Lopullisessa arviossa tietenkin on otettava huomioon eduskuntavaalien tulos ja ne toivomukset, joita hallituspohjasta esitetään, hän tiivisti. Hän myönsi, että tämä ei varmasti ole helppo tehtävä.

Presidentinkierros viimeistä kertaa

Uuden hallituksen kokoaminen alkoi keskiviikkona välittömästi sen jälkeen, kun Lipponen oli käynyt jättämässä sateenkaarihallituksensa eronpyynnön. Hallitusta kootaan nyt viimeistä kertaa presidenttivetoisesti.

Nykyisessä perustuslaissa todetaan, että "Valtioneuvoston jäseniksi kutsuu presidentti, eduskunnan eri ryhmiä kuultuaan, rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Valtioneuvoston kokoonpanon merkittävästi muuttuessa on eduskunnan puhemiestä ja eduskunnan eri ryhmiä kuultava tilanteesta sekä eduskunnan oltava koolla."

Vuoden 2000 maaliskuun alusta voimaan tulevaksi tarkoitetussa uudessa perustuslakiehdotuksessa pääministerin valinta ja sitä myötä hallituksen muodostaminen muuttuu eduskuntavetoiseksi.

Yli vaalien lepäämässä olevan ehdotuksen mukaan "Ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta. Näiden neuvottelujen tuloksen perusteella, kuultuaan eduskunnan puhemiestä, presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä on kannattanut hänen valitsemistaan."

Keskustakin hyväksyi Lipposen tehtävän

Presidentinkierroksen aloitti eduskunnan puhemies Jukka Mikkola ja hänen jälkeensä presidentin luona kävivät eduskunnassa edustettuina olevat puolueet suuruusjärjestyksessä.

Linnasta lyhyen keskustelun jälkeen poistunut Mikkola kertoi, että Ahtisaari tuntui luottavan siihen, että hallituksen muodostamisesta selvitään ilman suurempia viivytyksiä.

Suurimman puolueen eli SDP:n puheenjohtaja Lipponen sanoi kertoneensa Ahtisaarelle SDP:n tavoittelevan laajaa enemmistöhallitusta, jonka pohjan ohjelmakysymykset ratkaisevat. Ahtisaari ei ottanut kantaa hallituspohjaan, vaan jätti sen puolueiden ratkaistavaksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen kertoi keskustan hallitusneuvottelijoiden ilmoittaneen Ahtisaarelle, että keskustalle sopii Lipposen nimittäminen hallitustunnustelijaksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö painotti Ahtisaarelle talouspoliittisen linjan jatkamista.

Vasemmistoliitto haluaa vahvemmat salkut

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes kertoi presidentin kanssa käydyn keskustelun jälkeen, että entisen hallituspohjan jatkaminen riippuu asiakysymyksistä.

Vasemmistoliitto on valmis hallitukseen, joka täyttää liiton ohjelmalliset tavoitteet ja jossa liitto saa entistä vahvemmat ministerinsalkut.

RKP:n näkemykset presidentille veivät eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat Henrik Lax ja Ulla-Maj Wideroos. Laxin mukaan RKP pitää alkaneella vaalikaudella tärkeänä mm. kielilainsäädännön uudistamista, minkä takia RKP:n jättäminen hallituksen ulkopuolelle olisi hänen mielestään luonnotonta.

Vihreiden hallitusneuvottelijat olivat Ahtisaaren puheilla liki täydet puoli tuntia. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tuija Braxin mukaan tapaamisessa keskusteltiin pitkään tulevaisuuskysymyksistä. Vihreät esittivät lisäksi ohjelmatavoitteitaan, kuten vihreää verouudistusta.

STT-MH
1.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE