Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Presidentin elämänkertateos herättää kohua Yhdysvalloissa

Etäinen ja omituinen Ronald Reagan



Kirjailija Edmund Morris kirjoitti 14 vuotta elämänkertaa Yhdysvaltain presidentistä, jota hän kutsuu nyt "omituisimmaksi koskaan eläneeksi mieheksi".


Pulitzer-palkittu Morris on kertonut julkisuudessa moneen otteeseen siitä, kuinka hankalaa Ronald Reaganin elämänkerran kirjoittaminen on ollut.

Kirjailijalla oli vapaa pääsy kaikkiin Reaganin arkistoihin ja päiväkirjoihin, mutta siitä huolimatta Morris ei saanut otetta presidenttiin eikä hänen ajatusmaailmaansa.

Epätoivoinen elämänkertakirjailija turvautui omintakeiseen ja nyt laajasti kiisteltyyn keinoon. Hän loi täysin kuvitteellisen hahmon, kertojan, jonka silmin seurattiin Reaganin lapsuus- ja nuoruusvuosia. Kuviteltu kertoja seuraa myös nuoren, filmitähdeksi kohoavan Ronaldin Hollywood-vuosia.

Kirjassa ei kertaakaan valisteta lukijaa siitä, että kertoja on mielikuvituksen tuotetta, joskin kirjailija vakuuttaa, että kaikki Reaganiin liittyvä on täyttä totta eikä historiallisten henkilöiden suuhun ole pistetty mitään sepitteellistä.

Yhdysvalloissa juuri kirjakauppoihin saapuva kirja "Dutch - Ronald Reaganin muistelmat" onkin otettu erittäin ristiriitaisesti vastaan tämän tyylikeinon vuoksi. Monet pitävät sitä erittäin epäilyttävänä tapana kirjoittaa elämänkertateosta, jonka oletetaan perustuvan yksinomaan tosiasioihin.

Kirjan nimi "Dutch" viittaa Reaganin nuoruusajan lempinimeen.


Arvoituksellinen henkilö

Elämänkerran kirjoittaja kuvaa presidentti Reagania viehättäväksi, joskin arvoitukselliseksi ja erittäin etäiseksi mieheksi.

Reagan ei ollut utelias eikä innostunut, hän oli hyvin passiivinen eikä koskaan asettanut omia arvojaan kyseenalaiseksi. Hän oli myös sisäänpäinkääntynyt ja jopa ikävystyttävä.

Morrisin mukaan Reagan pystyi etäisenä jopa lapsilleen, ainoa häntä todella lähellä oleva henkilö on hänen toinen vaimonsa Nancy. Kirjassa Nancyn sanotaan tehneen Reaganin täysin riippuvaiseksi itsestään.

Monet Reaganin tuntevat ovat ehättäneet jo moittia elämäkertaa epätarkaksi ja heidän mukaansa se antaa presidentistä väärän ja huonon kuvan. He myös kiistävät useita kirjassa olevia yksityiskohtia.

Morris väittää kirjassaan muun muassa, että Reagan allekirjoitti Iran-Contra -aseskandaalia koskevia asiapapereita sairaalassa syöpäleikkauksensa jälkeen suhteellisen sekavassa tilassa. Reaganin ystävien mukaan väite on perätön.

Morris herkuttelee kirjassaan myös sillä, että varapresidentti George Bushin ja Reaganin väliset suhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Morris väittää, että Reaganit pitivät Busheja "alakerran ihmisinä", apulaisina, joilla ei ollut mitään asiaa yläkertaan.

Bush on jo esittänyt julkisuudessa närkästyneitä vastaväitteitä ja sanoo, että hänen ja Reaganin välit olivat aina täysin ystävälliset ja asialliset.


Varteenotettava valtiomies

Morris sanoo, että hän ei missään nimessä ole halunnut kiistää Ronald Reaganin arvoa presidenttinä. Päinvastoin, Morrisin mukaan Yhdysvaltojen 40. presidentti on ollut yksi maan suurista valtiomiehistä, sillä hänen aikanaan maan itsetunto kohosi, talous kukoisti ja yhdessä Mihail Gorbatshovin kanssa lopetettiin kylmä sota.

Morris on puolustanut julkisuudessa kirjaansa ja sen epätavallista kerrontatapaa. Hänen mielestään kirja on täysin rehellinen kuvitteellisesta kertojasta huolimatta.

Morrisin tarkoituksena on ollut tehdä kirjasta mielenkiintoisempi ja helpommin luettava. Hänen mukaansa tämä oli myös ainoa tapa saada lukija näkemään maailma tavalla, jolla Ronald Reagan sen itse näki.

STT-MH
1.10.1999


Ulkomaat -sivulle