Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Myös omien järjestelmien toiminta varmistettu

Pelastushallinto valmiina millenium-hulinaan



Pelastusviranomaiset ovat vuosituhannen vaihtuessa tavallaan puun ja kuoren välissä. Toisaalta heidän pitää olla valmiita toimimaan yllättävissäkin tilanteissa, jotka saattavat juontua niin inhimillisistä kuin teknisistäkin syistä. Samaan aikaan koko pelastushallinto on kuitenkin riippuvainen omien järjestelmiensä toimivuudesta.


- Pelastushallinnon omat järjestelmät on hiljattain uusittu. Yhtenä syynä tähän on juuri vuosi 2000. Esimerkiksi hätäkeskusjärjestelmä on uusittu ja jo käytössäkin kokeiltu. Myös meidän omat onnettomuuksien tilastointiin käytettävät järjestelmämme tulevat uusituiksi, kertoo Olli Lopmeri sisäministeriöstä.

Lähtökohta pelastushallinnossa on Lopmerin mukaan optimistinen. Viranomaiset ovat varautuneet erilaisiin tilanteisiin mutta eivät odota mitään katastrofeja.

Esimerkiksi ydinvoimaloiden toiminta on tarkistettu niin hyvin, että ne eivät tule tuottamaan ongelmia. Sen sijaan pienet paikalliset sähkökatkot ovat hyvin mahdollisia.

- Yksi ongelma voikin tulla esimerkiksi siitä, että paniikkiin joutuneet ihmiset tukkivat soitoillaan hätäkeskusnumerot. Tässä onkin vielä tarkoitus miettiä, että otetaanko vuodenvaihteessa käyttöön myös jokin toinen hätänumero. Erilaisia mahdollisuuksia on pohdittu.


Verrattavissa myrskyyn

Valtionhallinnossa toimii millenium-asioita pohtiva työryhmä, joka pitää ajan tasalla myös pelastusviranomaisia.
- Olemme lisäksi osallistuneet näitä asioita käsitteleviin kokouksiin sekä kotimaassa että ulkomailla. Naapurimaiden kanssa on tarkistettu ne järjestelmät, jotka ovat yhteisiä Suomen kanssa.

Lopmeri vertaa vuosituhannen vaihdetta suuren myrskyn aiheuttamaan tilanteeseen. Tällöin jossakin saattaa olla jotain, mikä ei toimi, mutta yleisesti mitään suurempia ongelmia ei tule.

- Siihen pitää tietenkin varautua, että apua ei juuri tuona hetkenä saada paikalle. Jos jossakin joku järjestelmä kaatuu, niin korjaajan saapuminen saattaa kestää jonkun aikaa.

Lopmeri epäilee, että kriittisellä hetkellä kaikista eniten viranomaisille aiheuttavat päänvaivaa erilaiset hälytysjärjestelmät. Automaattihälyttimien teettämät tarkistustehtävät ovat "normaaleina" aikoinakin varsinkin palokuntien riesana. Tarkistustehtävistä valtaosa kun on turhia lähtöjä.


Kriittinen päivä 3. tammikuuta?

Pelastushallinnon valmiutta on päätetty nostaa vuodenvaihteen ajaksi. Myös oman väen riittävyys on varmistettu.

- Olemme jo tässä vaiheessa ottaneet esille sen, että henkilökunnan pitää tarvittaessa olla tavoitettavissa. Varsinaisia lisävoimia ei kuitenkaan ole tarkoitus värvätä, Lopmeri kertoo.

Vuosi vaihtuu perjantain ja lauantain välisenä yönä. Lopmeri kuitenkin epäilee, että pelastushallinnon kannalta kiireisin päivä tulee olemaan maanantai 3. tammikuuta, kun ihmiset palaavat töihin ja alkavat käyttää tietokoneita ja muita teknisiä järjestelmiä. Suurin osa mahdollisista "tuhoista" paljastuneekin vasta tällöin.

STT-IA
1.10.1999


Kotimaa -sivulle