Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tasavallan presidentin vaali vuonna 2000



Presidentinvaalien seitsemän ehdokasta saavat numerot 13. joulukuuta. Käytössä ovat numerot 2:sta 8:aan. Ensimmäisen kierroksen numerot säilyvät samoina niillä kahdella, jotka pääsevät toiselle kierrokselle.


Tasavallan presidentti valitaan suoralla, tarvittaessa kaksivaiheisella vaalilla. Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan toinen vaali, jossa ehdokkaina ovat kaksi ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saanutta ehdokasta.

Toisessa vaalissa enemmän ääniä saanut ehdokas on valittu tasavallan presidentiksi. Presidentin toimikausi on kuusi vuotta.

Ensimmäinen vaali toimitetaan sunnuntaina 16. tammikuuta ja mahdollinen toinen vaali sunnuntaina 6. helmikuuta 2000.

Presidenttiehdokkaan on oltava syntyperäinen Suomen kansalainen. Ehdokkaan voi asettaa vain sellainen puolue, jonka ehdokaslistalta on edellisissä eduskuntavaaleissa valittu vähintään yksi kansanedustaja.

Presidenttiehdokkaan voi myös asettaa 20 000 äänioikeutetun henkilön muodostama valitsijayhdistys.

Helsingin vaalipiirilautakunnalle on määräaikaan mennessä tehty hakemukset seitsemän ehdokkaan asettamiseksi presdentinvaaliin.

Vaalipiirilautakunta arpoo ehdokasnumerot 13. joulukuuta. Toisessa vaalissa olevilla kahdella ehdokkaalla on samat ehdokasnumerot kuin heillä oli ensimmäisessä vaalissa.


Äänestäjän on esitettävä henkilöllisyystodistus

Presidentinvaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki Suomen kansalaiset, jotka täyttävät 18 vuotta viimeistään ensimmäisen vaalin vaalipäivänä (16. tammikuuta 2000). Äänioikeutettuja on noin 4,2 miljoonaa.

Kokonaan uusia äänestäjiä on tullut viime kesäkuun europarlamenttivaalien jälkeen 38 412 ja vuoden 1994 presidentinvaalin jälkeen 400 277.

Kaikki äänioikeutetut, joiden osoite on väestötietojärjestelmässä, saavat Väestörekisterikeskukselta kaksi samanlaista ilmoituskorttia (ilmoitus äänioikeudesta). Niistä toinen on tarkoitettu käytettäväksi ensimmäisessä vaalissa ja toinen toisessa vaalissa. Kortit lähetetään viimeistään 23. joulukuuta.

Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään niin vaalipäivän äänestyksessä kuin ennakkoäänestyksessäkin. Henkilöllisyystodistuksen tulee olla kuvallinen. Myös ilmoituskortti on hyvä ottaa mukaan.

Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi vaalipäivän äänestyspaikka. Äänestyspaikat ovat avoinna kello 9-20. Vaalipäivänä saa äänestää vain ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa.


Ennakkoon voi äänestää 668 paikassa Suomessa

Presidentinvaalissa on yhteensä 668 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa kotimaassa. Niistä on Suomen Posti Oy:n ennakkoäänestyspaikkoja 556 ja kuntien ennakkoäänestyspaikkoja 97. Ahvenanmaalla on 15 ennakkoäänestyspaikkaa posteissa. Ennakkoäänestyspaikkojen määrä on lisääntynyt 18:lla viime kesäkuun europarlamenttivaaleista.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.

Ennakkoäänestys ensimmäisessä vaalissa on kotimaassa 5. - 11. tammikuuta. Eräät ennakkoäänestyspaikat ovat auki vain osan mainitusta ajasta. Kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat ovat kiinni loppiaisena 6. tammikuuta. Toisessa vaalissa ennakkoäänestys on kotimaassa 26. tammikuuta - 1. helmikuuta. Eräissä ennakkoäänestyspaikoissa ajanjakso on lyhyempi.

Ulkomailla ennakkoäänestys järjestetään Suomen edustustoissa. Ennakkoäänestyspaikkoina on kaikkiaan 214 edustustoa 86 valtiossa. Ulkomailla ennakkoäänestys on ensimmäisessä vaalissa 5. - 8. tammikuuta ja toisessa vaalissa 26. - 29. tammikuuta. Useissa ulkomailla olevissa ennakkoäänestyspaikoissa ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.

Henkilö, jonka liikuntakyky on rajoittunut siinä määrin, ettei hän pääse ennakkoäänestys- tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa ää-nestää ennakkoon kotonaan. Kotiäänestykseen haluavan on ilmoittauduttava oman kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään 4. tammikuuta ennen kello 16.


Vaalitulos julki heti äänestyksen jälkeen

Ääntenlaskenta aloitetaan kummassakin vaalissa vaalipäivänä heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Vaalin alustava tulos pyritään julkistamaan ensimmäisessä vaalissa kello 23:een mennessä ja toisessa vaalissa kello 22.30:een mennessä.

Ennakkoäänten laskenta ja vaalipäivänä annettujen äänten tarkastuslaskenta suoritetaan vaalipiirilautakunnissa. Ne vahvistavat vaalin tuloksen vaalipiirissä ja ilmoittavat sen Helsingin vaalipiirilautakunnalle, joka vahvistaa vaalin tuloksen koko maassa. Ensimmäisen vaalin tulos vahvistetaan 19. tammikuuta ja toisen vaalin tulos 9. helmikuuta.

Valtioneuvosto toteaa 10. helmikuuta, kumpi ehdokkaista on tullut valituksi tasavallan presidentiksi. Tasavallan presidentti ryhtyy toimeensa 1. maaliskuuta.


Vaalitulokset reaaliajassa myös Internetistä

Oikeusministeriön vaalitietopalvelu avataan Internetissä viimeistään 15.12. osoitteessa http://vaalit.om.fi Sivuilla on mm. perustietoa äänestämisestä sekä luettelo kotimaan ja ulkomaan ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista.

Sivuilla on myös ehdokasluettelo sekä tulospalvelu. Vaalitietopalvelussa on ruotsin- ja englanninkieliset osuudet.

Ennakkoäänestyksen aikana (ensimmäisessä ja toisessa vaalissa) tulospalveluun siirretään päivittäin noin kello 21 tiedot ennakkoon äänestäneiden määrästä koko maassa sekä vaalipiireittäin ja kunnittain.

Vaalipäivänä (ensimmäisessä ja toisessa vaalissa) tulospalveluun siirretään koko maan, vaalipiirien ja kuntien tulostietoja sitä mukaa kuin tuloslaskenta etenee.

VT
10.12.1999


Politiikka -sivulle