Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







The Reality of Aid -raportti:

Jo neljäsosa maailman väestöstä elää köyhyydessä



Vuosituhannen vaihteessa jo puolitoista miljardia ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella, väittää Oslossa julkistettu kansainvälinen kehitysyhteistyötä luotaava kansalaisjärjestöraportti The Reality of Aid.


Kehitysyhteistyötä köyhyyden vähentämisen näkökulmasta tarkastelevan raportin mukaan talouden globalisaatio on kasvattanut rikkaiden ja köyhien välistä kuilua niin nopeasti, että jo neljäsosa maapallon asukkaista elää absoluuttisessa köyhyydessä.

Maapallon väestöstä jo enemmistö elää alle kahden dollarin (12 mk) päivittäisillä tuloilla.

Vuonna 2000 syntyvistä lapsista yli neljä miljoonaa tulee kuolemaan ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Tämä on rikkaiden teollisuusmaiden johtajien tekemä tietoinen poliittinen päätös, väittää The Reality of Aid -raportti.

Kansalaisjärjestöt kritisoivat raportissa ankarasti teollisuusmaiden tekopyhää välinpitämättömyyttä. Kehitysapua annetaan aivan liian vähän ja aivan liian pieni osa siitä menee köyhimmille maille.

- Absoluuttinen köyhyys olisi maailmasta poistettavissa eikä se tule edes kovin kalliiksi, sanotaan raportin esipuheessa.

Vanha kehitysteoria uskoi talouskasvun tulosten automaattiseen tihkumiseen köyhille. Kun rikkaat rikastuvat, he nostavat köyhätkin mukanaan, sanottiin.

- Koko vuosikymmenen hurjaa vauhtia jatkunut rikkaiden rikastuminen ja köyhien köyhtyminen osoittaa, että näin ei ole käynyt, todetaan raportissa.


Köyhyyden syihin puututtava

Maailmanpankki on julistanut Aasian talouskriisin olevan ohi, mutta sen seurauksena yksin Indonesiassa 13 miljoonaa ihmistä menetti työpaikkansa ja reaalipalkat putosivat 40-60 %. Näille ihmisille se todellinen kriisi on vasta alkanut.

Intiassa talouden liberalisointi on 1990-luvun aikana nostanut köyhien määrän 340 miljoonaan ihmiseen, kun kymmenen vuotta sitten köyhiä oli 300 miljoonaa.

Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaista lähes joka toinen, 44 % ottaa uuden vuosituhannen vastaan köyhyysrajan alapuolella.

Vaikka 80 % kaikkein köyhimmistä ja vakavimmin velkaantuneista maista sijaitsee eteläisessä Afrikassa, vain Mosambik on alueen maista 10 eniten rikkaiden maiden kehitysapua saavan maan listalla.

- Köyhyyden lievittäminen poliittisena tavoitteena on mielekäs vain jos samalla puututaan köyhyyden todellisiin syihin, sanotaan raportissa.

- Kehitysyhteistyö yksin ei riitä eikä se voi korvata rikkaiden maiden epäoikeudenmukaista politiikkaa esimerkiksi kaupan tai velkapolitiikan aloilla.

- Köyhien apua vastaanottavien maiden pitää myös muistaa, että valitus rikkaiden maiden saituudesta ei saa olla tekosyynä sisäisten uudistusten laiminlyömiselle, muistuttavat kansalaisjärjestöt raportissaan.

1990-luvulla trendinä on muuallakin kuin Suomessa ollut kehitysyhteistyöpolitiikan, kauppapolitiikan, ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhdistäminen.

Toisaalta tämä on raportin mukaan lisännyt koherenssia, mutta toisaalta pienentyneiltä kehitysyhteistyörahoilta odotetaan enemmän ja enemmän yhä laajempia ja laajempia tuloksia.

The Reality of Aid -raportti tehdään vuosittain kansalaisjärjestöjen kansainvälisenä yhteistyönä. Suomesta mukana on Kehitysyhteistyön palvelukeskus ry Kepa.

Suomen kehitysyhteistyötä arvioivan osan ovat kirjoittaneet Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman ja toimittaja Mark Waller.

IA
10.12.1999


Ulkomaat -sivulle