Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Professori Martikainen: Valtaosa Nokian kurssista perustuu aikaan, jota ei pystytä ennustamaan

Nokian osakkeen hinnassa jo 95 prosenttia odotusarvoa



Nokian rajusti noussut osakekurssi sisältää peräti 95 prosenttia yhtiön vahvaan kasvuun perustuvaa odotusarvoa. Jotta osakkeen hinta olisi realistinen, tulee yhtiön voiton olla kymmenen vuoden jälkeen viisinkertainen nykyiseen voittoon verrattuna. Tällainen kasvu on Nokian kurssille minimivaatimus.


Näihin keskeisiin arvioihin päätyy rahoituksen professori Teppo Martikainen Helsingin kauppakorkeakoulusta kun hän arvioi Nokian jyrkkää kurssinousua.

Martikainen pitää myös täysin varmana, että Nokian osakkeen volatiliteetti eli hintavaihtelu pysyy jatkossa suurena. Hintarallin taustalla on juuri osakekurssiin sisältyvä suuri odotusarvo.

- Osakkeen kurssi laskee, jos kasvuodotuksia lasketaan tai korkotaso nousee. Päinvastaisissa tapauksissa kurssi nousee, arvioi Martikainen.

Nokian osakkeen hinta on kuluvan vuosikymmenen aikana noussut jo noin 400-kertaiseksi. Yhtiön markkina-arvo pörssissä on noussut vuoden 1992 kolmesta miljardista lähes 1 200 miljardiin markkaan. Nokia on markkina-arvoltaan Euroopan suurin yhtiö.

Martikaisen mukaan Nokian kurssiin on nyt ladattu sellaisia odotuksia, että yhtiön voittojen tulisi kasvaa lähitulevaisuudessa vuosittain 30-40 prosenttia. Nokian nykyisessä kurssissa odotusarvon osuus on yli 95 prosenttia eli noin 160 euroa.


Korkea kasvuarvo lisäarvopalveluista

Kasvuennusteen toteutuessa Nokia olisi kymmenen vuoden kuluttua 5-6 kertaa nykyistä suurempi. Pelkällä kännykkäbisneksellä ei tähän Martikaisen mielestä päästä, vaan kasvun täytyy tulla myös muualta.

Samaa mieltä on myös Conventum-rahastoyhtiön toimitusjohtaja, Martikaisen edeltäjä ja pörssissä johtajanakin piipahtanut Vesa Puttonen. Korkea kasvuarvo rakentuu hänen mielestään osittain sille, että yhtiö pystyy tuottamaan lisäarvopalveluja Internetistä ja valtaamaan alaa jopa Microsoftilta.

- Jos tämä Nokian kurssiin nyt leivottu tulevaisuudenkuva toteutuu, on Suomi poikkeuksellisen hyvässä tilanteessa. Meillä on silloin valtavan hienot taloudelliset ajat edessä, sanoo Martikainen.

Martikainen korostaa myös Suomeen Nokian mukana syntynyttä vahvaa henkistä selkärankaa. Laman jälkeen Nokia on esimerkillään luonut ihmisiin ja yrityksiin vahvan uskon tulevaisuuteen.


Markkinat uskovat 50 prosentin kasvuun

Nokian kurssin viime päivien poikkeuksellisen voimakkaan nousun on arvioitu johtuneen yhtiön pääjohtajan Jorma Ollilan arvioista viime perjantaina Yhdysvalloissa.

Ollila korotti yhtiön aiempaa kasvuennustetta 25-35 prosentista 30-40 prosenttiin ja arvioi maailmassa olevan jo parin vuoden kuluttua miljardi kännykän käyttäjää.

Pankkiiriliike FIM:n pääanalyytikko Niklas Geust uskoo Nokian todellisen kasvuennusteen olevan Ollilan arviota suuremman. Geustin mukaan Nokia on perinteisesti ollut konservatiivinen tiedottaja, jonka julkiset arviot ovat aiemmin osoittautuneet liian varovaisiksi.

- Kun Nokia uskaltaa tulla ulos 30-40 prosentin kasvuennusteellaan, yhtiöltä odotetaan varmasti kovempaa kasvua. Uskon Nokian oman todellisen kasvuennusteen olevan 50 prosentin luokkaa, arvioi Geust.

Geust pitää yhtiön nykyistä kurssia perusteltuna, ja uskoo yhtiön pystyvän pitämään kasvuvauhtinsa myös tulevaisuudessa.

- Lähivuosina kännykkäpuoli kasvaa nopeammin. Verkkopuolella on kuitenkin käynnistymässä 1-2 vuoden kuluttua varsinainen megabisnes, kun kolmannen sukupolven verkot tulevat, arvioi Geust.


Valtaosa Nokian kurssista perustuu aikaan, jota ei pystytä ennustamaan

Rahoitusprofessori Teppo Martikaisen mielestä Nokian valtaisan kurssinousun suurin vaara piilee siinä, että 95 prosenttia osakkeen nykykurssista perustuu vuoden 2002 jälkeisiin odotuksiin.

Martikaisen mukaan on elämän realiteetti, ettemme pysty ennustamaan mitä taloudessa tapahtuu 2-3 vuoden kuluttua.

Martikainen viittaa tutkimustuloksiin, joiden mukaan yritysten tulevaisuutta voidaan ennustaa enintään kaksi vuotta eteenpäin. Nokian osakkeen hinta perustuu siten lähes kokonaan sellaiselle ajanjaksolle, jota ei ainakaan historiassa ole pystytty vielä ennustamaan.

Esimerkkeinä Martikainen mainitsee Hartwallin ja Raision osakkeet, joissa myös oli voimakkaita kasvuodotuksia. Odotusten lasku pudotti Hartwallin kurssin muutamassa kuukaudessa 80 prosenttia, ja Raision kurssi putosi neljässä kuukaudessa myös 80 prosenttia.

Korkean teknologian yritykset ovat Suomessa selvinneet tähän saakka lähes ilman takapakkia. Kansainvälisesti voimakkaita notkahduksia on ollut useita. Martikaisen mukaan myös meillä niitä vääjäämättömästi tulee.


Kurssimuutos ei tule silloin, kun sitä kaikki odottavat

Conventum-rahastoyhtiön toimitusjohtaja Vesa Puttonen ei usko yleisesti koko syksyn ennustettuun pörssilaskuun tai kurssien tasokorjaukseen.
- Ei se silloin tule, kun kaikki sitä odottavat, sanoo Puttonen.

Hänen mukaansa osakkeiden nettokysyntä jatkuu voimakkaana. Kysyntää lisäävät Suomen 350 miljardin eläkevaroista ja kotitalouksien 240 miljardin pankkitalletuksista osakkeisiin siirtyvät varat.

Jo kymmenen prosentin siirtymä näistä varoista osakkeisiin merkitsee lähes 60 miljardin lisäpanostusta pörssiin.

Nokian vanavedessä purjehtivien yritysten kurssien Puttonen sanoo nousseen jo haasteelliselle tasolle.

Hän pitää todennäköisenä, että yleisen tasokorjauksen sijaan joidenkin yksittäisten ja voimakkaassa kasvussa olleiden yritysten kurssit tulevat jyrkästi alas.

STT-IA
10.12.1999


Talous -sivulle