Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lipponen kertasi EU-huippukokousta Strasbourgissa



Pääministeri Paavo Lipponen kertasi puheessaan Euroopan parlamentissa tiistaina Helsingin EU-kokouksen tärkeimpiä päätöksiä. Pääministeri toivoi hyvän hallintotavan jäävän Suomen puheenjohtajakauden pysyväksi perinnöksi.


Paavo Lipposen mielestä Helsingin kokouksen päätökset ovat Euroopan kannalta historiallisia.
- Helsingissä käynnistynyt uusi vaihe laajentumisprosessissa tulee aikanaan johtamaan unionin laajentumiseen 13 uudella jäsenvaltiolla.

Liittymisille ei asetettu mitään aikarajatavoitetta. Sen sijaan unioni asetti itselleen tavoitteen, että sen tulee olla valmis ottamaan uusia jäseniä vuoden 2002 lopusta lähtien.

- Tämä aika tarvitaan ennen kuin seuraava hallitusten välinen konferenssi on saanut työnsä päätökseen ja perussopimusmuutokset on ratifioitu kaikissa jäsenmaissa, Lipponen sanoi.


Huoli Tshetsheniasta jatkuu

Venäjän taivuttamiseksi poliittiseen ratkaisuun Eurooppa-neuvosto antoi erillisen julkilausuman Tshetshenian tilanteesta ja sen vaikutuksista EU:n ja Venäjän suhteisiin.

- Vain poliittinen ratkaisu voi lopettaa Tshetshenian kriisin. Venäjän toimet poliittisen ratkaisun löytämiseksi eivät toistaiseksi ole olleet riittäviä. Näissä oloissa EU:n ja kansainvälisen yhteisön poliittisen painostuksen täytyy jatkua.

Lauantaina hyväksytty julkilausuma toimitettiin vielä samana päivänä Helsingissä Venäjän hallitukselle tiedoksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan ja korkean edustajan kirjeellä.

Julkilausumassa tuomitaan pommitukset, uhkavaatimus Groznyin asukkaille ja sisäisten pakolaisten kohtelu. Venäjän alueellista koskemattomuutta ei kyseenalaisteta, eikä sen oikeutta terrorismin vastaiseen toimintaan.

- Venäjän käyttämät toimet ovat kuitenkin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisia ja rikkovat niitä ihmisoikeusvelvoitteita, jotka Venäjä on ETYJ:n ja Euroopan neuvoston jäsenenä Hyväksynyt, Lipponen huomautti.

Eurooppa-neuvosto teki johtopäätöksen, että tilanne vaikuttaa yhteisen Venäjä-strategian täytäntöönpanoon ja että strategiaa olisi uudelleen tarkasteltava.
- Tätä koskeva keskustelu pannaan alulle jo tällä viikolla.

Eurooppa-neuvosto katsoi, että kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen joidenkin osien soveltaminen tulee keskeyttää ja sen kauppapoliittisia osia tulisi soveltaa tiukasti.

Puheenjohtaja pyytää komission ja neuvoston oikeudellisia osastoja selostamaan asian oikeudellisia näkökulmia työryhmässä vielä kuluvan viikon aikana.
- Komissiolla on asiassa aloiteoikeus ja asia päätetään lopulta neuvostossa. Tänä vuonna ei enää ehditä näin pitkälle, Lipponen sanoi.

Helsingissä päätettiin myös siitä, että TACIS-varoista pyydetään varaamaan osa humanitaariselle avulle.

Lipponen tarkensi EU-parlamentille, että sen tulisi koskea vain Venäjää.
- TACIS koskee koko IVY-aluetta, eikä unionilla ole syytä rankaista muita IVY-maita ja Mongoliaa.

- Haluan myös todeta tässä, että unionin ei tule viedä pohjaa pois siltä pitkäjänteiseltä yhteistyöltä, jota meidän on tehtävä demokraattisen ja vakaan kehityksen tukemiseksi Venäjällä. Tämä olisi unionin oman edun vastaista, Lipponen painotti.

- Venäjän omien etujen mukaista ei ole eristäytyä Euroopasta ja muusta maailmasta, varsinkin jos perspektiivi ulotetaan - Venäjän vaalien yli - hieman pidemmälle tulevaisuuteen. On toivottava, että realismi pian pääsee valloilleen Moskovassa, pääministeri jatkoi.


Yhteistyötä parlamentin kanssa hallinnonuudistuksessa

Eurooppa-neuvosto hyväksyi Helsingissä myös puheenjohtajamaan raportin hallitusten välisestä konferenssista. Hallitusten välinen konferenssi aloitetaan helmikuussa 2000 ja se on määrä päättää joulukuussa 2000.

Asialista kattaa Amsterdamissa ratkaisematta jääneet kysymykset, joita ovat komission koko ja koostumus, äänten painottaminen neuvostossa ja määräenemmistöpäätösten mahdollinen lisääminen neuvostossa sekä muita asioita, jotka liittyvät unionin toimielimiin edellä mainittujen asioiden yhteydessä.

Seuraava puheenjohtajamaa Portugali antaa kertomuksen Eurooppa-neuvostolle HVK:n edistymisestä ja mahdollisten muiden asioiden lisäämisestä asialistalle.

Yleisten asiain neuvostolla on poliittinen kokonaisvastuu HVK:sta. Valmisteluista huolehtii työryhmä, jossa on kunkin jäsenmaan hallituksen edustaja. Komissiolla on edustaja poliittisella ja valmistelutasolla.

- Odotamme hyvää yhteistyötä parlamentin kanssa, kun uudistuksia valmistellaan, Lipponen toivoi.

- Euroopan parlamentin asemaa vahvistettiin siitä, mitä se oli edellisessä HVK:ssa kutsumalla kaksi parlamentin tarkkailijaa osallistumaan valmisteluryhmän kokouksiin. Kutakin ministeritason kokousta edeltää aiemman käytännön mukainen neuvottelu parlamentin puhemiehen kanssa.


Veroratkaisun puuttuminen ainoa takaisku

- Kuten tunnettua, jäi jotain Helsingissä saavuttamattakin. Veropaketista ei kyetty saavuttamaan yksimielisyyttä, Lipponen sanoi.

- Verotusta koskevissa päätelmissä kuitenkin vahvistettiin, että Euroopan unionin jäsenvaltioissa asuvien kansalaisten olisi maksettava verot kaikista säästötuloistaan.

- Korkean tason työryhmä tarkastelee sitä, miten tämä periaate tehokkaimmin panna täytäntöön, sanoi Lipponen.

Asiasta samoin kuin veropaketin muista osista raportoidaan Eurooppa-neuvostolle viimeistään kesäkuussa 2000.

IA
14.12.1999


Politiikka -sivulle