Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tietoteknologiateollisuus sai esteettömän suunnittelun käsikirjan



Tasa-arvoisen tietoyhteiskunnan näkökulmasta on välttämätöntä ja myös kansantaloudellisesti perusteltua huolehtia siitä, että mahdollisimman moni erilaisessa tilanteessa toimiva kansalainen pystyy käyttämään tulevaisuuden teknologiaa esteettömästi.


Esteettömyys luodaan käytännön suunnittelutyössä ja päätöksenteossa yrityksissä. Esteettömän suunnittelun toteuttamisessa yritystasolla on vielä runsaasti esteitä.

Helppokäyttöisten ja esteettömien tuotteiden teko on tietoteknologiateollisuudelle edelleen haaste.

Tämä on ilmennyt Stakesin koordinoimassa, eurooppalaisessa esteettömän tietoteknologian tukiprojektissa, joka on välittänyt neljän vuoden ajan teollisuudelle tietoa eri käyttäjäryhmät huomioonottavasta suunnittelusta.

Hankkeessa on synnytetty maailman kattavin esteettömän suunnittelun tietokanta ja esteettömien, käyttäjälähtöisten telematiikkasovellusten käsikirja.

Käsikirja (Handbook in Inclusive Design of Telematics Applications) kuvaa, miten esteettömyys voidaan ottaa huomioon tuotteen suunnittelussa, valmistuksessa ja markkinoinnissa.

Kirja tuo esteettömyyden osaksi teollisen toiminnan laadunhallintaa Stakesin tiedoteessa kerrotaan.

- Se ohjaa markkinasegmenttien määrittelyssä niin, ettei mitään käyttäjäryhmää suljettaisi markkinoiden ulkopuolelle pelkästään iän tai toimintakyvyn perusteella. Se auttaa ottamaan esteettömyyden huomioon konkreettisesti päätöksenteossa tuotekehityksen joka vaiheessa.

Kirja pohtii myös kysymystä, miksi teollisuus ei toistaiseksi ole ollut kovin halukas ottamaan osavastuuta tasa-arvoisen tietoyhteiskunnan kehittämisestä.

Kirjassa todetaan, että esteettömyyden puolestapuhujatkin leimaavat kuluttajat iän ja toimintakyvyn perusteella eri käyttäjäryhmiin kuuluviksi puhuessaan ikääntyville ja vammaisille ihmisille sopivasta suunnittelusta, gero- tai sosiaaliteknologiasta.

Teollisuus ei halua leimautua "apuvälineiden" valmistajaksi, vaan se haluaa ylläpitää imagoaan high-tech -tuotteiden valmistajana high-tech -ihmisille.

- Esteetöntä suunnittelua pidetään yleisesti kalliimpana ja hitaampana tapana kehittää uutta teknologiaa kuin perinteistä technology-push -suunnittelua, jossa teollisuus kehittää uutta teknologiaa ja tuo markkinoille uusia tuotteita sitä mukaa, kun tekniset edellytykset kehittyvät.

Tietoteknologian markkinoinnissa ikääntyviä ja vammaisia henkilöitä pidetään marginaalisena ryhmänä, jolla ei ole ostovoimaa.

Käsikirjan tiedot perustuvat INCLUDE-tietokantaan, kokemuksiin moniammatillisista kehittämishankkeista, MIT:n (Massachussets Institute of Technology) professorien kuvauksiin tuotekehityksestä, markkinoinnin asiantuntijan Philip Kotlerin kirjoituksiin, ISO:n (International Standardisation Organisation) standardiin käytettävyyden kehittämisestä sekä ETSI:n (European Telecommunications Standardisation Institute) standardiin käyttäjälähtöisen suunnittelun menetelmistä.

EU-hankkeen jatkoksi Stakes on kokoamassa kaikille avointa, esteettömän suunnittelun toimijaverkkoa, joka hyödyntää ja kehittää edelleen sekä tietokantaa että käsikirjaa.

Tavoitteena on, että teollisuuden, tutkijoiden ja kuluttajien yhteistyönä etsittäisiin sellaisia toimintatapoja, joiden avulla kotimainen telematiikkateollisuus pystyisi aiempaa paremmin vastaamaan erilaisten käyttäjien tarpeisiin kustannustehokkaasti.

IA
10.12.1999


Talous -sivulle