Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hollywoodissa myriadi merkillisiä tarinoita

Unelmakaupunki on todellakin toista maata



Mistä elokuvapyhättö Hollywood sai nimensä? Tietenkin vaatimattomasta kesähuvilasta, joka sijaitsi tuhansien kilometrien päässä Illinois'ssa.


Unelmakaupungin mahtavat Universal-studiot taas nimettiin savupiippuja puhdistaneen firman mukaan. Varhaiset filmintekijät taas rasvasivat salaisesti kadun saadakseen kuvattua liikenneonnettomuuksia.

Hollywoodin synty ja kehitys tarjoavat myriadin erikoisia tarinoita. Joukko turistioppaita elättääkin - periamerikkalaiseen tyyliin - itsensä kertomillaan Hollywoodin historian legendoilla. Yksi heistä on 36-vuotias Stephen Schochet, joka on kerännyt tietoja Hollywoodin merkillisyyksistä yli vuosikymmenen.

- Olen kiinnostunut etenkin kahden tyyppisistä tarinoista. Ensinnäkin ovat alkuperän selvittävät kertomukset. Ne kertovat, miten itsestäänselvyyksinä pitämämme nimet saivat alkunsa. Toinen intressini ovat hauskat anekdootit, Schochet paljastaa.

Hän kuitenkin myöntää, että tapaus tai nimen alkuperä voi saada useita eri selityksiä.


Urheiluvamma loi John Waynen

Monen filmitaivaan tähden ura näyttää alkaneen puhtaan sattuman - ja jopa onnettomuuden - tuloksena. Urheilija Marion Michael Morrison päätti ryhtyä näyttelijäksi, kun hän oli vammauttanut olkapäänsä surffatessaan Huntington Beachilla.

Ohjaaja Raoul Walsh päätti ottaa miehen elokuvaan The Big Trail (1930), mutta vasta muutettuaan heeroksen nimen muotoon John Wayne...

Onnettomuus toi niin ikään Johnny Weissmüllerin valkokankaan ainoaksi oikeaksi Tarzaniksi. Olympiauimari Weissmüller kiinnitti ohjaaja W. S. Van Dyken huomion, kun hän hyppäsi uima-altaaseen pelastamaan tyttöä, joka oli painua pinnan alle.

Kun Van Dyke tarjosi uimarille roolia, Weissmüller äimisteli sanoin "Me? Tarzan?" (minäkö Tarzan?). Myöhemmin hänen legendaarisin filmirepliikkinsä kuului "Me Tarzan, You Jane".

Hollywoodin tähtituikkeella on ollut myös varjopuolensa. Moni suurikin tähti on saanut tuta, että maine on todellakin katoavaista.

Varhaisten elokuvien ensirakastaja Rudolph Valentino joutui metsästämään hengenpitimikseen Beverly Hillsin kaniineja, kun hän jäi kahdeksaksi kuukaudeksi työttömäksi kahden filminsä välillä. Myöhemmin taas Dustin Hoffman turvautui sosiaaliapuun vielä Miehuuskoe-menestysfilminsä jälkeen.


Moraali venyi

Alkuaikojen Hollywood myös venytti moraalia varsin surutta. Mykkäfilmien Keystone Kops -yhtiön perustaja Mack Sennett keksi nopean keinon saada kuvitusta liikenneturmista.

Hän antoi rasvata salaisesti Sunset Boulevardin pinnan, ja sitten tarvitsi vain jäädä odottelemaan: Sennett taltioi yhdeksän auton ketjukolarin erään apteekin edessä.

Suurena humanistina tunnettu Charlie Chaplin puolestaan oli niin pihi, että hän pestasi studion lavastepuusepät rakentamaan talonsa. Ei ollutkaan ihme, että talolla oli tapana romahdella sisäpuolelta; naapurissa asuneet tähdet Mary Pickford ja Douglas Fairbanks kutsuivat Chaplinin taloa nimellä "Rekvisiitta".

Historian ensimmäisenä filmitähtenä pidetyn Florence Lawrencen läpimurto on sekin tarina kerrakseen. Universal-yhtiön kaulamies Carl Laemmle julkisti ensin tiedon Lawrencen ennenkuulemattoman suuresta 250 taalan viikkopalkasta.

Heti perään Laemmle piilotti tähtensä ja syytti kilpailijoitaan tämän kidnappauksesta. Kun Lawrence sitten "vapautettiin" St. Louisissa, Hollywood saattoi todeta tuottaneensa ensimmäisen supertähden.

Lawrence oli mm. ensimmäinen näyttelijä, joka sai nimensä elokuvateatterin markiisimainokseen. Universal-studioiden mahtipontisen nimen Carl Laemmle kehitti seuraamalla hetken kadun liikennettä ikkunastaan. Vastapäätä pysäköi auto, jossa oli teksti Universal Pipe Cleaning.


Kertakäyttökulttuuria?

Stephen Schochet kertoo, että jo Hollywoodin nimeäminen tapahtui "kertakäyttökulttuuriin" sopivalla tavalla, perin sattumanvaraisesti. Kun Harold Wilcox osti 700 hehtaarin alueen vuonna 1887, nimen sille sai keksiä hänen vaimonsa.

Tämä taas muisti tavanneensa junassa naisen, joka oli maininnut Chicagon lähistön kesämökkinsä nimeksi Hollywood. Voila', siitäpä nimi tulevalle Unelmakaupungille.

Taiteilijanimet vakiintuivat Hollywoodin traditioon jo hyvin varhain. Tähtien ohella myös filmituottajat virtaviivaistivat nimiään. Tämä oli usein varsin ymmärrettävää: esimerkiksi MGM-studion suuren johtajan Samuel Goldwynin sukunimi oli alun perin vähemmän hohdokkaasti Goldfish.

STT-MH
10.9.1999


Ulkomaat -sivulle