Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Euroaika pudottanut kokonaiskoron 4,5 prosenttiin

Asuntolainan hinnoissa edelleen suuria eroja



Korkojen yleinen lasku tuntuu myös kuluttajien kukkarossa. Kuluttajaviraston tuoreen vertailun mukaan uutta asuntolainaa sai elokuussa keskimäärin noin 4,5 prosentin kokonaiskorolla. Se on lähes prosenttiyksikön vähemmän kuin vuosi sitten.


Vuosi- tai kokonaiskorossa ovat mukana kaikki lainan hintaan vaikuttavat tekijät. Pankit ovat pienentäneet hieman myös varsinaisen koron päälle tulevaa siivua eli kokonaismarginaalejaan, mutta eivät yhtä rajusti kuin vuosi sitten, kun kilpailu laina-asiakkaista kävi kuumimmillaan.

Lisäksi pankki- ja alueelliset erot ovat edelleen suuria. Viraston mukaan paikkakuntansa pankkeja kilpailuttamalla erityisesti asuntolainan tarvitsija pääsee tuntuviin säästöihin.

Vertailusta käy ilmi, että 300 000 markan asuntolainan ottaja säästää kokonaiskustannuksissa keskimäärin 19 500 markkaa, jos hän hakee paikkakunnan halvimman lainatarjouksen. Helsingissä halvimman ja kalleimman pankin tarjouksesta syntyvä ero on peräti 27 300 markkaa.

Vertailun mukaan halvinta asuntolainaa tarjosivat elokuussa Svenska Handelsbanken ja Ålandsbanken. Autolainan sai edullisimmin Suomen hypoteekkiyhdistykseltä ja Svenska Handelsbankenilta. Opintolainoissa ykkönen oli Leonia-pankki.

Paikkakuntakohtaisessa vertailussa halvimmalla lainan sai Vaasasta, jossa vuosikorko oli keskimäärin 4,5 prosenttia. Kallein paikkakunta oli Hämeenlinna 4,85 prosentilla. Halvimmat asuntolainat oli sidottu prime-korkoon.


Marginaali nyt noin 1,5:ssä

Vertailun mukaan 300 000 markan asuntolainan sai 15 vuodeksi Handelsbankenilta noin 4,3 prosentilla, kun kallein pankkiryhmä - Leonia - tarjosi samaa 4,85 prosentilla. Kaikkien pankkiryhmien keskiarvo oli 4,5 prosenttia. Vuosi sitten vastaava keskiarvo prime-korkoon sidottuna oli 5,4 prosenttia.

Vuoden euriboriin sidottujen asuntolainatarjousten keskiarvo oli 4,8 prosenttia, kun vuosi sitten oltiin hieman vaille 5,5 prosentissa.

Koron päälle tulevan marginaalin ja muiden kulujen eli kokonaismarginaalin keskiarvo oli noin 1,5 prosenttiyksikköä, kun kyseessä oli 300 000 markan asuntolaina 15 vuodeksi.

Vuoden takaisesta se on pienentynyt vain 0,1 prosenttiyksikköä, joskin suurista pankeista Merita on pudottanut sitä muita tuntuvammin.


Autolainaa noin 6 prosentilla

Autolainan korko vaihteli Hypoteekkiyhdistyksen noin 5,1 prosentista Meritan lähes 6,9 prosenttiin. Keskiarvoksi 50 000 markan autolainalle viideksi vuodeksi tuli noin 6,1 prosenttia. Vuosi sitten oltiin hieman päälle 7 prosentissa.

Leonian halvin tarjous opintolainalle oli hieman vaille 5 prosenttia, kun kallein - osuuspankit - tarjosivat samaa 45 000 markan lainaa 15 vuodeksi hieman päälle 5,3 prosentilla.

Elokuussa tehdyssä vertailussa oli mukana 107 pankkikonttoria 23 paikkakunnalta. Pankeilta pyydettiin lainatarjoukset neljän esimerkin perusteella. Tiedot kerättiin yhteistyössä lääninhallitusten kanssa.

Kuluttajaviraston mukaan pyynnöt tehtiin suunnilleen samoille pankeille vuosi sitten. Kanta-asiakkuuden tarjoamia etuja vertailussa ei otettu huomioon.


Pankkien omilla prime-koroilla nyt halvinta lainaa

Kuluttajaviraston selvityksen mukaan halvimmat asuntolainat oli sidottu pankkien omiin prime-korkoihin.

Suunnittelija Ari Luukinen kuluttajavirastosta lisää tämän olevan ymmärrettävää, sillä prime-korot seuraavat viiveellä niin laskuja kuin nousuja. Markkinakorot ovat nousseet alkukesästä, mutta yksikään pankki ei ole vielä ilmoittanut prime-korkonsa nostosta.

Jo euriborit pysyvät nykyisellään tai nousevat, paineet prime-korkojen nostoon lisääntyvät. Yksikään pankki ei kuitenkaan mielellään ole ensimmäisenä nostamassa korkoja, sillä siitä saa ikävää mainosta, vaikka muut seuraisivat heti perässä.

Suurimmilla pankkiryhmillä prime-korko on nyt tarkalleen 3 prosenttia, kun 12 kuukauden euribor oli maanantaina noin 3,25 prosenttia. Vertailua tehtäessä se oli noin 3,3 prosenttia. Itse koron päälle tulevat pankkien perimä marginaali ja muut kulut.

STT-MH
10.9.1999


Talous -sivulle