Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Puoluesihteerit Kankare ja Lankia kieltävät porvarien "presidenttineuvottelut"



Porvaripuolueet eivät suunnittele yhteistä strategiaa presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Puoluesihteerit Matti Kankare (kok.) ja Eero Lankia (kesk.) eivät pidä sopimuksia mahdollisina. RKP:n aloitteesta käydyt keskustelut ovatkin jääneet puolueen omiksi aloitteiksi.


- Neuvotteluja ei ole käyty eikä niihin ole tarvetta, korostaa kokoomuksen puoluesihteeri Matti Kankare.

RKP:n puoluesihteeri Peter Heinströmin alkuviikolla televisiolle antamasta haastattelusta saattoi saada vaikutelman kuin Kokoomus, RKP ja Keskusta olisivat jo käyneet neuvotteluja asettumisesta ensimmäisellä kierroksella parhaiten menestyneen porvariehdokkaan taakse. Aivan näin ei asia kuitenkaan ole.

Sekä Kokoomuksen puoluesihteeri Matti Kankare että Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia myöntävät tavanneensa Heinströmin kahden kesken. Yhdessä kolmikko ei ole samaan pöytään istunut. Kankare ja Lankia eivät kumpikaan luonnehtineet tapaamisia edes neuvotteluiksi.

- Muun tapaamisen yhteydessä on asiasta ajatuksia vaihdettu, toteaa Lankia. Hänen mukaansa keskustelu ei kuitenkaan johtanut mihinkään.

Lankia korostaakin, että sopimuksia presidentinvaalien strategiasta ei voi tehdä, mutta myöntää että joka puolueessa toki mietitään, mitä ensimmäisen kierroksen jälkeen tulisi tehdä.

Lankia muistuttaa kuitenkin suoran vaalitavan luonteesta. Päätösvalta on luovutettu äänestäjille.


Keskustelu ei ole neuvottelu

Matti Kankare kertoo, että RKP:stä tarjottiin keväällä presidentinvaaleja koskevia neuvotteluja. Niihin ei hänen mukaansa kuitenkaan ollut tarvetta koska Kokoomus asettaa oman ehdokkaan.

RKP:n piirissä on ollut pyrkimystä koota torstaina presidenttikilpaan ilmoittautuneen Elisabeth Rehnin taakse myös suurempia porvaripuolueita joko suoraan tai viimeistään vaalien toisella kierroksella. Tähän piirileikkiin eivät muut kuitenkaan ole lähteneet.
- Teemme töitä oman ehdokkaan valitsemiseksi, Kankare vahvistaa.

Kankare myöntää tavanneensa Heinströmin kerran presidentinvaalien tiimoilta. Hän kuitenkin ihmettelee kollegansa keskustelusta tekemää tulkintaa.
- Hän kutsui sitä neuvotteluksi, mutta minä totesin ettei kyseessä ole neuvottelu. Tällaisia neuvotteluja ei tulla tässä vaiheessa käymään, vahvistaa puoluesihteeri vielä.

Hän on myös hieman epäileväinen sen suhteen, miten syvällisesti puolueiden kannattaa etsiä yhteistä rintamaa ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen.
- On vaikea kuvitella, että puolueet voivat ohjailla äänestäjiä.


Omalla ehdokkaalla vaaleihin

Television keskiviikkoisen A-studion mukaan ainakaan Kokoomuksen kansanedustajat eivät ole innokkain joukoin lähdössä muun kuin oman ehdokkaan taakse. Erilaisin äänenpainoin kansanedustajat odottavat, velvoittavat tai vaativat Sauli Niinistöä suostumaan puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Oman ehdokkaan asettamista pidetään myös laajasti lähes itsestään selvänä. Näin ei myöskään puoluesihteerin sanoja ole syytä epäillä.

Niinistö itse on ilmoittanut kertovansa oman näkemyksensä Kokoomuksen presidentinvaalitilanteesta 21.9. mennessä. Tuolloinhan koolla on puolueen puoluevaltuusto.

Varsinaisen päätöksen Kokoomuksen presidenttiehdokkaasta tekee 30. lokakuuta kokoontuva puoluekokous.


Vanhoista virheistä haetaan oppia

Edellisten presidentinvaalien aikana huomattava joukko kokoomuslaisia ryhtyi toisella kierroksella tekemään töitä Elisabeth Rehnin puolesta. Tämä herätti myös pian kahtalaisia reaktioita.

Rehnin nopeasti paisuvalle kampanjaorganisaatiolle ensimmäisen ja toisen kierroksen väliin jäävä pariviikkoinen oli ilmeisesti liian lyhyt aika tehokkaaseen työskentelyyn. Näyttääkin siltä, että RKP yrittää nyt ennakoida tilanteen neuvotteluyhteyksiä hakemalla.

Kokoomuksen puolella taas huomattava osa kannattajista suhtautui perin laimeasti Raimo Ilaskiven kampanjaan. Kun sitten moni ryhtyi tekemään Rehnin puolesta innolla töitä, niin kuultiin katkeria reaktioita siitä, kuinka oma ehdokas olisi samalla innolla viety toiselle kierrokselle saakka.

Tästäkin on opittu. Ainoa oikea strategia on tähdätä vain voittoon. Tämä näkyy niin Kokoomuksen kuin Keskustankin puheista jo nyt, vaikka kummallakaan ei vielä ole virallista ehdokasta.

Neuvottelut toisen kierroksen tekosista sopisivat voittoisaan strategiaan perin huonosti. Silloinhan otettaisiin jo ennalta huomioon tappion mahdollisuus. Sitä paitsi toisella kierroksella voi olla vastakkain myös kaksi porvaripuolueiden ehdokasta. Heikko sopimus on silloin pelkkää makkelia.

Puoluesihteerit muistavat myös kirkkaasti, että kansanvaalissa kansalla on taipumus päättää. Organisoituminen sinne tai tänne toisella kierroksella vaikuttaa lopulta paljon vähemmän kuin muutama onnistunut televisioesiintyminen.

PETE PAKARINEN
10.9.1999


Politiikka -sivulle