Näkemykset eläkeputkesta yhä kaukana toisistaan



Työmarkkinajärjestöjen näkemykset työttömyyseläkeputkea koskevista muutoksista ovat edelleen kaukana toisistaan. Jos joitakin uudistuksia halutaan voimaan ensi vuoden alusta, olisi ns. Puron työryhmässä löydyttävä yhteisymmärrys viimeistään elo-syyskuun vaiheessa tai syyskuun alkupuolella.


- Se on itse asiassa tämän rupeaman todellinen takaraja, kertoo työryhmää vetävä vakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Kari Puro.

- Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että ihan lähiaikoina valmistuisi jotakin. Mutta nämä työmarkkinaneuvotteluthan ovat sellaisia, että jos asiat loksahtavat paikalleen, sitten voi ruveta tapahtumaan nopeastikin. Nyt ollaan vielä kuitenkin aika kaukana.

Puron mukaan suurempiin lisäselvityksiin ei enää näyttäisi olevan tarvetta.
- Palaset, joista tätä koetetaan rakentaa, ovat aika lailla olemassa. Olemme neuvottelu- ja harkintavaiheessa: mikä on mahdollista ja mikä on järkevää.

Puron työryhmällä on pöydällään mm. työministeriöstä pyydetty muistio, jossa esitetään ikääntyneiden tueksi yksilöllisiä kuntoutus-, koulutus- tai työllistymissuunnitelmia ja tarvittaessa työvoimahallinnon työllistämistöitä.

Valtiosihteeri Raimo Sailas aloitti äskettäin työryhmässä "koordinoivana yhteislinkkinä" valtioneuvostoon päin. Työryhmä jatkaa tapaamisiaan tarpeen mukaan koko kesän ajan.

Eläkeputkikiistaa on haluttu ratkaisuun ennen syksyä, ettei asiaa nostettaisi tupo-pöytään. Puro kertoo kuitenkin käsityksenään, että työmarkkinaosapuolet näkevät eläkeratkaisun ja tulosopimuksen erillisinä kysymyksinä.

Ensimmäinen suuri ikäluokka pian putken alarajalle

Virta eläkeputkeen halutaan kääntää ennen kuin ensimmäinen suuri ikäluokka - vuonna 1945 syntyneet - saavuttaa putken alaikärajan ensi vuonna.

Työttömyyseläkeputki tarkoittaa järjestelyä, jossa vähintään 55 vuoden ja yhden kuukauden iässä työttömäksi jäävä saa 500-päiväisen ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen jatkeeksi ns. lisäpäiväoikeuden. Tämä turvaa hänen toimeentulonsa työttömyyseläkkeen 60 vuoden alaikärajaan asti.

Vuoteen 1996 asti lisäpäivärahaoikeus alkoi 55 vuoden iässä, mutta nyt rajana on 57 vuotta. Ilman lisäpäiväoikeutta ja työttömyyseläkettä henkilö jäisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan päätyttyä peruspäivärahan suuruisen työmarkkinatuen ja toimeentulotuen varaan.

On selvää, ettei työryhmä voi esittää vain putken sulkemista tai kaventamista tai putken ikärajojen nostamista.

Haussa ovat keinot, joilla työnantajat saataisiin pitämään ikääntyneet töissä nykyistä paremmin ja joilla voitaisiin edesauttaa irtisanottujen ikääntyneiden uudelleen työllistymistä. Jos keinot ovat riittävän tehokkaat, voidaan miettiä myös eläkeputken ehtoja ja jatkoa.

STT-MH
16.6.1999


POLITIIKKA -SIVULLE