SDP ja vasemmistoliitto menettivät, vihreät ja kristilliset voittivat paikan



SDP ja vasemmistoliitto menettivät kumpikin yhden paikan europarlamentissa. Vihreä liitto ja kristillinen liitto voittivat paikan. Keskusta ja kokoomus säilyttivät neljä paikkaansa. Myös RKP piti paikkansa.


Kokoomuksessa paikkansa säilytti Marjo Matikainen-Kallström. Uusina edustajina parlamenttiin nousivat Ari Vatanen, Ilkka Suominen ja Piia-Noora Kauppi.

Keskustalaisista europarlamentissa jatkavat Paavo Väyrynen, Kyösti Virrankoski ja Samuli Pohjamo. Uudeksi edustajaksi nousi odotusten mukaisesti Mikko Pesälä.

SDP:ssä Reino Paasilinna ja Riitta Myller jatkavat työtään parlamentissa. Ulpu Iivari nousi jälleen edustajaksi kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen.

Vaalien äänikuningatar vihreiden Heidi Hautala veti perässään myös Matti Wuoren. Kristillinen liitto sai Eija-Riitta Korholasta ensimmäisen euroedustajansa. RKP:n Astrid Thors säilytti paikkansa.

Vaalien äänestysvilkkaus jäi ennätyksellisen alhaiseksi 30,1 prosenttiin.

Piia-Noora Kauppi (18 188 ääntä)

Kokoomuksen nuorten ja kauniiden naisten kiintiötä Kirsi Pihan jälkeen tulee täyttämään Piia-Noora Kauppi, 23. Puolueen nuorisopolitiikkojen eturiviin kuuluva Kauppi on iästään huolimatta ehtinyt paljon.

Hän on oikeustieteen kandidaatti ja työskentelee kokoomuksen eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä. Kauppia on pidetty Ben Zyskowiczin "nuorisotallin" löytönä.

Oululainen Kauppi kuuluu kotikaupunkinsa valtuustoon ja on kaupunginhallituksen jäsen. Entinen kokoomuksen nuorten varapuheenjohtaja on nyt varapuheenjohtajana Eurooppalainen Oulunseutu ry:ssä.

Kansainvälisyyttä on harjoiteltu myös Allianssi ry:n kansainvälispoliittisessa jaostossa. Kauppi on jäsenenä mm. poliisipiirin neuvottelukunnassa.

Tärkeimpiä asioita, joita Kauppi on sanonut EU:ssa ajavansa ovat mm. pohjoisen ulottuvuuden vahvistaminen, ympäristökysymykset, kuten Itämeren tila, sekä avoimempi hallintokulttuuri EU:ssa. Naimisiin Kauppi ei ole vielä ehtinyt.

Kielitaitoon sisältyvät englanti, ruotsi, ranska, saksa ja venäjän alkeet.

Marjo Matikainen-Kallström (107 357 ääntä)

Viime europarlamenttivaalien alla Marjo Matikainen-Kallström tunnettiin ennen muuta huimiin saavutuksiin yltäneenä mestarihiihtäjänä. Eurokansanedustajan ura on osoittanut selkeästi, että hänellä on kykyjä myös politiikan saralla.

Itse asiassa Matikainen-Kallström oli edellisessä europarlamentissa lopulta näkyvin kokoomuksen edustajista. Hän on tehnyt ahkeraan kysymyksiä eri aiheista ja myös aktiivisesti tiedottanut toimistaan. Vaaleissa hänet laskettiin ns. varmasti läpi menevien ehdokkaiden joukkoon.

Matikainen-Kallström haluaisi EU:n toimivan etenkin turvallisen elinympäristön, työttömyyden poiston ja kestävän elinkeinopolitiikan puolesta. EU:ssa väärinkäytökset pitäisi saada kuriin ja hallinto nykyistä kevyemmäksi.

Matikainen-Kallström on 34-vuotias espoolainen diplomi-insinööri. Oman pikantin lisänsä hänen henkilötietoihinsa on tuonut uutinen syksyllä perheeseen odotettavasta ensimmäisestä vauvasta.

Ilkka Suominen (38 252 ääntä)

"Kokoomuksen Helmut Kohl" Ilkka Suominen, 60, teki paluun poliitikoksi viisi vuotta kestäneen Alkon pääjohtajuuden jälkeen.

Kokoomuksen puheenjohtajana, kauppa- ja teollisuusministerinä ja eduskunnan puhemiehenä toiminutta Suomista ei voi epäillä pätevyyden puutteesta.

Kansainvälistä asiantuntemusta on kertynyt mm. Pohjoismaiden neuvoston presidenttinä, Etyk-parlamentin puhemiehenä ja Euroopan demokraattisen unionin, EDU:n varapuheejohtajana.

Maanpuolustus ja liike-elämä ovat Suomisen aloja. Komentajakapteenin arvon omaava nahkainsinööri tuntee yrityselämän käytännön tarpeet oltuaan mm. W. Suominen Oy:n toimitusjohtajana. Sittemmin Suominen on kuulunut suurten pankkien, vakuutusyhtiöiden ja yritysten hallintoelimiin.

EU-linjauksiltaan Suominen vastaa tyypillistä varttuneempaa kokoomuslaista. Kansalaisten turvallisuus ja vakaa kehitys eivät kaipaa radikaaleja tempauksia. Kielitaitoon sisältyvät ruotsi, englanti ja saksa. Naimisissa, kolme aikuista lasta.

Ari Vatanen (58 707 ääntä)

Ralliautoilija Ari Vatanen lienee pian maailmalla tunnetuin suomalainen europarlamentaarikko. Rämäpäinen rallikuski, joka ajoi itsensä liki hengiltä, toipui, ystävystyi Ranskan nykyisen presidentin kanssa ja lähti politiikkaan, antanee aihetta moneen lehtijuttuun.

Vatanen kävi kampanjansa korostaen yhtäältä suomalaisuutta ja toisaalta omaa kansainvälisyyttään. Tuupovaaralta Pohjois-Karjalasta lähtenyt maalaispoika on asunut ralliuransa aikana Englannissa, omalla maatilalla Ranskassa ja viimeksi monien autourheilutähtien suosimassa veroparatiisissa Monacossa.

Ranskaa ja englantia taitavana hän liikkunee europarlamentin käytävillä sulavasti.

Kotimaan politiikkaan Vatanen ei ole osallistunut muuten kuin tukemalla vuoden 1994 presidentinvaaleissa Martti Ahtisaarta. Vatanen on vankka EU:n kannattaja, joka olisi valmis viemään Suomen myös NATO:on.

47-vuotias Vatanen voitti rallin maailmanmestaruuden vuonna 1981 ja sen jälkeen mm. Pariisi-Dakar-aavikkorallin neljä kertaa. Vatanen on naimisissa ja hänellä on neljä lasta.

Kokoomuksen ehdokkaiden äänimäärät:

  • Marjo Matikainen-Kallström 107 357
  • Ari Vatanen 58 707
  • Ilkka Suominen 38 252
  • Piia-Noora Kauppi 18 188
  • Jyrki Otila 16 816
  • Rauno Meriö 15 412
  • Maria-Terttu Hautanen-Jokela 10 725
  • Ritva Laurila 9 128
  • Heikki Järvenpää 6 985
  • Elsi Hetemäki-Olander 6 575
  • Kalle Euro 5 021
  • Tino Singh 3 294
  • Katriina Perkka-Jortikka 2 978
  • Kaarina Suonperä 2 709
  • Heljä Misukka 2 466
  • Jorma Niinistö 2 333
  • Tuulikki Karjalainen 2 201
  • Matti Hakala 2 135
  • Olavi Tupamäki 1 862
  • Aira Samulin-Peltomäki 1 218

STT-IA
13.6.1999


POLITIIKKA -SIVULLE