Puoluejohtajien kommentteja vaaleista

Niinistö: Vaalitulos osoittaa muutoksen tarpeen



Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö pitää vaalitulosta merkittävä etenkin siksi, että muutkin Euroopan konservatiivipuolueet menestyivät hyvin vaaleissa. EPP-ryhmä oli alustavien tulosten mukaan selvästi ohittamassa sosiaalidemokraatit ja siitä oli tulossa parlamentin suurin ryhmä.


- Se on aikamoinen osoitus siitä, että vasemmistohallituksilla Euroopassa näyttää olevan vähän vaikeuksia, Niinistö sanoi illalla Yleisradion vaalitilaisuudessa.

Euroopan konservatiivipuolueiden puheenjohtajana toimiva Niinistö arvioi Euroopan kehityksen olevan nyt valinkauhassa, kun päätetään mihin suuntaan lähdetään liikkeelle.

Hän sanoi toivovansa, että vasemmistohallitukset saisivat nyt sellaisen herätyksen, että nähtäisiin dynaamisemman otteen ja rakenteiden uudistamisen olevan välttämätöntä.

- Sillä on tähdättävä siihen, että eurooppalainen kilpailukyky ja joustavuus pärjäävät maailmalla. Vaalitulokseen Niinistö oli tyytyväinen. Vaikka kokoomus sai "vain" entiset neljä paikkaansa, vaalitulos oli prosenteissa mitattuna hyvä.

Kokoomus sai 25,3 prosentin kannatuksen ja ohitti selvästi toiseksi tulleen keskustan, joka sai 21,3 prosenttia äänistä.

Niinistön mukaan kokoomusryhmän politiikkaan vaikuttaa se, että jotkut ehdokkaat ovat itse tehneet omia linjauksiaan.
- Joukossa on toki myös yksittäisiä ajattelijoita, mikä on oikeastaan vain hyvä asia.

Aho: Eurovaalit eivät kiinnosta yksinään

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mielestä eurovaalit eivät yksinään kiinnosta äänestäjiä riittävästi.

Aho mielestä eurovaaleja ja eduskuntavaaleja ei kuitenkaan pitäisi sotkea.

Aho sanoi odottaneensa vaalin tuloksen selviämistä "kilin tunteella". Keskusta piti neljä paikkaansa niukasti. Aho huomautti, että kaikki puolueet menettivät ääniä.

Enestam siirtäisi EU-vaaleja

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Jan-Erik Enestam ei kannata kunnallisvaalien ja eurovaalien yhdistämistä äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi. Enestam arvioi, että Eurooppaan ja unioniin liittyvät asiat olisivat silloin vieläkin vähemmän esillä kuin nykyisin.

Sen sijaan Enestam esittää EU-vaalien ajankohdan muuttamista. Nykyisin vaalit osuvat parhaimpaan lomakauteen, eikä äänestäminen kauniina kesäsunnuntaina ole kovinkaan houkuttelevaa.

Sama laimeus vaivaa muitakin EU:n jäsenmaita. Enestamin mukaan äänestäjän on vaikea hahmottaa, miten esimerkiksi EU:n avoimuus tai laajeneminen koskettaa nimenomaan häntä.

Enestam ei yhdy myöskään niihin, jotka syyttävät tiedotusvälineitä tai puolueita alhaisesta äänestysprosentista. Puheenjohtajien pysyminen syrjässä on luonnollista, koska he eivät ole itse ehdokkaita. Pääroolissa ovat EU-parlamenttiin pyrkijät.

- Jos televisiossa olisi järjestetty puheenjohtajien paneeli, ei innostus olisi kovasti noussut. Pikemminkin olisi käynyt päinvastoin, hän uskoo.

Hassi: Lisäpaikka hyvä, mutta äänestysprosentti surettaa

Vihreiden puoluejohtaja Satu Hassi iloitsi heti vaalituloksen julkistuksen jälkeen vihreiden voitosta sekä Suomessa että koko EU:n alueella, mutta tunnusti samalla, että vaalien surkea äänestysprosentti tuntuu pahalta.

- Äänestysprosentti kertoo, että ihmisten on vaikeaa hahmottaa sitä, mitä heidän elämässään merkitsee, keitä europarlamentissa on, Hassi arvioi.

- En pidä sitä ihmeenä, koska koko EU-järjestelmä on aivan sikamaisen monimutkainen, samoin EU:n lainsäädäntö.

- Toisaalta olisin toivonut, että tiedotusvälineet olisivat tehneet hieman enemmän töitä EU:n havainnollistamiseksi. Järjestelmän rakenteesta taas ovat vastuussa kaikki EU-maiden puolueet, Hassi totesi.

STT-IA
13.6.1999


POLITIIKKA -SIVULLE