"Olen koko Suomen edustaja puoluekannoista riippumatta"

Vatanen: Aion seurata omatuntoni ääntä



Ari Vatanen, kokoomuksen uudeksi euroedustajaksi ryhmässään toiseksi suurimmalla äänisaaliilla, 58 707 äänellä päässyt ääniharava kiitteli äänestäjiään vuolaasti veljensä matkailuyrityksen tiloista Tuupovaarassa.


- Hyvältä tuntuu: tällaisen luottamuksen saaminen on kannustavinta mitä ihminen voi osakseen saada!

Koko maassa Vatanen sai seitsemänneksi eniten ääniä.

Linjastaan Vatanen kertoo, että hän ei aio olla sidoksissa puoluekantaan, vaan seurata spontaanisti omantuntonsa ääntä asia kerrallaan.
- En voi tulkita elämää minkään, en edes kokoomuksen, puoluejäsenkirjan kautta.

- Kannatan länsimaista demokratiaa ja markkinataloutta, koska tässä järjestelmässä voimme kantaa huolta niin ihmisistä, joilla menee huonosti, kuin myös ympäristöstä. Siis markkinataloutta, jossa on mukana sosiaalinen omatunto, joka kokoomuksellakin saisi olla voimakkaampi, Vatanen arvioi tuoreeltaan vaali-iltana.

"Englannissa äänestäisin Tony Blairia"

- Otan kantani aina henkilö- ja asiakysymysten pohjalta. Esimerkiksi jos äänestän Suomessa kokoomusta, sekään ei tarkoita että kannattaisin Englannissa konservatiiveja - jos olisin siellä, äänestäisin tässä tilanteessa Tony Blairia.

- Englannin konservatiivipuolue on hakoteillä ja vailla johtajaa, mutta Blair harjoittaa pragmaattista ja käytännöllistä, lähellä kokoomusta olevaa oikeistopolitiikkaa, jossa on hyvin selkeä sosiaalinen omatunto.

Vatanen toivoo, että Suomen EU-edustajistossa pystyttäisiin yhteistyöhän vailla työn tehokkuutta rajoittavaa puoluepolitikointia.

- Suomen ryhmässä on vain 16 edustajaa, joten se on kuin avioliitto: kaikessa on tehtävä yhteistyötä alimmalta ylimmälle tasolle. Näin pienellä maalla ei ole varaa tuhlata voimia keskinäiseen tukkanuottasilla olemiseen.

- Vanhoja konflikteja, jotka joskus olivat tosia, ei tule nostaa taas esiin, Vatanen katsoo.

Heikko vaali-into johtuu omaan pussiin peluusta

Vatasen mielestä huono äänestysprosentti johtuu siitä, että EU on "kaiken maailman kylvödirektiiveineen" yhä liian etäällä ihmisistä, erilainen kuin miksi unioni on suunniteltu ja miksi se tulee.

Toinen tekijä on poliitikkojen uskottavuuden lasku, joka johtuu poliitikkojen oman ja ryhmäkohtaisten etujen ajamisesta.

STT-IA
13.6.1999


POLITIIKKA -SIVULLE