Naisten keksinnöt helpottavat kodin arkea



Keksintöjen mieltäminen vain teknisiksi vempaimiksi on estänyt naisia tuomasta esille omia ideoitaan. Naisten osuus maamme keksijöistä on noin kymmenen prosenttia.


- Naiset ovat arkoja kertomaan keksinnöistään. He saattavat hyödyntää jotain keksintöä kotonaan, mutta eivät tuo sitä laajemmin esille, kertoo Taina Tuomikorpi, joka on Naisten idea- ja keksintöliiton puheenjohtaja.

Naisten keksinnöt liittyvät useimmiten kotiin, perheeseen sekä sosiaaliseen elämään.

Esimerkkinä naisen toteuttamasta keksinnöstä on Kaarina Torkkelin kehittelemä ruoankypsennyslaatikko. Se on kierrätettävästä polypropeenimuovista tehty laatikko, jossa ruoka säilyy kuumana useita tunteja. Laatikkoa käytetään myös ruoan hauduttamiseen.

Kierrätysvaipoista taiteeseen

Naisten keksintöjä ovat mm. kierrätettävät vauvanvaipat, kierrätettävät jätesäkit sekä vanhuksille ja vammaisille tarkoitettu ruokailuun käytettävä avopohjainen tuoli. Naisten keksintöä ovat myös markkinoilta löytyvät helakanväriset disketti- ja cd-kotelot.

Naisten ideoita ja keksintöjä on esillä patentti- ja rekisterihallituksen galleriassa Helsingissä. "Kun nainen luo"- teemalla kulkevassa näyttelyssä on käytännön keksintöjen lisäksi taidetta, kuten Leena Calasin pienistä laitteiden osista rakennettuja tauluja.

Naisten idea- ja keksintöliitossa on tällä hetkellä noin sata jäsentä. Uusia keksijänaisia houkutellaan mukaan julistamalla maanantaina ideakilpailu kaikille maamme naisille.

Kun idea on saanut patenttisuojan, voi keksijä alkaa etsiä tuotteelleen toteuttajaa, joka voi olla jokin yritys. Patentin ympärille voi myös perustaa oman yrityksen. Patentin toteuttaminen vaatii yleensä keksijältään omia investointeja.

STT-IA
11.6.1999


AJASSA -SIVULLE