Ranskan kulttuuriministeriö:

Maailman vanhimmat ihmisjalanjäljet löydetty Ranskasta



Maailman vanhimmat ihmisjalanjäljet on löydetty luolassa Ardechen maakunnassa, kertoi Ranskan kulttuuriministeriö keskiviikkona.


Ministeriön mukaan 20 000-30 000 vuotta vanhat jalanjäljet kuuluvat nuorelle henkilölle.
- Ne ovat Homo sapiens sapiens -lajimme vanhimmat jäljet, kertoi ministeriö tiedotteessaan.

Luolan savilattiassa olevat jäljet löysi harrastelijaluolantutkija Jean-Marie Chauvet 18. joulukuuta vuonna 1994 työskennellessään arkeologian tehtävissä. Luola on nimetty hänen mukaansa.

Luolassa on yli 300 maalausta, joiden arvellaan olevan maalattu 30 000 vuotta sitten. Maalaukset esittävät sarvikuonoja, karhuja, leijonia, biisoneita, mammutteja, visenttejä ja pantteria. Karhun kallo löydettiin luolan nurkasta. Sen arvellaan kertovan karhukultista.

Hiili 14 -menetelmän mukaan Chauvetin löydöt olisivat täten paljon varhaisemmalta ajalta kuin toistaiseksi vanhimpina pidetyt Lascauxin tai Espanjan Altamiran löydöt, jotka ovat ajalta noin 15 000 eKr. tai Cosquerin vedenalainen luola, joka on noin ajalta 27 000 eKr.

Tällä hetkellä paleoliittinen Chauvetin luola on yleisöltä suljettuna.

Vanhimmat nykyihmisen edeltäjän jalanjäljet Afrikassa

Vanhimmat nykyihmisen edeltäjän jalanjäljet ovat löytyneet Etelä-Afrikasta. Kaksi Etelä-Afrikassa työskentelevää tutkijaa löysi 117 000 vuotta vanhat jalanjäljet kalliosta, joka on muinoin ollut hiekkadyyni.

Jälkien jättäjä, joka askelten pienuuden perusteella on todennäköisesti ollut nainen, on ollut hyvin lähellä tiedemiesten "Eevaksi" kutsumaa esiäitiä, kertoivat tiedemiehet.

Eeva on tiedemiesten antama nimi nykyihmisen geneettiselle edeltäjälle, jonka tutkijat uskovat eläneen Afrikassa 100 000-300 000 vuotta sitten. Jälkien löytymisestä uutisoitiin vuonna 1997.

STT-IA
11.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE