Nimimerkki huolestunut: Minut on kutsuttu kesähäihin, miten niissä pukeudutaan?



Lukuisat parit sanovat toisilleen tahdon kesällä, ja erityisesti juhannuksen tienoo on häiden aikaa. Hääparit hankkivat yleensä asunsa jo hyvissä ajoin. Vieraille vaatteiden etsiminen tahtoo usein jäädä viime tinkaan. Samalla on vielä pähkäiltävä, mitä ostaisi lahjaksi.


Hääpukeutumisen määrää se, millaiset häät ovat. Maistraatissa perhepiirissä vietettävissä vihkiäisissä pukeutuminen on luonnollisesti vapaampaa kuin suurissa kirkkohäissä, todetaan Muotikaupan liitosta.

Morsian ja valkoinen puku liitetään tavallisesti saumattomasti yhteen. Näin morsian pukeutuukin yleensä ensimmäisissä häissään. Toista kertaa onneaan etsivälle morsiamelle suositetaan valkoisesta poikkeavaa väriä.

Puvun malleissa vain mielikuvitus on rajana: tyylikkään yksinkertaisesta jakkupuvusta prinsessamaiseen unelmaan ja pitkästä leningistä suuren maailman tyyliseen avonaiseen pukuun.

Sulhanen pukeutuu etiketin mukaan joko tummaan pukuun tai frakkiin. Myös shaketin käyttö hääasuna on yleistynyt. Shakettia sulhanen käyttää suurissa päivähäissä. Smokki ei ole etiketin mukaan hääasu.

Kaaso, bestman ja morsiustytöt sekä -pojat

Kaaso noudattelee pukeutumisessaan morsiamen tyyliä. Asun tulee kuitenkin olla vaatimattomampi kuin morsiamella. Viime mainitunhan pitää olla päivän päätähti. Myöskään muut naisvieraat eivät saa pukeutua morsiamen "yli".

Bestman pukeutuu aina samalla tapaa kuin sulhanen. Jos sulhasella on tumma puku, niin myös bestmanilla on tumma puku. Sama pätee frakkiin.

Monet hääparit antavat myös pikku sukulaisilleen unohtumattoman tehtävän. Morsiustytöt ja -pojat ovatkin hellyttävän näköisiä tilaisuuteen sopivissa asuissaan.

Valkoista ja mustaa on vältettävä häissä

Myös morsiamen ja sulhasen äideille hääpäivä on yksi elämän suurista kohokohdista. He pukeutuvat tyylikkääseen leninkiin tai hienostuneeseen jakkupukuun. Kotelomekko-jakku -yhdistelmä on niin ikään asiallinen.

Hääparin isät sonnustautuvat samanlaiseen juhla-asuun kuin sulhanen. Väreistä valkoinen on varattu yksinomaan morsiamelle, käytti hän sitä tai ei. Naisvieraiden tulee valkoisen lisäksi välttää myös mustaa, sehän on surun väri.

Ellei hääkutsussa ole merkintää pukeutumisesta, on vieraiden syytä ottaa selville, miten hääpari pukeutuu ja millaiset häät ovat kyseessä. Näin vältytään yli- ja alipukeutumiselta, ja monasti myös pahalta mieleltä.

Turvallisia valintoja naisvieraille ovat kauniit leningit ja kevyet jakkupuvut. Miehille taas puku on hyvä valinta. Vapaa-aikaan viittaavat asut on syytä jättää kotiin, elleivät sitten kyseessä ole rennot mökkihäät.

Kansallispuvut soveltuvat mainiosti häiden juhla-asuksi.

Myös lasten juhlapukeutumiseen on syytä kiinnittää huomiota. Tytöille mekko tai liivihame, pojille suorat housut, kauluspaita ja liivi, neuletakki tai yhdistetakki.

Kukapa naisista haluaisi näyttää vääräsääriseltä

Niin morsiamella kuin vieraillakin hääpukeutuminen alkaa tietysti alusasuista. Hyvät, istuvat liivit ovat koko pukeutumisen perusta. Morsiamet haluavat usein romanttiset liivit ja housut, torsoletin tai korsetin.

Myös sukkien ja sukkahousujen valinta on tärkeää. Harmonisen kokonaisuuden saa, kun valitsee vaatteen väriin sävy sävyyn sointuvat sukat. Naisten kannattaa muistaa, että yletön kiilto sukkahousuissa saa sääret näyttämään vääriltä!

Kuumina kesäpäivinä naiset voivat turvautua stay up -sukkiin. Arvokkaissa juhlissa ei esiinnytä ilman sukkia.

Kevyet sandaletit ja hillityt avokkaat sopivat oivallisesti häihin. Nahkapohjaiset kengät ovat tarpeen tanssihäissä.

Hattu soveltuu useimpiin kesähäihin. Mikä tahansa kesäinen rantahattu ei käy, vaan pääkappaleen on sovittava vaatteen tyyliin. Hattua pidetään myös sisätiloissa, kunnes se riisutaan klo 18. Hattu päässä ei pidä lähteä tanssilattialle.

STT-IA
11.6.1999


AJASSA -SIVULLE