Uusi tekniikka tuo kirjastopalvelut kännykkään



Valtakunnallisilla kirjastopäivillä Jyväskylässä esiteltiin keskiviikkona uutta ATP Origo -kirjastojärjestelmää, joka mahdollistaa kirjastopalvelujen välittämisen kännykän ja sähköpostin kautta. Lainaajat voivat ohjelman avulla ottaa vastaan kirjaston tiedotuksia sähköpostissa tai tekstiviestinä GSM-puhelimeen.


Järjestelmän on kehittänyt Akateeminen Tietopalvelu ATP Oy, jonka edellistä kirjasto-ohjelmaa käyttää 130 kuntaa ja kaupunkia.

Uusi tekniikka parantaa kirjastojen asiakaspalvelua. Asiakas voi saada tiedon kännykän kautta heti, kun hänen varaamansa kirja palautetaan kirjastoon.

Myös kirjojen varaaminen ja lainojen uusiminen on mahdollista kännyköillä ja Internetillä. Järjestelmällä voi ottaa kirjastoon yhteyden vaikka kesämökiltä tai juoksulenkiltä.

Kirjastoille tekniikka on edullisempi kuin perinteinen kirjeellä tapahtuva tiedottaminen ja se nopeuttaa palveluja.

Akateeminen Tietopalvelu on kehittänyt myös sormenjälkitunnistimen korvaamaan kirjastokorttia. Asiakas voi lainaustiskillä kirjastokortin sijaan painaa sormensa tunnistimeen. Sormenjälkeen perustuva tunnistustapa on selvästi luotettavampi kuin entiset menetelmät.

Tekniikka on yleisön palvelija

Jyväskylän kirjastotoimenjohtajan Liisa Laadun mielestä uusi tekniikka tähtää nimenomaan yleisöpalvelun kehittämiseen.

- Asiakkaat, jotka omaksuvat uuden tekniikan, haluavat sitä myös käyttää. Kommunikaattorien kehittäminen tulee edelleen lisäämään näiden palveluja kysyntää, Laatu arvioi.

Kirjastojen kehitysvauhti on 90-luvulla ollut nopeaa. Jo 90 prosenttia kirjastoista tarjoaa asiakkaille Internet-palveluja. Pelkästään Keski-Suomen kirjastoihin on kahden viime vuoden kuluessa hankittu 170 Internet-päätettä yleisökäyttöön. Uusia yhteyksiä toivotaan koko ajan lisää.

Kirjastojen tietokannoista puolet on viety Internetiin. Tampereen kaupunginkirjastossa on parhaillaan koekäytössä Tieto Corporation Oy:n kehittämä Intro Active -palveluohjelma, joka automaattisesti ilmoittaa asiakkaan tietokoneeseen halutuntyyppisistä uusista kirjoista. Samalla ohjelma tarjoaa mahdollisuutta tehdä varaus tai lainaus.

Suomen kirjastoseurassa tekniikan sisäänmarssia on seurattu tarkasti. Työntekijöille se on merkinnyt jatkuvaa uudelleenkoulutusta.

- Akavalaisista ammattiryhmistä kirjastoalalla muutokset ovat olleet kaikkein suurimpia. Toisaalta kirjastoala on ainoa naisvaltainen ala, jossa tietotekniikkaan on menty vauhdilla. Palkkauksessa tätä osaamista ei ole kylläkään huomioitu, tiedottaja Riitta Myllylä arvioi.

Joka toinen vuosi järjestettäville Valtakunnallisille kirjastopäiville osallistuu lähes 400 kirjastolaista.

Päivien pääteemoina ovat kirjastojen laadun arviointi, sähköiset palvelut, lastenkirjastopalvelut ja tekijänoikeudet. Kirjastopäivät järjestetään 38. kertaa. Ensimmäiset kirjastopäivät pidettiin jo vuonna 1882 Turussa.

STT-IA
11.6.1999


AJASSA -SIVULLE