Ruotsilla ei ole varaa rauhanturvaajiin



Ruotsin puolustusvoimien komentaja Owe Wiktorin selvitteli tiistaina, mihin Ruotsin puolustusvoimilla oikeastaan on varaa.


Saattaa olla, että Ruotsilla sittenkin on varaa ostaa kiistelty ilmatorjuntarobottijärjestelmä Bamse Celsiukselta. Toisaalta mikäli Bamse hankitaan, maalla ei ole enää varaa lähettää rauhanturvaajia Kosovoon.

Ruotsin puolustusvoimissa on menossa rankka säästökuuri. Sekä joukko-osastoja että asehankintoja aiotaan supistaa rajusti.

Pohjoismaiden yhteistä sukellusveneprojektia Vikingiä jatketaan, jos muut maat niin haluavat. Ruotsi aikoo osallistua pohjoismaiden yhteisiin helikopterihankintoihin, selvisi Ruotsin puolustusvoimain hankintasuunnitelmasta, jonka Wiktorin esitteli tiistaina.

Bamselle lisää armonaikaa

Ilmatorjuntarobottijärjestelmä Bamse on ollut Ruotsissa tapetilla jo pitkään. Nyt Bamsesta on tarkoitus tehdä vielä kertaalleen uusi selvitys. Syksyllä selviää, vastaako Bamse edelleen tulevaisuuden vaatimuksia ja jatketaanko sen kehittämistä.

Bamsen kehittelyyn on tähän mennessä kulunut rahaa liki kaksi miljardia kruunua (noin 1,3 miljardia markkaa).

Rahapula pakottaa armeijaa karsimaan maan oman aseteollisuuden kehittelymenoja. Koska tarvittavia aseita ei voida nyt itse kehitellä, ne on tulevaisuudessa ostettava ulkomailta, sitten kun rahaa taas on. Tämä luonnollisesti heikentää Ruotsin omaa aseteollisuutta.

Ei rahaa mennä Kosovoon

Ruotsin valtiopäivät päätti tiistaina, että Ruotsi lähettää rauhanturvaajia Kosovoon. Ongelmana on, ettei puolustusvoimilla ole rahaa maksaa joukkoja.

Alustavissa kaavailuissa on puhuttu pataljoonan suuruisesta joukosta. Wiktorin sanoi kuitenkin tiistaina, että nykyisellään varaa on enintään 300-400 miehen suuruisen joukon pitämiseen kansainvälisessä palveluksessa. Ja tällainen joukko Ruotsilla jo on Bosniassa.

Jos Kosovoon lähetettäisiin 1 000-1 500 miestä, kustannuksia tulisi 800 miljoonasta 1,2 miljardiin markkaa vuodessa. Tähän Ruotsin puolustusvoimilla ei ole varaa ilman, että se supistaa entisestään joukko-osastojensa määrää tai karsii vielä lisää materiaalihankinnoista.

Tilanne on poliittisesti vaikea. Puolustusvoimilla ei ole rahaa, ulkoministeriö ei halua maksaa armeijan menoja, vaan antaa sen sijaan 1,3 miljardia apua Kosovoon eikä valtion budjettia voi enää venyttää.

STT-MH
18.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE