Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Vihainen duuma haluaa erottaa Tshernomyrdinin

Venäjän parlamentin alahuone, duuma, vaati torstaina presidentti Boris Jeltsiniä erottamaan Balkanin erityislähettilään Viktor Tshernomyrdinin.

Duuma syytti Tshernomyrdiniä Venäjän kansallisten etujen pettämisestä Jugoslaviassa. Duuman mukaan lännen ja Venäjän välinen sopimus Jugoslavian sodan lopettamiseksi johti Belgradin antautumiseen ja NATO-joukkojen miehitykseen Kosovossa.

- Venäjän strategisen liittolaisen tappio Balkanilla on huonontanut Venäjän geopoliittista asemaa rankasti ja luonut vakavan uhan maan turvallisuudelle, sanottiin duuman ei-sitovassa päätöslauselmassa.

Duuma vaati myös tutkimuksia, joiden tarkoitus olisi selvittää, löikö Tshernomyrdin laimin Venäjän määräyksiä neuvotellessaan Kosovon rauhansopimuksesta.

Päätöslauselma sai taakseen 271 edustajaa, 92 vastusti sitä ja kaksi edustajaa pidättyi äänestämästä.


Venäjänkin vankiloissa huumeongelmaa

Huumeiden käyttö on levinnyt viime vuosina nopein askelin Venäjällä. Heroiini on yhä yleisempää narkomaanien keskuudessa, ja venäläisissäkin vankiloissa esiintyy huumeongelmia. Suonensisäisten huumeiden käyttäjien mukana vankiloihin on tullut lisää HI-viruksen kantajia.

- Venäjän vankiloissa on 2 800 HIV-positiivista vankia, joista 90 prosenttia on narkomaaneja, totesi Venäjän oikeusministeriön lääkinnällisen osaston päällikkö Aleksander Kononets keskiviikkona Kuopiossa.

Kononets muistutti, ettei huumeiden käyttö ole pahin terveysongelma Venäjällä. Edelle menee hänen mukaansa tuberkuloosi.


Turkin pääministeri sai parlamentin luottamuksen

Turkin parlamentti antoi keskiviikkona pääministeri Bülent Ecevitille luottamuslauseen ja sinetöi samalla uuden kolmen puolueen vasemmistolaisen hallituksen kokoonpanon. 550-paikkaisen parlamentin jäsenistä 354 äänesti hallituksen puolesta.

Ecevitin Demokraattinen vasemmistopuolue voitti viime kuussa pidetyt parlamenttivaalit Turkissa, äärioikeistolaisen Kansallisen toimintapuolueen ja konservatiivisen Isänmaa-puolueen seuratessa tiiviisti perässä.

Markkinavoimat pitävät koalitiohallitusta avaimena poliittisen vakauden saavuttamiseen Turkissa. Hallituksen toivotaan toteuttavan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ajamia rakenteellisia uudistuksia ja nostavan sijoittajien luottamusta. Ecevit on luvannut elvyttää maan taloutta ja pienentää nyt yli 63-prosenttista inflaatiota.

Uuden hallituksen uskotaan joutuvan nopeasti vaikeuksiin, mikäli kurdijohtaja Abdullah Öcalan tuomitaan oikeudessa kuolemaan.


Yli miljoona ihmistä kuolee vuosittain ammattitauteihin ja työtapaturmiin

Ammattitauteihin ja työtapaturmiin kuolee maailmassa 1,1 miljoonaa ihmistä vuodessa. Monien maiden työntekijät eivät ole kuulleetkaan työterveyshuollosta. Maailman terveysjärjestön WHO:n tavoitteena on saada työterveyspalvelut osaksi kaikille avointa perusterveydenhuoltoa.

Tällä hetkellä vain 20-50 prosenttia teollisuusmaiden työntekijöistä nauttii työterveyspalveluista. Ainoastaan Saksassa, Hollannissa ja Suomessa työterveyspalvelut ovat useamman ihmisen ulottuvilla. Suomessa 85 prosenttia työntekijöistä on työterveyshuollon piirissä.

Tavallisimmat ammattitaudit ovat niin Suomessa kuin muuallakin työperäisiä hengityselinsairauksia, tuki- ja liikuntaelinten sairauksia sekä ammatti-ihotauteja. Hiljattain teollistuneissa maissa ja kehitysmaissa myös kemikaalimyrkytykset ovat yleisiä työperäisiä sairauksia.


Koeputkilasten suosio kasvanut saastuneessa Beijingissä

Naisten keinohedelmöitykset ovat yleistyneet Beijingissä huomattavasti, raportoi paikallinen Laodong-lehti keskiviikkona. Syynä keinohedelmöitysten suosioon on miesten heikentynyt hedelmällisyys, joka lehden mukaan johtuu ilmansaasteista.

Beijing on yksi maailman saastuneimmista kaupungeista. Laodong -lehden mukaan ympäristön saastuneisuus ja erilaiset kemikaalit ovat laskeneet pariskuntien mahdollisuutta saada lapsi luonnollisin keinoin.

Keinohedelmöitysten suosio on lisännyt ruuhkaa sairaaloissa. Esimerkiksi yksi keinohedelmöityksiä tekevä beijingiläinen sairaala on varattu vuoteen 2000 asti. Lisäksi sairaalaan tulee kymmeniä asiaa koskevia puheluita päivittäin.

Beijingin saasteongelmaa on yritetty ratkaista kieltämällä hiilen käyttö tietyillä alueilla ja istuttamalla lisää puita. Tulokset ovat kuitenkin jääneet heikoiksi. Autojen päästöt, raskas teollisuus ja hiilenpoltto aiheuttavat kaupungin saasteongelmaan.


NATO:n ilmaiskut maksavat arvioitua enemmän

Puolustusasioihin erikoistunut aikakauslehti Jane's Defence Weekly arvioi tiistaina, että sota Jugoslaviassa maksaa NATO:lle 67 miljoonaa dollaria eli noin 380 miljoonaa markkaa päivässä. Summa on huomattavasti enemmän kuin NATO on aiemmin väittänyt.

Puolustusasioiden asiantuntija Paul Beaver sanoi brittiläisessä aikakauslehdessä, että pelkästään ilmaiskuista suoraan koituvat menot ovat päivässä yli 380 miljoonaa markkaa.

Beaver uskoo, että menot pysyvät samalla tasolla tai nousevat, vaikka rauhanneuvottelujen onnistuminen johtaisikin ilmaiskujen lopettamiseen lähiaikoina.

Lisäksi Beaver sanoi, että Britannia maksaa 12 prosenttia eli noin 46 miljoonaa markkaa päivässä kaikista NATO:n ilmaiskuista koituvista kuluista.


Kolumbia ottaa kokaiinin talouden mittariksi

Maailman suurin kokaiinin tuottaja Kolumbia on päättänyt sisällyttää laittoman huumekaupan tulot laskelmiinsa maan bruttokansantuotteesta, kertoivat viranomaiset tiistaina.

Valtiovarainministeri Juan Camilo Restrepo sanoi siirron olevan osa uutta bruttokansantuotteen laskentamallia, jonka maan tilastokeskus on ottanut käyttöön.

Tämä ei kuitenkaan hänen mukaansa tarkoita sitä, että huumeille "annettaisiin jonkinlainen siunaus". Kuitenkaan huumeiden laittomuus ei Restrepon mukaan tee tyhjäksi sitä, että ne ovat osa taloudellista toimintaa.

Restrepo sanoi, että pahinta taantumaansa yli puoleen vuosisataan kärsivän Kolumbian bruttokansantuote todennäköisesti nousee hiukan, koska ennen huumetulojen sulkeminen pois laskelmista merkitsi bruttokansantuotteen aliarvioimista.


Hyökkääjät tappoivat neljä tuomaria Libanonissa

Neljä tuomaria kuoli ja viisi muuta ihmistä haavoittui aseistautuneiden miesten hyökätessä oikeussaliin tiistaina Sidonissa Libanonissa.

Tuntemattomat miehet ampuivat konepistooleilla oikeustalon ensimmäisen kerroksen ikkunoiden läpi. Tulituksen jälkeen miehet jättivät aseensa ampumapaikalle ja pakenivat.

Turvamiehet eristivät ampumapaikan. Tapauksen jälkeen paikalle saapui Beirutista oikeusministeri Joseph Shaoul yhdessä maan korkeimpien syyttäjäviranomaisten kanssa.


ANC voitti Etelä-Afrikan vaalit

Afrikkalainen kansalliskongressi ANC saavutti viime viikolla pidetyissä parlamenttivaaleissa maanvyörymävoiton. Maanantaina julkaistujen virallisten tulosten mukaan puolue sai 266 kansanedustajaa 400-paikkaiseen parlamenttiin.

ANC jäi kuitenkin yhden paikan päähän siitä, että se olisi saanut parlamenttiin kahden kolmasosan enemmistön. Puolue sai tulosten mukaan yli 66 prosenttia annetuista äänistä.

Kaikkiaan 12 oppositiopuoluetta pääsi vaaleissa parlamenttiin. Suurimmaksi nousi demokraattinen puolue, joka sai 38 paikkaa. Sen perässä tulivat zulujen Inkatha-puolue, joka sai 34 paikkaa ja Uusi kansallispuolue 28 paikallaan.

Parlamentti valitsee ANC:n puheenjohtajan Thabo Mbekin maan uudeksi presidentiksi ensi maanantaina ja hän ottaa viran vastaan 16. kesäkuuta. Etelä-Afrikan nykyinen presidentti Nelson Mandela jää tuolloin eläkkeelle.


Ensimmäinen punakhmerien komentaja tuomittiin Kambodzhassa

Historiallisessa oikeudenkäynnissä Kambodzhassa annettiin maanantaina ensimmäinen tuomio hajonneen sissijärjestön Punaisten khmerien komentajalle. 53-vuotias Nuon Paet tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhakäskyn antamisesta junakaappauksen yhteydessä viisi vuotta sitten.

Sissit hyökkäsivät junaan Etelä-Kambodzhassa heinäkuussa 1994. He surmasivat kaappauksen yhteydessä 13 kambodzhalaista ja ottivat kolme länsimaalaista matkailijaa panttivangeikseen. Panttivangit murhattiin myöhemmin sissien leirissä Phnom Voarissa.

Oikeudessa Nuon Paet kiisti osallisuutensa sieppaukseen ja murhiin ja syytti kahta entistä sissiä Sam Bithiä ja Chhouk Riniä turistien murhan määräämisestä. Molemmat ovat nykyisin korkeita virkamiehiä Kambodzhan hallinnossa.

Historiallinen oikeudenkäynti vietiin päätökseen yhdessä päivässä. Oikeudenkäynnin tuloksen katsotaan antavan viitteitä yleisemminkin Kambodzhan oikeusjärjestelmän tilasta ennen kuin kaksi korkea-arvoista Punaisten khmerien johtajaa joutuu oikeuteen mahdollisesti vielä tänä vuonna.

Koonnut: IA
11.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE