Perho: Enintään satanen lisää ylimpiin päivähoitomaksuihin



Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho pitää mahdollisena enintään sadan markan korotusta ylimpiin päivähoitomaksuihin. Hän korostaa, että hallitusohjelman mukaan kuntatalouden vahvistaminen on keskeisellä sijalla ja siihen kuuluu myös sosiaali- ja terveyspalvelujen maksukertymän kasvattaminen.


Vaalien alla puhuttiin paljon perhepolitiikasta. Kuten niin monilla vaaliteemoille käy, on perhepolitiikastakin vaalien jälkeen puhuttu vaimeammin painotuksin.
- Tietysti oppositiolla oli omat teemansa ja kun oppositio ei ole hallituksessa, niin heidän tavoitteenasettelunsa ei sitten näy, pohtii Perho.

- Kokoomushan teki oman perhepoliittisen ohjelmansa ja hallitusohjelmassa on aika monta kirjausta, jotka vastaavat meidän tavoitteita.

Perho luettelee esikoulun, aamu- ja iltapäivähoidon kehittämisen, monipuoliset vaihtoehdot lastenhoidon järjestämisessä, ongelmien, kuten lasten ja nuorten alkoholinkäytön ennaltaehkäisyn, lastenpsykiatrisen tutkimuksen ja hoidon kehittämisen sekä esimerkiksi kotitaloustyön tukemisen verovähennysmallin avulla.

Kuntatalouden vahvistaminen olennaista

Perho korostaa, että mikään hallituspuolue ei keskustelussa luvannut lapsiperheille uusia etuuksia. Olennaisia ovat kuitenkin kuntatalouden vahvistamista koskevat kirjaukset.

- Nämä ovat paljolti sisällöllisiä kysymyksiä, jotka viime kädessä ovat kuntien kysymyksiä. Tottakai ministeriöllä on mahdollisuus monin eri tavoin nostaa asioita esille. Tyypillisesti esimerkiksi syrjäytymiskysymykset vaativat monen eri hallinnonalan yhteisiä toimia, tähdentää Perho.

Lastenpsykiatrian puolella resurssipuola tuntuu kipeänä. Perho korostaa, että kyse on erityisvaltionosuutta saavien sairaanhoitopiirien sisäisestä asiasta. Lääketieteen ympyröissä tämä on tahtonut jäädä vähän toissijaiseksi.

- Meillä on ministeriön toimialalla mielekäs elämä -projekti, joka käsittelee mielenterveyspalvelujen kehittämistä. Sen ehdotusten pohjalta varmaan tähänkin asiaan kiinnitetään huomiota. Se miten tämä yliopistomaailmassa huomioidaan on opetusministeriön puolen asia.

Kotitalouksien tukikokeilu jatkuu

Viime hallituskaudella aloitettiin kotitalouksien teettämän työn tukikokeilu. Ankaran väännön jälkeen syntynyt kokeilu toteutettiin siten, että osassa maata myönnetään kotitalouksille verovähennyksiä ja osassa taas tuetaan suoraan palvelun tuottavia yrityksiä.

Tätä kokeilua jatketaan Perhon mukaan ensi vuonnakin toimivan järjestelmän luomiseksi koko maahan ja saatujen kokemusten perusteella päätetään yhtenäisen järjestelmän luomisesta koko maahan.

Kokoomuksessa sydän edelleen sykkii verovähennysjärjestelmän puolesta, vahvistaa Maija Perho.

Toinen keskeinen viime hallitukselta periytyvä urakka koskee kannustinloukkujen purkamista. Siinäkin verotusta, sosiaaliturvaa ja palvelumaksuja sovitetaan edelleen yhteen entistä paremmin niin, että työhön hakeutumisen taloudelliset kannustimet paranevat.

- Meillä on nyt poikkihallinnollinen aktiivinen sosiaalipolitiikka -työryhmä, jonka alaisuudessa tätä kehittelytyötä tehdään. Sieltä pitäisi tulla väliraportti syyskuun loppuun mennessä ja vuoden loppuun mennessä käytännön toimenpide-ehdotuksia.

Perho kertoo, että työryhmä selvittää erityisesti aktivointimalleja, joita on käytössä muun muassa Tanskassa ja Irlannissa. Kyse on siis eritoten nuorille työttömille kohdistetuista malleista, joissa työttömyyskorvausta vastaan tehdään yhteiskuntaa hyödyttävää työtä.

Nuoret itse tuskin panevat pahakseen ajatusta. Viime viikolla julkistetun nuorisobarometrin mukaan nimittäin valtaosa nuorista olisi valmis tekemään työtä työttömyyskorvauksensa vastikkeeksi.

Enintään satanen päivähoitomaksukorotusta

Hallituksen alkutaipaleella on väläytetty myös päivähoitomaksujen korotuksia. Perhon mukaan korotus ei mallista riippuen välttämättä syvennä kannustinloukkuja.

- Pahin kannustinloukku vanhassa järjestelmässä oli se, että maksut nousivat portaittain. Oli aina joku tuloraja, jonka jälkeen maksu saattoi hypätä ylöspäin. Nyt käytössä on liukuporrasmalli ja se on tarkoitus säilyttää ennallaan.

- Kun meillä on hallitusohjelman velvoite lisätä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksujen osuutta eli tuloja kunnille 350 miljoonaa markkaa, niin siinä tarkastelussa pitää kaikkia maksuja katsoa. Korotuksen nousisivat liian suuriksi, jos ne toteutettaisiin pelkästään terveydenhuollon maksujen puolella.

- Kysymys on siitä nostetaanko päivähoitomaksujen ylintä raja, joka on tuhat markkaa, esimerkiksi satasella. Sellaiset luvut, joita julkisuudessa on spekuloitu kuten kolmesataa markkaa, eivät tule missään tapauksessa kysymykseen. Tällaisiin korotuksiin ei mennä.

Jos päivähoitomaksuja korotetaan, niin kyse on silloin lainsäädännön myötä toteutettavasta pienehköstä korotuksesta, vahvistaa Perho. Hän tähdentää, että maksut kuuluvat ministeri Eva Biaudetin esittelemistä asioista. Perho itse pitää enintään sadan markan korotusta mahdollisena.

PETE PAKARINEN
11.6.1999


POLITIIKKA -SIVULLE