Yllättävät takaiskut mahdollisia Kosovossa

Rauhanprosessi hauras vielä pitkään vetäytymisestä huolimatta



Sotilasliitto NATO:n ilmaiskujen loputtua ja serbijoukkojen vetäytymisen alettua Kosovon kriisiä voi pitää jo osittain ratkaistuna, mutta ongelmat eivät kuitenkaan ole ohi. Ensimmäiset päivät vetäytymisen käynnistyttyä ratkaisevat paljon, sanoo suomalaistutkija.


- Ensimmäisten päivien aikana nähdään, alkaako vetäytyminen sujua suunnitellusti. Kellään ei vielä ole varmuutta siitä, mitä alueella tulee tapahtumaan.

- Miten esimerkiksi käy, kun serbijoukot ovat vetäytyneet joltakin alueelta, mutta NATO-joukot eivät vielä ole saapuneet, miettii Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen vieraileva tutkija Arto Nokkala.

Nokkalan mukaan vasta kun vetäytyminen on sujunut odotetusti muutamia päiviä ja NATO-joukot on saatu kunnollisesti ryhmitetyksi, voi syntyä luottamus rauhan aikaansaamiseen alueella.

Nokkala kuitenkin muistuttaa, että kansainvälinen valvontajoukko on kokonaisuudessaan paikalla vasta useiden viikkojen päästä eikä NATO pysty pitkään aikaan valvomaan aluetta täysipainoisesti.

- Tämä on vasta rauhanprosessin alku. Eteen voi tulla yllättäviäkin ongelmia ja takaiskuja. YK:n päätöslauselman aikaansaaminen vaikuttaa hyvin paljon siihen, miten serbiosapuoli velvotteidensa suorittamiseen suhtautuu, Nokkala uskoo.

UCK:n suhtautuminen arveluttaa

Myös Kosovon vapautusarmeijan UCK:n suhtautuminen vetäytymiseen ja NATO:n saapumiseen on kysymysmerkki.

- UCK:n taholta on annettu merkkejä siitä, että järjestö noudattaisi pidättyvyyttä ja että se riisuttaisiin aseista. UCK ei kuitenkaan ole sitoutunut mihinkään aikatauluun tai rajoituksiin. Liikkeen sisällä itsenäisyyden kannatus on hyvin vahva, eikä siksi ole varmaa onko liike tarpeeksi yhtenäinen päättääkseen yhteisestä pitävästä linjasta, sanoo Nokkala.

Vielä ei myöskään tiedetä, kuinka hyvin NATO pystyy estämään pienten aseistettujen ryhmien kostotoimet.
- Ongelmia voivat aiheuttaa myös serbien puolisotilaalliset ryhmät, jotka ovat armeijan kontrollin ulkopuolella, Nokkala sanoo.

Vetäytymisaikataulu on tiukka

NATO on antanut serbijoukkojen vetäytymiselle aikaa 11 päivää. Aikataulua pidetään kohtuullisen tiukkana, mutta mahdollisena.

- Suurehkoihin häiriöihin ei kuitenkaan ole pelivaraa. Tällaisia häiriöitä olisivat esimerkiksi kolmannen osapuolen tahaton tai tahallinen vetäytymisen sabotointi, sanoo Nokkala viitaten UCK:hon tai serbien puolisotilaallisiin ryhmiin.

Sopimuksesta huolimatta kummallakin osapuolella on epäluuloja toisiaan kohtaan.

- Tällaisessa tilanteessa kumpikin osapuoli pelaa varman päälle niin, että suojaa liikkeensä huolellisesti. Mikäli taistelut syystä tai toisesta alkaisivat uudelleen, osapuolet haluavat varmistaa sen, etteivät asemat oleellisesti ole huonontuneet.

Nokkalan mukaan tilanne on Kosovossa sikäli erikoinen, että sillä ei ole mitään ulkopuolista valvojaa, vaan kyseessä on kahden sodan osapuolen välinen sopimus.

Serbit voivat synnyttää uuden pakolaisaallon

Nokkalan mielestä on tärkeää muistaa, että serbiarmeijaa ei ole missään tapauksessa lyöty eikä Jugoslavia ole antautunut, ja suuri osa armeijasta on edelleen suhteellisen toimintakykyinen. Tällöin yhteenototkin ovat edelleen mahdollisia.

- Kumpikin osapuoli on varuillaan mahdollisten taistelujen takia, ja siksi tilanne on hauras pitkän aikaa.

Nokkala pitää vakavana ongelmana myös serbisiviilien jo alkanutta pakoa Kosovosta.

- Alueen serbeillä on selkeä tarve siirtyä Serbian muihin osiin, ja tällöin voidaan olla jälleen pakolaisongelman edessä. Kunnes NATO-joukot ovat asettuneet paikoilleen, serbien keskuudessa on varmasti turvattomuutta ja kostonpelkoa, jotka voivat sysätä liikkeelle uuden pakolaisaallon.

STT-MH
11.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE