Veronmaksajien Lehtinen pelkää työpaikkapakoa

Palkkaverotus eurooppalaisittain kireää



Suomen palkkaverotus on eurooppalaisessa vertailussa edelleen kireää. Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pelkää, että huono verokilpailukyky korkeilla tulotasoilla saattaa viedä Suomesta osaavia työntekijöitä ja niitä palkkaavia yrityksiä.


Veronmaksajien tekemän selvityksen mukaan veroero eurooppalaiseen keskitasoon on tällä hetkellä perhetyypistä ja tulotasosta riippuen neljästä 12:een prosenttiyksikköä.

Tiistaina julkistetusta selvityksestä käy ilmi, että Suomen palkkaverotus on kilpailijamaihin verrattuna erityisen kilpailukyvytöntä, kun tulot ovat suuret.

Yli 600 000 markkaa vuodessa ansaitseva nelihenkinen perhe maksaa lisätulostaan veroa 59,1 prosenttia eli enemmän kuin missään muussa vertailun kohteena olleessa maassa.

Yksinäisen esimerkiksi 136 000 markkaa vuodessa ansaitsevan rajavero lisätulosta on alle 50 prosenttia, mutta Belgian, Saksan, Itävallan ja Tanskan jälkeen kuitenkin korkein.

Ero kaventunut, keskiarvoon matkaa

Veronmaksajien toimitusjohtaja Lehtinen antoi tiistaina selvityksen julkistamistilaisuudessa tunnustusta edelliselle hallitukselle siitä, että vuodesta 1995 lähtien eroa muihin eurooppalaisiin maihin on kurottu umpeen.

Vertailussa, jossa EU-maista puuttuvat alhaisimman verotason Portugali, Kreikka, Irlanti ja Luxemburg, Suomen tuloveroasteen ero muihin eurooppalaisiin maihin on kaventunut muutamia prosenttiyksikköä.

Esimerkiksi 136 000 markan vuosituloille ero keskiarvoon oli vuonna 1995 kymmenen prosenttiyksikköä ja tänä vuonna se on reilut kuusi prosenttiyksikköä.

Lehtisen mukaan vaalikauden päätyttyä eroa jää vielä jäljelle, vaikka valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) on sanonut hallitusohjelman vievän Suomen hyvälle eurooppalaisille keskitasolle verotuksessa.

Hallitusohjelmassa puhutaan 10-11 miljardin markan suuruisista tulovero- ja sosiaalivakuutusmaksuperusteiden kevennyksistä vaalikauden aikana.

Kevennykset esillä muuallakin

Lehtisen mukaan lisäksi mm. Saksassa käydään vilkasta keskustelua verotuksen keventämisestä. Ruotsissa ollaan hätääntyneitä työpaikkojen pakenemisesta.

Lehtisen mielestä Suomessakin kyky kilpailla palkkatyöstä muodostuu jatkuvasti tärkeämmäksi.

- Työvoiman terve liikkuvuus tarkoittaa liikettä molempiin suuntiin, ei vain yksipuolista aivovuotoa Suomesta muihin maihin. Suomen on oltava myös verotuksen suhteen houkutteleva asuinmaa sekä suomalaisille että ulkomailta tuleville asiantuntijoille, Lehtinen totesi.

Veronmaksajien keskusliiton mielestä verotusta on alennettava tasaisesti kaikissa tuloluokissa. Silloin kevennykset ulottuvat myös suuriin ansiotuloihin, joissa kilpailuasema on heikoin.

STT-IA
11.6.1999


POLITIIKKA -SIVULLE