Viikon verovinkki

Asumattoman talon kiinteistövero


Omistatko tyhjillään olevan mummonmökin? Tyhjillään olevasta omakotitalosta ei tarvitse maksaa vapaa-ajan asunnon kiinteistöveroa, vaan vakituisen asunnon alempi kiinteistövero.


Esimerkiksi kuolinpesään voi kuulua omakotitalo, jota ei käytetä edes kesämökkinä. Verottaja on usein tulkinnut tyhjillään olevan asuinrakennuksen olevan osakkaiden vapaa-ajan asuntona. Tämä tulkinta on johtanut siihen, että kiinteistövero on määrätty maksettavaksi kuin vapaa-ajan asunnoista.

Omistajat ovat tällöin maksaneet liikaa kiinteistöveroa, koska vapaa-ajan asuntojen kiinteistövero on yleensä korkeampi kuin vakituisten asuntojen.

Omakotitaloa pidetään vakituisena asuntona, jos se on vakituiseen asumiseen aikanaan rakennettu eikä ole myöhemminkään muussa käytössä.

Asunnon ei siis tarvitse olla asuttu vaan se voi olla myös tyhjillään ja silti verottajan täytyy soveltaa vakituisen asunnon kiinteistöveroprosenttia. Verottajalla on näyttövelvollisuus siitä, että talon omistaja käyttää asuntoa vapaa-ajan asuntonaan tai että se on varattu vapaa-ajan käyttöä varten, jos kiinteistövero lasketaan soveltaen vapaa-ajan asunnon kiinteistöveroprosentteja.

Kiinteistövero lasketaan verotusarvoista. Kunta voi vahvistaa vakituisten asuinrakennusten veroprosentin välillä 0,1-0,5 prosenttia. Kesäasuntojen veroprosentiksi kunta voi määrätä enintään 0,6 prosenttiyksikköä korkeammaksi kuin kunnan vakituisten asuinrakennusten veroprosentti on. Tätä oikeutta kunnat myös yleensä käyttävät.

Olipa rakennus vapaa-ajan tai vakituinen asunto maapohjaan sovelletaan aina sijaintikunnan yleistä kiinteistöveroprosenttia, joka voi olla 0,2-1 prosenttia verotusarvosta.

Veronmaksajain Keskusliitto, Verotieto Oy
11.6.1999


TALOUS -SIVULLE