Seuraavan vuosikymmenen kasvuvauhti 8 prosenttia

Taloustutkijan arvio: Kiinan talouden nopea kasvu jatkuu edelleen



Kiinan talouden nopea kasvu jatkuu myös maan uudistuspolitiikan kolmannella vuosikymmenellä, arvioi Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemian taloustieteen laitoksen varajohtaja, professori Wang Zhenzhong.


Kasvu pohjaa Wangin mukaan maan infrastruktuuriin tehtäviin suuriin investointeihin ja nopeaan siirtymiseen markkinapohjaiseen talouteen.

- Seuraavien 10 vuoden aikana arvioin Kiinan bruttokansantuotteen kasvavan keskimäärin 8 prosenttia vuodessa. Parhaina vuosina talouden kasvuvauhti on selvästi keskimääräistä kasvuvauhtia nopeampaa, sanoi Wang Pekingissä.

Kiina pystyisi Wangin ennusteen perusteella säilyttämään kokonaistuotannon kasvuvauhdin yhtä nopeana kuin talousuudistusten alkamista vuonna 1978 seuranneiden kahden vuosikymmenen aikana. Kokonaistuotanto kasvoi koko jakson ajan keskimäärin 8 prosenttia vuodessa.

Kansainvälisen valuuttarahaston tilastojen mukaan Kiinan bruttokansantuote kasvoi 1978-1985 keskimäärin 7,9 prosenttia vuodessa. Vuosina 1986-1996 kasvuvauhti kohosi 9,9 prosenttiin.

Kuluvalla vuosikymmenellä Kiinan kasvuvauhti nousi neljänä vuonna yli kymmeneen prosenttiin maahan tehtyjen yhteensä lähes 250 miljardin dollarin suorien sijoitusten vauhdittamana. Se näkyi erityisesti kiinteistö- ja arvopaperimarkkinoiden ylikuumentumisena. Kokonaistuotannon kasvu oli 1992 14,2 prosenttia, 1993 13,5 prosenttia, 1994 12,6 prosenttia ja 1995 10,5 prosenttia.

Tänä vuonna kuluttajahintoihin 2,8 prosenttia

Aasian rahoituskriisin puhkeaminen kesällä 1997 heijastui voimakkaimmin Kiinan vientiin, jonka kasvu jäi viime vuonna 0,5 prosenttiin odotetun 10 prosentin asemesta. Kiinteistöhintojen kuplan puhkeaminen ja alhainen kotimainen kysyntä johtivat deflaatioon ja kuluttajahinnat laskivat viime vuonna 0,8 prosenttia. Maan hallitus ryhtyikin toimiin kysynnän elvyttämiseksi ja lisäsi kotimaisia investointeja. Tänä vuonna kuluttajahintojen ennustetaan nousevan 2,8 prosenttia.

Wangin mukaan viime vuosi oli joissain suhteissa kuitenkin odotettua parempi. Tavoitekasvusta jäätiin vain 0,2 prosenttia ja maan valuutan arvo pysyi vakaana. Myönteiselle puolella hän laskee myös kansainvälisen avautumisen jatkumisen ja talousuudistusten etenemisen.

- Tulleja alennettiin, ulkomaiset pankit saivat luvan avata sivukonttoreita kolmessa kaupungissa ja tänä vuonna yksityisille yrityksille annetaan oikeus itse päättää tuonnistaan ja viennistään, mainitsi Wang.

Investoinnit viime vuonnakin korkealla tasolla

Wangin mukaan Kiina otti viime vuonna suuren askeleen eteenpäin uudistuspolitiikassa. Keskeistä oli rahoitusjärjestelmän uudistaminen, keskuspankin otteen tiukentaminen rahoitusmarkkinoista ja markkinoiden kehittäminen.

- Valtion yrityksiin ei voi olla tyytyväinen. Yhtiöt tuottivat tappiota ja niiden kannattavuus on huono. Viime vuonna nämä ongelmat pahenivat. Lisäongelmaksi muodostuu mitä tehdä kasvavalle työttömyydelle, totesi Wang. Maataloudessa kehitys oli hänen mukaansa viime vuonna vakaata.

Kiinan investoinnit jatkuivat viime vuonna korkealla tasolla ja maahan tehtiin suoria ulkomaisia sijoituksia hivenen enemmän kuin ennätysvuonna 1997 eli noin 45,3 miljardia dollaria.

Kokonaistuotannon kasvuksi tänä vuonna 7-8 prosenttia

Wangin mukaan Kiinan talousuudistuksia on jatkettava tänä vuonna. Talouden ulkoinen toimintaympäristö saattaa hänen mukaansa olla hieman vaikeampi kuin viime vuonna euron syntymisen ja dollarin kurssin mahdollisen laskun vuoksi.

- Dollarin kurssin lasku voisi aiheuttaa paineita Kiinan ja eräiden muiden maiden vientiä kohtaan Yhdysvaltain markkinoilla. Japanin suhteenkaan ei ole syytä suureen optimismiin. Arvioin kuitenkin kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 7-8 prosenttia, Wang sanoi.

Wangin mukaan Kiinan seuraava vuosikymmen on nopean markkinoiden kehittymisen, kansainvälistymisen ja laajan kaupungistumisen vuosikymmenen. Suurimmaksi ongelmaksi hän nimeää työpaikkojen luomisen ja työttömyyden. Huolta herättävät myös tehoton pääoman käyttö, kehittymätön hallintokulttuuri ja energiahuollon ongelmallinen tilanne.

Maataloudesta siirrytään uusiin ammatteihin

- Suurta muutosta Kiinan taloudessa merkitsee lähivuosikymmeninä 70-luvulla syntyneen sukupolven nousu talouskehityksen kärkeen. He ovat paremmin koulutettuja, tietävät enemmän kuin aiemmat sukupolvet ja hallitsevat tietokoneet. Se vauhdittaa kansainvälistymistä, pohti Wang.

Talouden kehitykseen vaikuttavat voimakkaasti suuret väestömuutokset jotka johtuvat sekä väestön kasvusta että muuttoliikkeestä.

- Yksi edellytys tälle on hyvin tuottavan maataloustuotannon turvaaminen. Kiinan elintarvikehuolto ei vielä ole kansainvälisesti vertailukelpoisella tasolla ja siksi sitä on ryhdytty uudistamaan.

Wangin arvion mukaan seuraavan vuosikymmenen aikana ehkä 200-300 miljoonaa ihmistä siirtyy maataloudesta uusiin ammatteihin. Se on suuri haaste. Samalla muuttoliike tukee kuitenkin talouden kasvua, koska se kasvattaa investointeja ja kulutusta. Maataloudesta vapautuvalle väestölle on rakennettava runsaasti uusia pieniä ja keskikokoisia kaupunkeja, totesi Wang.

Väestönkasvu vanha ongelma

- Väestönkasvu jatkuu edelleen ja vaikka tavoitteena nyt on väkiluvun pitäminen 1,3 miljardissa, niin se on vaikeaa. Asukkaita on jo nyt yli 1,2 miljardia. Erilaisten pitkän ajan väestöennusteiden mukaan väkiluku nousee 25-30 vuodessa noin 1,6-1,7 miljardiin ennen kuin kasvu taittuu ja kääntyy laskuun, totesi Wang.

Kaupungistumisen nopeutuminen vaikuttaisi hänen mukaansa selvästi väestönkasvua hidastavasti. YK:n tuoreen väestöennusteen mukaan Kiinan väkiluku olisi vuonna 2050 1 477 miljoonaa, kun se viime vuoden lopussa oli 1 256 miljoonaa.

- Lähivuosina talouden kasvun vetureina toimivat infrastruktuurin rakentaminen ja työvoiman laadun parantuminen sekä kaupungistuminen. Pääoman puute saattaa muodostua kasvun rajoitteeksi, koska Kiina on vielä kehitysmaa ja kasvu on niin nopeaa. Uusien teiden ja rautateiden, vesi- ja energiahuollon, informaatiojärjestelmien, uusien kaupunkien ja asuntojen, teollisuuden ja maatalouden kehittämiseen tarvitaan paljon pääomaa, Wang totesi.

- Kiinan rahoitusmarkkinat ovat kehittymättömät ja rahan käyttö tehotonta. Emme myöskään ole avanneet markkinoitamme tarpeeksi. Koko rahoitusjärjestelmä on uudistettava ja siirrettävä puhtaasti kaupalliselle pohjalle. Nyt on hyvin tärkeää hankkia kehittyneistä maista oppia näiden ongelmien ratkaisemiseksi, sanoi Wang.

STT-MH
12.2.1999


ULKOMAAT -SIVULLE