Vaalipiiri saa yhden lisäpaikan

Uudellamaalla jaetaan ministeriääniä



Uudenmaan äänestäjille tarjotaan tulevissa eduskuntavaaleissa kokemusta. Vain viisi istuvaa kansanedustajaa luopuu sovinnolla paikastaan. Heidän joukossaan on kaksi Paavo Lipposen (SDP) hallituksen entistä ministeriä: Claes Andersson (vasl) ja Matti Aura (kok).


Uusimaa saa näissä vaaleissa yhden lisäpaikan, joka osaltaan tasoittaa nykyisten kansanedustajien polkua takaisin Arkadianmäelle. Maan suurimman vaalipiirin kansanedustajien määrä nousee 31:stä 32:een.

Anderssonin paikalle pyrkii hänen vanhalla ministerinpallillaan jo istuva puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes. Auralle ei sen sijaan ole löydetty yhtä selvää seuraajaehdokasta.

Uudenmaan vaalipiirin suurimman puolueen SDP:n listoilla ovat kaikki istuvat kansanedustajat Tuulikki Hämäläistä ja Suomen Pankkiin siirtyneen Matti Louekosken tilalle noussutta Lauri Metsämäkeä lukuun ottamatta.

Vuoden 1995 vaalien ääniharava oli kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki runsaalla 17 000 äänellä. Kakkoseksi tullut 14 400 ääntä kerännyt Risto Kuisma yrittää nyt uusia paikkansa omassa Remonttiryhmä-puolueessaan. Kuisma päätyi omaan leiriinsä SDP:n ja nuorsuomalaisten eduskuntaryhmien kautta.

Rannalle viimeksi jääneistä kärkipään demariehdokkaista on mukana yli 3 000 ääntä kerännyt varatuomari Susanna Rahkonen. Eduskuntaan tähtäävät lisäksi aiempaa kokemusta kansanedustajan työstä omaava Ilkka-Christian Björklund ja pääministerin erityisavustaja Pentti Puoskari. Björklund hamuaa erityisesti Metsämäeltä vapautuvia ruotsinkielisten demareiden ääniä.

SDP:n kansanedustajista pyrkivät uudelleen Antti Kalliomäki, Markku Pohjola, Tarja Kautto, Leena Luhtanen, Kimmo Kiljunen, Matti Saarinen, Riitta Prusti ja Klaus Hellberg.

Auralta vapautui runsaat 5 600 ääntä

Kokoomuksen jäsenäänestyksen tämänkertaisen ykkösen ja viime vaalien kakkosen Matti Auran perinnölle on monta ottajaa. Nykyisten kansanedustajien ohella kilvassa ovat mukana entinen kansanedustaja Päivi Varpasuo, olympiavoittaja Lasse Viren ja jokerina toimitusjohtaja Leena Harkimo.

Viime vaaleissa eniten kokoomuksen ääniä keräsi maaherraksi siirtynyt Tuula Linnainmaa. Hänen tilalleen eduskuntaan nousi tuusulalainen Juhani Sjöblom.

Paikkansa uusimiseen tähtäävät Sjöblomin ohella Kaarina Dromberg, Martti Tiuri, Markku Markkula ja Hanna Markkula-Kivisilta. Hyvinkääläinen Minna Karhunen ei ole enää ehdolla.

Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustajat Margareta Pietikäinen, Ola Rosendahl, Raimo Tiilikainen ja Henrik Lax haluavat uudelle nelivuotiskaudelle. Kärkkyjiä ovat mm. espoolainen ministeri Ole Norrbackin erityisavustaja, puolueen varapuheenjohtaja Christina Gestrin ja sipoolainen terveyskeskuslääkäri Laura Finne-Elonen.

Tuore kulttuuriministeri tähtää kansanedustajaksi

Vasemmistoliitossa luotetaan paljon julkisuutta saaneen uuden puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen suosioon. Muusikko, runoilija ja psykiatri Anderssonin ja ekonomisti Siimeksen äänestäjäkunnassa saattaa kuitenkin olla eroja. Siimes asuu lisäksi Karjalohjalla ja eduskunnasta pois jäävä Andersson Espoossa. Anderssonin perinnön suuruus on runsaat 13 600 ääntä.

Istuvista kansanedustajista käyvät tiukkaa kamppailua vantaalainen Jaakko Laakso ja espoolainen Kari Uotila. Viime vaaleissa heidän välillään oli eroa runsaat kaksisataa ääntä Laakson hyväksi.

Vihreillä ovat ehdolla kummatkin Uudenmaan kansanedustajat eli Ulla Anttila Vantaalta ja oikeuskansleriksi siirtyneen Paavo Nikulan eduskuntapaikan perinyt Rauha-Maria Mertjärvi Järvenpäästä.

Entinen SKDL:n Kymen kansanedustaja, teologian tohtori Terho Pursiainen yrittää nyt Arkadianmäelle sitoutumattomana vihreiden ehdokkaana. Toinen sitoutumaton on professori Paavo Castrén Kauniaisista. Vihreiden listalla ovat Uudellamaalla lisäksi mm. helsinkiläinen entinen kansanedustaja Kalle Könkkölä ja tamperelainen eläinaktivisti Salla Tuomivaara.

Väyrysen suosiota on vaikea ennustaa

Keskustan vaalimenestykseen Uudellamaalla vaikuttaa Paavo Väyrysen tämänkertainen äänimäärä. Neljä vuotta sitten nykyinen europarlamentaarikko sai lähes 10 000 ääntä, kun kakkoseksi tullut Matti Vanhanen Nurmijärveltä sai tyytyä yli puolta pienempään saaliiseen. Vanhanen ja Väyrysen edustajantuolia lämpimänä pitänyt Tero Mölsä Orimattilasta ovat näissäkin vaaleissa ehdolla.

Väyrynen on ilmoittanut päättävänsä uudesta EU-ehdokkuudestaan sen jälkeen, kun kotimaan politiikassa tarjolla olevat mahdollisuudet ovat selvinneet.

Listalla on lisäksi Iisalmen kristillisten riveistä Espoon keskustalaisiin kesken vaalikauden siirtynyt kansanedustaja Matti Ryhänen. Muita tarjokkaita ovat Väyrysen eduskuntavaaliehdokkuutta aluksi kepittänyt Uudenmaan piirin puheenjohtaja Antti Kaikkonen, eduskuntaryhmän sihteeri Pekka Perttula, ex-missi ja yrittäjä Tanja Karpela sekä sitoutumattomana yrittäjä Timo T.A. Mikkonen.

Nuorsuomalaisten kärkiehdokas Uudellamaalla on kansanedustaja Jukka Tarkka. Listalla ovat lisäksi mm. puolueen toiminnanjohtaja Marita Vuorinen.

Kristillisten ja remonttiryhmän mahdollisuuksia lisää vaaliliitto, johon kuuluvat näiden kahden puolueen lisäksi perussuomalaiset, kirjava puolue ja Suomen eläkeläisten puolue. Kristillisten eturivissä on kansanedustaja Jouko Jääskeläinen. Remonttiryhmä tarjoaa puheenjohtajaansa Risto Kuismaa.

STT-MH
12.2.1999


POLITIIKKA -SIVULLE