Helsingissä kolme suurta kisaavat pääministerin paikasta



Helsingin vaalipiirissä kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat eli Paavo Lipponen (SDP), Esko Aho (kesk) ja Sauli Niinistö (kok) käyvät kisaa seuraavan hallituksen pääministerin paikasta. Kisan kohteena saattaa olla myös koko vaalien äänikuninkuus.


Kolmen suuren puheenjohtajan mittelö syntyi, kun Aho päätti haastaa Lipposen ja siirtyi ehdolle Helsinkiin. Niinistö ei jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan tuli hänkin Helsinkiin.

Viime vaalien tuloksen valossa Niinistöllä on eniten ääniä voitettavana. Kokoomuksen edellinen ääniharava Pertti Salolainen ei ole enää ehdolla. Hänen jäljiltään on jaossa yli 16 000 ääntä. Tilaa Niinistölle teki myös Anssi Rauramo siirtymällä Helsingin liikuntajohtajaksi.

Niinistön kanssa käy kokoomuksen sisäistä kamppailua tiukimmin europarlamentaarikko Kirsi Piha, jonka äänisaalis oli neljä vuotta sitten jo yli 12 000 ääntä. Kansanedustajan valtakirjaansa uusivat myös Ben Zyskowicz ja Paula Kokkonen.

Salolaisen varamiehenä nykyiseen eduskuntaan tullut Pirjo-Riitta Antvuori, Pihan sijaisena istuva Seppo Kanerva ja Rauramon paikan perinyt Sirkka Lekman ovat myös ehdolla.

Kokoomuksen kunnallispoliitikoista paikkaa tavoittelevat mm. kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Suvi Rihtniemi, ympäristölautakunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa sekä kaupunginvaltuutetut Aira Samulin-Peltomäki ja Lauri Törhönen.

SDP:n ehdokaskaarti kokenutta

Sosialidemokraatit luottavat Helsingissä kokeneeseen ehdokaskaartiin. Kahdestakymmenestä ehdokkaasta 12 oli mukana jo neljä vuotta sitten. He nappasivat silloin kolme neljäsosaa sosialidemokraateille tulleista äänistä.

SDP:n jäsenäänestyksessä ykkönen oli ulkoministeri Tarja Halonen, joka saattaa kilvoitella myös vaalien äänikuningattaren tittelistä. Lipponen oli toinen ja Erkki Tuomioja kolmas. Neljänneksi selvisi ohi kolmen istuvan kansanedustajan dosentti Ilkka Taipale.

Neljä vuotta sitten liki 10 000 ääntä kerännyt europarlamentaarikko Reino Paasilinna ei ole ehdolla. Kansanedustajat Tuula Haatainen, Arto Bryggare ja Arja Alho pyrkivät edelleen eduskuntaan, mutta käynevät tiukkaa kisaa Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Rakel Hiltusen, Lipposen puolison Päivi Hertzbergin ja onnettomuustutkija Kari Lehtolan kanssa.

Vasemmistoliiton viimekertainen ääniharava Esko Seppänen keskittyy europarlamenttiin. Sen sijaan Outi Ojala pyrkii jälleen eduskuntaan.

Varapaikoilta Arkadianmäelle nousseet Reino Laine ja Pekka Saarnio ovat saaneet kirittäjäkseen mm. puoluesihteeri Ralf Sundin.

Vihreillä ministeri haastaa kansanedustajat

Vihreän liiton nykyiset helsinkiläisedustajat Tuija Brax, Irina Krohn ja Osmo Soininvaara tavoittelevat valtakirjansa uusimista.

Heidät haastavat neljä vuotta sitten eduskunnasta pudonneet ympäristöministeri Pekka Haavisto ja Hannele Luukkainen. Uusiin ehdokasnimiin lukeutuu mm. Ultra Bra -yhtyeen sanoittaja Anni Sinnemäki.

Ruotsalainen kansanpuolue sai lopulta Eva Biaudet'n rinnalle ehdokkaaksi myös toisen kansanedustajansa Klaus Bremerin. Selkeitä uhkaajia kaksikolla ei ole, sillä viime vaalien kolme seuraavaksi eniten ääniä saanutta ei ole enää ehdolla.

Nuorsuomalaisten puheenjohtaja Risto E. J. Penttilä pyrkii uusimaan paikkansa. Keskustan Esko Ahon pääsy eduskuntaan riippuu paljon henkilökohtaisista äänistä, sillä neljä vuotta sitten keskusta jäi paikasta kolmisentuhatta ääntä.

Helsingistä valitaan nyt 20 kansanedustajaa eli yksi enemmän kuin neljä vuotta sitten. Silloin viimeisen paikan sai vasemmistoliitto vertausluvulla 13 075,5.

Esimerkiksi puoluesihteerinsä Milla Kalliomaan voimin eduskuntaan pyrkivät kristilliset jäivät silloin vaaliliittokumppaniensa kanssa kymmeneen tuhanteen ääneen.

Remonttiryhmä pyrkii Helsingistä eduskuntaan yksinään. Ehdokkaina ovat mm. toimittajat Dave Liebkind ja Uolevi Mattila sekä kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä.

STT-IA
12.2.1999


POLITIIKKA -SIVULLE