Vakituinen työ on suomalaiselle tärkein



Suomalaiset arvostavat omassa työssään eniten varmuutta. Juuri valmistuneen työelämän asennebarometrin mukaan yli puolet suomalaista pitää tärkeimpänä vakituista työpaikkaa.


Seuraavaksi eniten arvostetaan mahdollisuutta olla hyödyksi, oppia uusia asioita sekä käyttää kykyjään ja taitojaan. Hyvä toimeentulo on vasta neljänneksi arvokkainta.

Tutkimuksen on teettänyt Manpower Oy, työvoiman vuokraukseen keskittynyt kansainvälinen yritys. Tutkimuksessa haastateltiin lähes tuhatta 16-65-vuotiasta suomalaista joulukuussa 1998.

Alle puolet vastaajista pitää vakituista työtä ainoana oikeana työnä ja 58 prosenttia hyväksyy työksi muunkin kuin vakituisen työn. Noin kolmannes vastaajista uskoi, että työvoiman vuokraus lisää työnsaantimahdollisuuksia sekä mahdollisuuksia tehdä työtä itselle sopivalla tavalla.

Valtaosa arvioi, että valtiovallan pitäisi tehdä nykyistä enemmän työllisyyden hyväksi. Vain kolmannes piti työvoimatoimistojen palveluja riittävinä. Yli 90 prosentin mielestä oma asenne ja aktiivisuus toisaalta ratkaisee, millaiseen työhön päätyy.

Yli puolet suomalaisista katsoo, että työnantajajärjestöt eivät ota riittävästi huomioon työntekijöiden etuja. Noin 80 prosentin mielestä ay-liikkeen pitäisi suhtautua myönteisemmin uusiin työaikamuotoihin.

Viisi asennetta työelämään

Asenneselvityksen perusteella suomalaiset voidaan jakaa viiteen ryhmään sen mukaan, miten he asennoituvat työhön ja työmarkkinoihin.

Suomalaisista 27 prosenttia on "työelämän uudistajia." He arvostavat eniten työn sisältöä, mahdollisuutta käyttää kykyjään ja oppia uutta. Ryhmään kuuluu keskimääräistä enemmän alle 40-vuotiaita, yrittäjiä, opiskelijoita ja johtavassa asemassa olevia henkilöitä.

"Kohtalon kuljettamia" -ryhmään luettavia on 25 prosenttia. He eivät usko omiin eikä myöskään ay-liikkeen vaikutusmahdollisuuksiin työelämässä. Ryhmässä on keskimääräistä enemmän alle 20-vuotiaita nuoria ja toisaalta yli 50-vuotiaita.

Viidennes vastaajista on "tasapainoilijoita". He haluavat sovittaa yhteen omat ja muiden edut ja vastuut. He korostavat yksilön joustavuutta, mutta odottavat myös yhteiskunnalta suurempaa panosta.

Palkka, asema ja työn vakituisuus merkitsevät "tasapainoilijoille" vähemmän kuin muille vastaajille. Ryhmään kuuluu keskimääräistä enemmän 30-50-vuotiaita hyvätuloisia naisia.

Vain 14 prosenttia on "perinteisiä työläisiä". He mieltävät työn hyvän toimeentulon välineenä. Heille tärkeää on työn vakituisuus ja riittävä vapaa-aika. Ay-liikkeeseen kuuluminen koetaan tärkeäksi.

"Perinteiset työläiset" -ryhmään kuuluu keskimääräistä enemmän yli 40-vuotiaita. Lähes kaksi kolmannesta heistä on miehiä.

"Perinteisiin optimisteihin" listataan 13 prosenttia suomalaisista. He uskovat, että oma aktiivisuus, taloudellinen kasvu ja koulutus luovat työmahdollisuuksia. Ryhmään kuuluu keskimääräistä enemmän alle 30-vuotiaita, opiskelijoita ja yksin asuvia henkilöitä.

Työelämän asennebarometrin tiedot on kerännyt Taloustutkimus. Aineiston on koonnut yhteen tutkija Esa Pohjanheimo. Tulokset julkaistiin Espoossa pidetyssä työelämän seminaarissa keskiviikkona.

STT-IA
12.2.1999


AJASSA -SIVULLE