EU:n komissio valmis luopumaan mahdollisimman pian



EU:n komissio kehottaa unionin jäsenmaita valitsemaan uuden komission mahdollisimman pian. Komission keskiviikkona esittämässä julkilausumassa korostetaan, että eroava komissio ei aio enää esittää uusia poliittisia aloitteita, vaan hoitaa tästedes vain juoksevia asioita.


- Meillä ei ole halua eikä tarkoitusta pysyä tehtävässämme kauempaa kuin on tarpeen, todetaan komission lyhyessä tiedotteessa.

EU:n säädösten mukaan eroavat komission jäsenet hoitavat tehtäviään siihen asti kunnes uusi komissio on valittu, sanotaan lausunnossa.

Päivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa esiintyneet kolme komissaaria eivät halunneet vastata kysymykseen tarkemmasta aikataulusta, sillä asiasta päättäminen on jäsenmaiden ja EU:n parlamentin käsissä.

20-jäseninen komissio ilmaisi kannanotollaan myös oman valmiutensa jättää tehtävänsä mahdollisimman pian.

Tiistaina komission puheenjohtaja Jacques Santer ilmoitti, että hän voi jatkaa toimituskomission johdossa vuoden loppuun saakka. Komission on joka tapauksessa jatkettava tehtävässään kunnes uusi komissio on valittu.

Aikataulu yhä auki

EU:n piirissä on keskusteltu etenkin aikataulusta, jonka mukaan komissio voitaisiin vaihtaa uuteen. Monet jäsenmaat haluaisivat valita uuden komission mahdollisimman pian, kun taas jotkin lykkäisivät valintaa EU:n parlamenttivaalien yli. Mm. Suomi ja Saksa ovat hitaamman aikataulun kannalla.

Britannian pääministeri Tony Blair ilmoitti tiistaina kannattavansa nopeaa aikataulua.

Komission kokoonpanoa käsitellään ensi viikolla EU:n huippukokouksessa Berliinissä, jolloin saatetaan jo päättää komission puheenjohtajasta.

Jäsenmaita parhaillaan kiertävä EU:n puheenjohtajamaan Saksan liittokansleri Gerhard Schröder sanoi olevansa valmis kutsumaan jäsenmaiden johtajat tarpeen vaatiessa myös ylimääräiseen epäviralliseen tapaamiseen huippukokouksen jälkeen viimeistelemään puheenjohtajan nimitystä.

Spekulaatiot Santerin seuraajasta käyvät jo kuumana. Lehdistössä on ehdoteltu mm. NATO:n pääsihteeriä Javier Solanaa, entistä Italian pääministeriä Romano Prodia ja Portugalin pääministeriä Antonio Guterresia.

Useiden jäsenmaiden pääministerit ovat vaatineet, että hänen tulee ainakin olla poliittisesti riittävän vahva viemään läpi keskeneräiset uudistukset.

Myös EU:n parlamentti pyrkii vaikuttamaan komission kokoonpanoon. Kun komission uusi puheenjohtaja nimitetään, hänen tulee saada parlamentin luottamuslause, minkä jälkeen hän voi aloittaa komission kokoamisen. Myös uuden komission tulee vielä saada parlamentin hyväksyntä.

STT-IA
17.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE