Komission ero sekä pettymys että helpotus



EU:n komission ero aiheutti tiistaina sekä helpotusta että pettymystä eurooppalaisten poliitikkojen keskuudessa. Koko komission lähtöä pidettiin mahdollisuutena uudistaa EU:n byrokratiaa ja tehostaa unionin toimintaa.


Toisaalta monet poliitikot eivät salanneet pettymystään ja pahoittelivat sitä, että koko komissio on leimattu joidenkin yksittäisten jäsenten laiminlyöntien tai rikkomusten takia.

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi, että komission lähtöä olisi hyödynnettävä unionin uudistamiseksi. Eropäätös oli ainoa mahdollinen, jonka komissio saattoi tehdä, Blair sanoi.

Hän mainitsi myös haluavansa uuden komission johtoon jonkun eurooppalaisen kärkipoliitikon, jolla on todellista painoarvoa.

Britannian hallitus teki selväksi, että se haluaa molempien brittikomissaarien jatkavan uudessa komissiossa. Leon Brittan ja Neil Kinnock eivät ole aiheuttaneet mitään vahinkoa, hallituksen edustaja sanoi.

Kinnock itse arveli, että komission ero johtaa tehokkaampaan hallintoon ja aiheuttaa vähemmän vahinkoa kuin jos komissio olisi jatkanut työtään. Leon Brittan puolestaan kuvasi tapahtunutta katastrofiksi, joka on hoidettava "armottoman päättäväisesti".

Saksa toivoi komissiolle jatkoaikaa

EU:n tämänhetkinen puheenjohtaja Saksa toivoi, että eroava komissio voisi jatkaa työtään toimituskomissiona ensi kesän eurovaaleihin saakka.

Näin se olisi tukena EU:n budjetin uudistamisessa, jonka liittokansleri Gerhard Schröder haluaa saada valmiiksi unionin seuraavassa huippukokouksessa Berliinissä ensi viikolla. Itse huippukokoukseen komission ero ei saksalaisten käsityksen mukaan vaikuta.

Hallitseva sosiaalidemokraattinen puolue vaati, että saksalaisen komissaarin Monika Wulf-Mathiesin on annettava jatkaa työtään Brysselissä.

Wulf-Mathiesia syytettiin maanantaina julkaistussa, komission työtä arvioineessa raportissa nimeltä. EU:n parlamentin sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja Peter Struck sanoi kuitenkin, ettei ole mitään syytä panna Wulf-Mathiesia syrjään.

Ranskassa tyytyväisyyttä

Ranskassa komission lähtöön oltiin laajalti tyytyväisiä. Sosialisteja edustava oikeusministeri Elisabeth Guigou sanoi eron olevan ensimmäinen poliittisen Euroopan mielenilmaus.

Myös ranskalaiset lehdet tervehtivät eroa ja sanoivat sen olevan esimerkiksi kaikille ranskalaisille poliitikoille, jotka ovat syyllistyneet korruptioon. - Cresson, häpeä, otsikoi France-Soir etusivunsa.

Otsikko viittasi ranskalaiseen EU-komissaariin Edith Cressoniin - entiseen pääministeriin - joka maanantaisessa raportissa leimattiin suurimmaksi syntipukiksi.

Toinen ranskalainen komissaari Yves-Thibault de Silguy ei ollut tyytyväinen. Hän sanoi komission eron inhottavan häntä. Ero ei ole hyväksi koko EU-instituutiolle ja Euroopalle, hän sanoi.

Espanjan hallitus esitti toivomuksen, että komissio pysyisi virassaan toimikautensa loppuun eli ensi tammikuuhun saakka.

Hollannissa taas poliitikot toivoivat, että eronneen komission tilalle nimitettäisiin pikaisesti uusi. Ulkoministeri Jozias van Aartsen muistutti, että komissiolla on edessään erittäin tärkeitä päätöksiä.

Göran Persson helpottunut

Ruotsin pääministeri Göran Persson sanoi olevansa helponnut tapahtuneesta. Hän toivoi, että skandaalit johtaisivat uuteen aikakauteen EU:n historiassa niin että koko unioni voisi kehittyä avoimempaan suuntaan.

Perssonin lausunnossa oli myös hienoista kritiikkiä Ranskaa kohtaan, joka piilotteli kauan Edith Cressonia selkänsä takana.
- Tietojen salaaminen kansalaisilta ei käy, Persson julisti.

Hän sanoi komission tehneen oikein erotessaan ja toivoi, että se lisäisi avoimuutta hallinnossa kuten Ruotsissakin tehdään.

Persson ei ollut yllättynyt siitä, että maanantaina julkistettu raportti vahvisti todeksi pahimmatkin liikkeellä olleet huhut.

Komission ero ei ole parantanut EU:n jo ennestään huonoa arvostusta Ruotsissa, hän sanoi ja huomautti, että ruotsalaiset ovat kaikkein euro-epäileväisintä kansaa ja siksi he ovat myös jääneet rahaliitto EMU:n ulkopuolelle.

Persson piti mahdollisena, että ruotsalainen komissaari Anita Gradin jatkaa komissiossa vuoden loppuun saakka. Hallitus nimittäisi toisin sanoen hänet mahdolliseen väliaikaiseen komissioon. Gradin itse kiisti kuitenkin haluavansa jatkoaikaa.

Myös Tanskan ulkoministeri Niels Helveg Petersen arveli tanskalaisen Ritt Bjerregaardin tulevan uudelleen valituksi. Ulkoministerin mukaan Bjerregaard on komission jäsenenä tunnustanut komissioon kohdistetun arvostelun, mutta häntä ei syytetä henkilökohtaisesti mistään.

EU:hun kuulumattoman Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik arveli, että EU:n ja Norjan yhteistyö saattaa hidastua komission eron takia. Viivästymiset voivat koskea mm. yhteisen turvallisuuspolitiikan kehittämistä ja ympäristöalan yhteistyötä, hän sanoi.

Bondevikin mukaan komission ero aiheuttaa EU:lle vakavan tilanteen ja se voi järkyttää koko EU:ta. Hän piti kuitenkin myönteisenä sitä, että EU:n parlamentti on vahvistanut asemaansa komissioon nähden.

STT-IA
16.3.1999 STT-IA
16.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE