Komission erolla ei suurta vaikutusta rahamarkkinoilla



Sijoittajat suhtautuivat jopa yllättävän tyynesti EU:n komission eroilmoitukseen. Jos tilanne olisi koettu suureksi kriisiksi, korot olisivat nousseet selvästi. Nyt näin ei käynyt, vaan ne pysyivät lähes edellispäivän lukemissa.


Euro tosin heikkeni suhteessa dollariin Aasiassa, kun tieto tuli julki yöllä, mutta Euroopan markkinoiden avautuessa tilanne vakiintui ja päivän mittaan euron kurssi korjaantui. Jos valuutta heikkenee, sen hinta laskee suhteessa muihin valuuttoihin, koska se ei ole niin varma sijoituskohde.

Markkina-asiantuntijat itse perustelivat rauhallisuuden johtuvan siitä, ettei EU:n komissiolla ole talouspoliittista valtaa. Lisäksi komission eron katsottiin puhdistavan ilmapiiriä ja mahdollisesti vain vahvistavan EU-maiden yksituumaisuutta pidemmällä aikavälillä.

Kun markkinoilla huolestutaan, riskien katsotaan lisääntyvän ja siitä halutaan suurempi tuotto. Mitä suuremmat pelon aiheet, sen suuremmat muutokset.
- Nyt huoli näkyi korkojen hienoisena nousuna ja euron heikentymisenä, korkoanalyytikko Tommi Salminen Meritasta tiivisti aamupäivällä.

Hän lisäsi, että rauhallisuudesta huolimatta EU:n poliittisessa ytimessä on nyt selviä ongelmia ja markkinat odottavat tilanteen nopeaa rauhoittumista.

- Tällä hetkellä sijoittajat uskovat, että asia on ratkaistavissa. Jos toimintakykyistä komissiota ei saada aikaan nopeasti, tilanne tietysti muuttuu, hän jatkoi.

EU:n suurilla jäsenmailla suurempi vaikutus

Myös Leonian pääekonomisti Tarja Heinonen katsoi, ettei EU:n komission ero ole rahoitusmarkkinoiden kannalta epävarmuutta aiheuttava kriisi. Hän kuitenkin korosti, että lähtökohtana on, että uusi komissio saadaan nopeasti aikaan.

- Koska EU:n ministerineuvostolla ja varsinkin suurten maiden omilla ratkaisuilla on paljon suurempi vaikutus tulevaisuuteen, esimerkiksi Saksan tai Ranskan hallituksen kaatuminen on rahamarkkinoiden kannalta paljon dramaattisempi ja enemmän epävarmuutta aiheuttava tekijä kuin komission ero, hän selvitti.

Hänen mielestään markkinoiden lievät reaktiot osoittavat, että perusluottamus euroon on kunnossa.
- Luottamus kokonaisuuteen on säilynyt, vaikka yksi osa murtuu. Lisäksi pienenkin kriisin voi aina nähdä myös mahdollisuutena uuteen, hän sanoi.

Hänen mielestään komission kaatumista voi katsoa myös niin, että Euroopassa pienempiinkin rötöksiin puututaan ja varmistetaan järjestelmän läpinäkyvyys, mitä länsimaat ovat vaatineet mm. Aasian mailta.

Myös OKO:n pääanalyytikko Teppo Koivisto sanoi reaktioiden jääneen odotettua vähäisemmäksi, koska kaikki arvioivat komission talouspoliittisen roolin sen verran vähäiseksi.

Hänen mielestään komission ero voi viime kädessä vahvistaa euron uskottavuutta, kun Euroopan maat joutuvat toimimaan entistä tiiviimmin yhteisten tavoitteiden eteen.

Vaikka tilanne näytti tiistaina rauhalliselta, Koivisto myönsi, ettei euro tarvitsisi lisäpainolastia uusista kriiseistä.
- Yhdysvalloissa tämä voi vain lisätä epäilyjä siitä, että EU ja sen yhteinen raha eivät toimi.

Amerikkalaiset eivät ilmeisesti ainakaan vielä olleet yleisesti tätä mieltä, sillä euro pysyi vakaana myös Yhdysvaltain markkinoiden avauduttua.

Ennen komission eroilmoitusta yksi euro maksoi hieman yli 1,09 dollaria. Alimmillaan se painui hieman päälle 1,08 dollariin, mutta korjaantui päivän mittaan noin 1,09:ään.

Markkinoilla odotetaan nyt, pysyykö euro yli 1,08:ssa, sillä rajan rikkoutuminen olisi osoitus siitä, että luottamus euroon ei ole paras mahdollinen ja yhden rajan rikkoutuminen voisi nopeasti johtaa uusien rajojen rikkoutumiseen.

Kun euron noteeraus vuoden alussa alkoi, yksi euro maksoi noin 1,18 dollaria. Vuoden alun heikkenemisen on osaltaan katsottu johtuvan siitä, että dollari on niin vahva Yhdysvaltain talouskasvun jatkaessa nousuaan.

STT-IA
16.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE