Saksa jättää esityksen EU:n työllisyyssopimuksesta huhtikuussa



EU:n puheenjohtajamaa Saksa aikoo esittää huhtikuun alussa esityksensä EU:n uudeksi työllisyyssopimukseksi. Saksa esitteli tämänhetkistä pohjapaperia tiistaina Brysselissä kokoontuneille EU:n työministereille.


Kokouksessa Suomea edustaneen työministeriön kansliapäällikön Pertti Sorsan mukaan perusteellisempi esitys on luvattu huhtikuun alkupäiviksi.

Saksan voimakkaasti ajamalla työllisyyssopimuksella on määrä toteuttaa EU:n keskeiseksi painopistealueeksi nostamaa työttömyysongelman hoitoa. Sopimus on tarkoitus hyväksyä kesäkuussa Kölnin huippukokouksessa.

Keskustelua työ- ja sosiaalineuvoston kokouksessa herätti Sorsan mukaan mm. työmarkkinaosapuolten rooli uudessa sopimuksessa.

Kiistelyä aiheutti etenkin se, missä määrin palkkojen tulisi olla EU-maissa keskenään koordinoituja. Sorsan arvion mukaan sopimuksella pyritään kuitenkin lähinnä vain tiedonkulun ja seurannan parantamiseen.

- Nyt olivat vahvasti esillä etenkin nuorisotyöttömyys ja vajaakuntoisten sekä vammaisten työllistäminen, Sorsa sanoi kokouksen jälkeen.

Suomen tavoitteina olevat ikääntyvien ja pitkäaikaistyöttömien työllistäminen ovat edelleen myös Saksan tavoitelistoilla.

Palkkapolitiikka mukana esityksessä

Saksan esitys lähtee paljolti siitä, että työllisyyttä on parannettava pääosin makrotalouden keinoin.

Saksan työministeri Walter Riester sanoi kokouksen jälkeen, että nyt haetaan etenkin parempaa koordinointia makrotaloudellisten ja muiden työllisyyttä parantavien toimenpiteiden kesken. Näihin kuuluu myös palkkapolitiikan koordinointi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Saksan sopimusluonnoksessa esitetään, että palkkatason nousun tulisi heijastella yleistä tuottavuuden nousua ja Euroopan keskuspankin inflaatiotavoitteita.

Esityksen sanotaan noudattelevan Saksan valtiovarainministerin Oskar Lafontainen talouspoliittisia näkemyksiä.

Työministeri Riesterin mukaan Saksa ei ole tuomassa määrällisiä tavoitteita jäsenmaiden työttömyysasteisiin, mutta asiaa kuitenkin selvitellään.

Työllisyyskomitea päätettiin uudistaa

Työ- ja sosiaaliasioiden komitea hyväksyi tiistain kokouksessaan lopullisesti pysyvän työllisyyskomitean uudistamisen.

Alun perin vuonna 1970 perustettu komitea jatkaa nyt karsitulla kokoonpanolla siten, että työmarkkinaosapuolten osallistujamäärää on selvästi karsittu.

Pysyvään työllisyyskomiteaan kuuluu jatkossa kymmenen palkansaajapuolen ja kymmenen työnantajapuolen edustajaa. Riesterin mukaan uudistus ja jäsenmäärän rajoittaminen antaa työmarkkinajärjestöille paremman mahdollisuuden osallistua päätöksentekoon.

Komiteassa käsitellään työllisyyteen liittyviä kysymyksiä yhdessä ministerineuvoston ja EU:n komission kanssa. Se kokoontuu vähintään kahdesti vuodessa.

Ei päätöksiä työelämän kiistoista

Kokouksen eräänä pääkysymyksenä oli keskustelu työ- ja sosiaalipolitiikasta EU:n uusien jäsenehdokkaiden kanssa. Kyseessä oli toinen kerta kun ministerineuvosto ja 11 hakijamaan edustajat vaihtoivat asiasta näkemyksiään.

Kiistaa aiheuttaneista työaikakysymyksistä ei työministerien kokouksessa tehty päätöksiä. Suomessa esillä ovat olleet etenkin kuorma-autoyrittäjille ongelmia aiheuttavat työaikamääräykset.

Myös päätökset henkilöstön osallistumisesta Eurooppa-yhtiöiden päätöksentekoon jätettiin myöhemmäksi.

Riesterin mukaan ainakin Tanska ja Espanja vastustavat esitettyjä muutoksia. Saksa aikoo edelleen tuoda asian ratkaistavaksi omalla puheenjohtajakaudellaan. Riesterin mukaan asia on esillä toukokuun ministerineuvostossa.

STT-MH
12.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE