Formuloiden nettikisat



Formulakausi 1999 pyörähti viime viikonloppuna vauhtiin Australiassa. Vuoden mittaan saamme seurata vielä viidettoista kisat jännittäen Mika Häkkisen menestystä. Internet tarjoaa lukuisia sivustoja, joilta voi etsiä taustatietoa niin radoista, talleista kuin ajajistakin.


MTV3:n Formula 1 -sivut tarjoavat kisaviikonloppujen aikana jatkuvasti päivittyvää tietoa. Mukana on rataesittely, tietoa lämmittely- ja aika-ajoista tuloksineen, sähkeitä, kuvia ja paljon muuta. Kisan jälkeen on luettavissa ajajien kommentit Erkki Mustakarin kisaraportista.

Englanninkielinen F1 Live -verkkolehti tarjoaa myös ajantasaista tietoa Formuloista. Mukaan mahtuu niin kisaviikonlopun tunnelmia kuin tietoa autoista, talleista ja radoista. Mukana on kiinnostavaa tietoa myös autojen teknisistä uutuuksista.

Miltä tuntuisi lähteä seuraamaan Formula-kisoja paikan päälle? Mikäli mieli tekee ja rahapussissa on muutama ylimääräinen tuhatlappunen, on idea helposti toteutettavissa. Esimerkiksi matkatoimisto Saarikoski järjestää F1-kisamatkoja muutamiin kisoihin. Sivuilta löytyvät tiedot kisoista sekä itse matkasta matkaohjelmineen, hintoineen ja hotellitietoineen.

Formula-penkkiurheilijan oma kerho on luonnollisesti Formula Fun Club of Finland, jonka sivut tarjoavat tietoa kerhosta ja sen tarjoamista eduista. Mukana on myös muuta hauskaa ja hyödyllistä, kuten Formula-salaatti, joka tarjoilee Kyllöstä savolaisittain väännettynä. Sivujen toteutus ei tosin suurta kiitosta saa, koska ainakin yleisesti käytetyllä näyttökoolla jää paljon näkemättä tekstien tunkiessa ulos kuvaruudulta.

Formula 1 Action -sivusto tarjoaa runsaasti kuvia Formuloista. Mukana on niin pilasarjakuvia, kuvia kolareista kuin myös Mika Häkkinen palkintopokaaleineen. Sivusto onkin mielenkiintoista katseltavaa niin normaalille Formula-harrastajalle kuin myös päätoimittajalle, joka hiuksia päästä repien yrittää keksiä sopivaa kuvaa Formula-aiheiseen artikkeliin. (Keksinpäs. Päätoim. huom.)

"Johnny Herbert on tällä hetkellä 15. nopein eli lähtöruutu 15. nopeimpana edellyttää 15. lähtöruutua."

Jokaiselle Formula-kisoja seuraavalle on tuttu legendaarinen Matti Kyllönen mielenkiintoisine selostuksineen - ja mokineen. Kyllönen onkin saavuttanut suursuosion urheiluselostajien joukosta, mikäli suosiota mitataan nettisivujen perusteella.

Varikko -lehti tarjoaa muun hyödyllisen tiedon lisäksi myös kisakohtaiset Kyllös-mokat, eli Kyllösen parhaat laukaisut.

Matti Kyllönen -sivu tarjoaa myös Kyllösen tokaisuja, ja lisäksi erikoisuutena on tarjolla Kyllönen-Suomi -sanakirja, eli selvitys, mitä ovat esimerkiksi Formula-autoista löytyvät airohankainkotelot tai kahvikuppiteline.

Kyllös-mokia on mahdollisuus kuunnella myös Wav-tiedostoina. Formula 1 äänitiedostoja -sivulla on tarjolla yli 260 pätkää Kyllösen selostuksista. Mukana on jo viime viikonlopun Australian osakilpailun tokaisuja.

Mikäli vieläkään ei Kyllönen pursua korvista voi Matti Kyllönen Linkit -sivulta ottaa suunnan jollekin muulle Kyllös-sivustolle. Tarjolla on kymmenttäin linkkejä.

Myös tallit ja kuljettajat edustettuina

Kaikki F1-tallit kuten myös suurin osa kuljettajista löytyy myös Internetistä. McLaren -tallin sivuilta löytyy tietoa niin tallista, autoista kuin partnereistakin. Mukana on myös kisatietoja sekä pelejä, näytönsäästäjiä että video- ja äänitiedostoja. Myös McLaren -postikortin lähettäminen onnistuu sivuilta.

McLaren -tallin ykköskuljettaja, Mika Häkkinen, on saanut kahdetkin Internet-sivut. Tarjolla on niin viralliset The Official Mika Hakkinen Web Site -sivut kuin epävirallisemmat Häkkinen Net -sivut. Molemmat sivut esittelevät Mika Häkkisen perusteellisesti henkilötietoineen ja kisahistorioineen. Tallin kakkoskuskille, David Coulthardille, sen sijaan ei nettisivuja löytynyt.

McLarenin kovin vastustaja, Ferrari, on sijoittanut F1-sivustonsa automerkin omien sivustojen alaisuuteen. F1-sivut tarjoavat tietoutta kaikista toiminnan osa-alueista.

Ferrarin ykköskuljettajan, Michael Schumacherin, sivusto tarjoaa tietoutta kuljettajasta. Sivusto on laaja, ja mukana on myös keskustelualue, postituslista ja postikortin lähetys.

Muut Formula-1 -tallit, eli Arrows, Benetton, BAR, Jordan, Minardi, Prost ja Sauber tarjoavat sivuillaan tietoa talleista ja kuljettajista. Myös Tyrrellin nettisivut löytyvät, tosin sivut ovat täysin tyhjät. Stewartin sivuja sen sijaan ei ainakaan artikkelia tehdessä löytynyt ollenkaan, mutta toivossa on hyvä elää.

MARKO HAKALA
12.3.1999


AJASSA -SIVULLE