Voidaanko laivahylkyjen kulta-aarteet säästää?

UNESCO valmistelee sopimusta vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelemiseksi



YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO valmistelee sopimusta vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelemiseksi. Luonnosteksti on laadittu ja sitä viilataan lisää huhtikuussa UNESCO:n päämajassa Pariisissa pidettävässä kokouksessa.


Luonnoksen tarkoitus on suojella vedenalaista kulttuuriperintöä sekä kansainvälisillä vesialueilla että myöskin valtioiden aluevesillä.

- Jos sopimus allekirjoitetaan ja maat ratifioivat sen, se antaisi juridisen välineen puuttua maailman merillä sellaisten yksilöiden toimintaan, joka on kulttuuriperinnön turvallisuuden vastaista, sanoo tutkija Maija Fast Suomen merimuseosta.

Vanhat kulta-aarteet Länsi-Intian vesillä

Kun sopimuksen luonnostekstiä valmisteltiin viime kesänä UNESCO:ssa, esimerkiksi Espanjan ja Portugalin viranomaiset olivat huolissaan niistä heidän 1500-luvun laivoistaan, joita on uponnut hyvinkin kaukana heidän oman maansa rajoista ja jotka ovat tällä hetkellä suojattomia.

Varsinkin amerikkalaisilla yrityksillä on suuri intressi nostaa näitä Länsi-Intian vesille uponneiden aarrelaivojen kultalasteja.

Maailmassa on myös paljon sellaisia köyhiä maita ja kehitysmaita, joilla ei ole mitään keinoja suojella niiden omilla vesillä olevia löytöjä kaupallisilta yrityksiltä.

- Ei ole varoja, ei ole lakeja. Nimenomaan köyhät maat toivovat apua kansainvälisestä yhteistyöstä, korostaa Fast.

Titanicin hylky suojaa vailla

Sopimusluonnoksessa on esitetty, että eri mailla olisi oikeus soveltaa omia lakejaan oman maansa kansalaisiin, tekivätpä he ei-suotavia toimiaan missä päin maailmaa tahansa.

- Siten esimerkiksi Yhdysvaltain lainsäädäntö pätisi vaikkapa niihin amerikkalaisiin yrityksiin, jotka ovat Titanicin keksineet ja käyttäneet sitä. Tällä hetkellä kansainvälisillä vesillä olevaa Titanicia eivät suojaa mitkään säännökset, Fast sanoo.

Sopimuksen jäsenmaan täytyisi varmistaa, että sen kansalaiset ja sen lipun alla purjehtivat alukset eivät syyllisty mihinkään sellaiseen toimintaan, joka vaikuttaa vedenalaiseen kulttuuriperintöön arkeologisten periaatteiden vastaisesti. Rikkomukset tuomittaisiin jäsenmaan oikeusistuimessa.

Vedenalaisen kulttuuriperinnön ikärajaksi on tässä vaiheessa esitetty 100:aa tai 50 vuotta. UNESCO:n huhtikuun kokouksessa tätäkin ikäkysymystä pohditaan lisää.

Sotalaivat kiinnostavat

Osa viime kesän kokouksen maista oli sitä mieltä, että sotalaivat tulisi jättää kokonaan sopimuksen ulkopuolelle iästä riippumatta.

Monet maat vastustivat kuitenkin tätä perustellen kantaansa sillä, että näin vesitettäisiin koko sopimus, koska kuitenkin huomattava osa hylyistä on sotalaivaksi laskettavien alusten hylkyjä.

Yksi kompromissiehdotus oli, että sopimuksen piiriin luettaisiin sata vuotta tai sitä vanhemmat sotalaivojen hylyt, ja uudemmat jäisivät sen ulkopuolelle.

- Suomen kannan mukaan ainakin satavuotiaat sotalaivat tulisi sisällyttää sopimukseen ja niitä tulisi pitää vedenalaisena kulttuuriperintönä, Fast kertoo.

STT-MH
12.3.1999


AJASSA -SIVULLE