Köyhyys uhkaa vakautta Kiinan maaseudulla



Johtaja Liu Ming on tärkeä mies vaikealla paikalla. Hänen yritykselleen on annettu tehtäväksi tukea viranomaisten kamppailua köyhyyttä vastaan lounaiskiinalaisessa Yunnanin maakunnassa. Tehtävä ei ole helppo.


Liun yritys Ronghua, joka tuottaa öljyä teollisuuden raaka-aineeksi, on ottanut 400 miljoonaa markkaa vastaavan pankkilainan kehittääkseen vielä vaatimatonta toimintaansa.

Ronghua pyrkii lisäämään työntekijöidensä määrän nykyisestä 150:stä useisiin tuhansiin muutaman vuoden aikana. Suurin osa uusista työntekijöistä elää nykyisin köyhyysrajan alapuolella.

Ronghuan tuottamasta öljystä valmistetaan mm. sähköjohtojen eristeitä ja sitä saadaan ainoastaan Yunnanissa tavattavasta pähkinälajikkeesta. Yritys aikoo nyt ryhtyä viljelemään pähkinäpuita eri puolille maakuntaa perustettavilla viljelmillä.

- Valtio tukee toimintaamme, koska annamme työtä köyhille viljelijöille. Lisäksi tuotantomenetelmämme ovat ympäristöystävälliset, Liu sanoo.

Yunnanin johto on priorisoinut Ronghuan toiminnan laajentamisen korkealle. Valtio takaa yrityksen lainat ja hoitaa korkomenot.

Vaarallista tyytymättömyyttä

Yunnanin johdon onkin korkea aika pyrkiä parantamaan maanviljelijöiden tilannetta. Maakunnan 40 miljoonasta asukkaasta lähes 90 prosenttia asuu maaseudulla, ja väestön keskuudessa muhii monin paikoin tyytymättömyys.

Tyytymättömyyttä aiheuttaa ennen kaikkea se, että maanviljelijöiden tulot ovat joka puolella Kiinaa nousseet 1990-luvulla selvästi hitaammin kuin muun väestön. Kaupunkilaiset ansaitsevat nyt keskimäärin neljä kertaa enemmän kuin maaseudun asukkaat, joita kuitenkin on 70 prosenttia kiinalaisista.

Yunnanin kaltaisessa sisämaan maakunnassa tuloerot ovat vielä räikeämmät kuin rikkaammissa ja kehittyneemmissä rannikkomaakunnissa. Tilannetta kuvaa se, että Yunnanin kaupungeissa yhdeksällä kymmenestä perheestä on väritelevisio, mutta maaseudulla vain 15 prosentilla.

Noin 60 miljoonaa kiinalaista luokitellaan virallisesti köyhiksi. Suurin osa heistä asuu Kiinan sisämaan maaseutualueilla. Nämä ihmiset elävät todellisessa kurjuudessa ja heidän tulonsa vastaavat korkeintaan 350 markkaa vuodessa.

Elämä on kovaa myös monille perheille, joita ei varsinaisesti lasketa köyhiksi. Kiinan tiedeakatemian mukaan sisämaan maaseudulla lähes neljäsosa alle viisivuotiaista lapsista kärsii anemiasta. Kokonaista 40 prosenttia lapsista ei kehity fyysisesti normaalilla tavalla, koska he saavat liian vähän ravintoa.

Tilannetta pahentaa se, ettei Kiinan hallitus pysty nykytilanteessa toteuttamaan jo aiemmin päättämiään ohjelmia köyhyyden vähentämiseksi. Tämä johtuu osittain työttömyyden pahenemisesta; työttömyysavustukset syövät nyt yhä suuremman osan valtion vähäisistä sosiaalimenoista.

Korruptio suututtaa

Viljelijöiden ongelmia kärjistävät vielä paikallisten viranomaisten korruptoituneisuus ja peittelemättömät vallan väärinkäytökset. Viljelijöille on mm. usein määrätty asiattomia veroja ja maksuja tai heidät on pakotettu myymään tuotteitaan alihintaan.

Hongkongilaisten ihmisoikeusaktivistien mukaan korruptio on syynä 90 prosenttiin maaseudulla järjestetyistä mielenosoituksista. Tällaiset mielenilmaukset ovat käyneet yhä tavallisemmiksi, ja viranomaiset myöntävät nyt, että esimerkiksi viime vuonna eri puolilla Kiinaa järjestettiin noin 40 mielenosoitusta päivässä.

Toistaiseksi lähes kaikki mielenosoitukset ovat olleet rauhallisia ja pieniä. Hallitus kuitenkin pelkää, että protestit ryöstäytyvät maanlaajuisiksi eikä poliisi pysty pitämään tilannetta hallinnassaan.

Hallitseva kommunistinen puolue onkin ryhtynyt panemaan paikallisten viranomaisten korruptoituneisuutta kuriin. Kymmeniätuhansia puolueen jäseniä ja muita päättäjiä on kampanjan aikana rangaistu korruptiosta ja väärinkäytöksistä.

Monet suhtautuvat kuitenkin epäillen puolueen mahdollisuuksiin hoitaa ongelma. Arvostelijoiden mukaan korruptio vain pahenee niin kauan kun Kiinassa ei ole demokraattisia valvontamekanismeja.

Tällaisten mekanismien puuttuminen merkitsee, että Ronghuan johtajan Liu Mingin kaltaisilla ihmisillä on hyvät mahdollisuudet pistää taskuunsa osa niistä rahoista, joita hänen yritykseensä nyt pumpataan.

Ne maanviljelijät, joiden pitäisi hyötyö Ronghuan toiminnasta, voivat vain toivoa, että Liu kuuluu rehellisiin päättäjiin - sillä sellaisiakin Kiinassa epäilemättä on.

STT-IA
12.3.1999


ULKOMAAT-SIVULLE