Rajut uudistukset vievät kiinalaisnaisilta työpaikan



Talousuudistusten Kiinassa naiset menettävät työpaikkansa ensimmäisinä ja saavat uuden viimeisinä. Irtisanotuista on 65 prosenttia tällä hetkellä naisia.


- Vielä pahempaa on, että noin 40 prosenttia näistä naisista on yli nelikymppisiä ja heikosti koulutettuja, parlamentissa eli kansankongressissa istuva naiskansanedustaja huomautti äskettäin lehtihaastattelussa.

Satoja naisia - useimmat heistä virallisten naisjärjestöjen edustajia - osallistui maanantaina Beijingin suuressa kansojen hallissa järjestettyyn naistenpäivän vastaanottoon.

Entinen perhesuunnitteluministeri Peng Peiyun sanoi puheessaan, että "edessä on paljon ongelmia", vaikka hallitus ponnisteleekin kohentaakseen naisten asemaa ja lievittääkseen köyhyyttä.

Naistenpäivä oli virallinen vapaapäivä Kiinan työssä käyville naisille. Samalla miljoonilla naisilla on vasten tahtoaan vapaata liiankin kanssa, kun työpaikat katoavat rajujen uudistusten pyörteissä.

Kiinassa julkisen alan työpaikka antoi aiemmin työntekijälle oikeuden nauttia koko elämänsä ajan myös ilmaisista terveyspalveluista ja kattavista sosiaalietuuksista. Tämän hyvinvointijärjestelmän purkaminen on ollut tuskallinen prosessi, etenkin naisille.

Perinteisen näkemyksen mukaan mies on perheen elättäjä, joten monet työnantajat irtisanovat ensimmäisinä naispuoliset työntekijänsä.

Kaupungeissa on kuitenkin tavallista, että molemmat aviopuoliset ovat työttöminä. Joissakin taajamissa aviopareista on työttöminä jopa 25 prosenttia, ilmenee Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemian äskettäin julkistamista tilastoista.

Naisia syyllistetään

- Yritykset ottavat yhä useammin töihin hyvin nuoria naisia. Tämä koskee erityisesti palvelualoja, joilla työntekijöiltä ei vaadita erityisosaamista, kertoi eräs akatemian tutkijoista.

Ulkomaiset naisten oikeuksia puolustavat järjestöt ovat arvostelleet Kiinan virallisten naisjärjestöjen linjaa, joka pyrkii niiden mukaan syyllistämään naisia siitä, etteivät nämä hanki itselleen riittävästi koulutusta.

Järjestöt moittivat myös sitä, ettei Kiinassa ole hallituksesta riippumattomia naisjärjestöjä.

- Naisilla ei ole juurikaan kanavia oikeuksiensa vaatimiseen, jos heidän oikeutensa ja etunsa ovat ristiriidassa hallituksen tai sen virkamiesten kanssa, New Yorkissa päämajaansa pitävä Human Rights in China (HRIC) -ihmisoikeusjärjestö sanoi tammikuussa julkistamassaan selonteossa.

STT-IA
12.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE