Kommentti: Varovaisuus vaaleissa on valttia



vaisua vaalikampanjaa selitetään yleisimmin taktisella kuviolla. Kun kolme suurinta puoluetta ovat mielipidetiedusteluissa kannatukseltaan tasavahvoja, pyrkii jokainen välttämään kannatusta laskevaa virhettä.


Samalla vain vähän vaalituloksesta riippuen mitkä tahansa kaksi puoluetta näistä kolmesta pystyy vaalien jälkeen muodostamaan hallituksen rungon. Kartellitilanne siis, arvioi politiikan tutkija Kyösti Pekonen.

Vastaava asetelmahan toistui jo vuoden 1995 eduskuntavaalien alla, jolloin lehdistö tulkitsi Paavo Lipposen ja Esko Ahon laimean väittelyn MTV3:n kanavalla olevan tarkoituksellista sopuilua, jotta puheenjohtajat mahtuisivat samaan hallitukseen.

Pienryhmien kulmahampaat on kiskonut puolestaan voimistunut hallitushinku. Kaikki kynnelle kykenevät Nuorsuomalaisia ja Kristillisiä myöten haluavat hallitukseen, eikä silloin isoisia ole syytä liiaksi ärsyttää. Kartelli vaikuttaa niihinkin.

Varovaisuutta lisää tulevan puolentoista vuoden pelitilanne. Kevättalvella 1999 puolueet valmistautuvat eduskuntavaalien lisäksi kolmiin seuraaviin vaaleihin.

Kesäkuun eurovaalien aikana pohditaan jo kuumeisesti presidenttiehdokkaita tulevan talven kamppailuun ja sen jälkeen ryhdistäydytään kohti kunnallisvaaleja. Poikkeava pelitilanne johtaa siihen, että tilannetta on arvioitava ja laskettava koko ajan, sillä ensimmäisten vaalien voittaja ei välttämättä korjaa koko pottia.

Asetelma on omiaan johdattamaan keskustelua sisältökysymysten sijasta taktisiin ja strategisiin näkökohtiin, pohti politiikan tutkija Tuija Parvikko viime vuoden viimeisen Politiikka -lehden pääkirjoituksessa.

Puolueiden samankaltaistumisesta ja ohjelmallisten erojen hämärtymisestä on siitäkin politiikan tutkimuksessa puhuttu pitkään. Vuoden 1999 maalisvaalien alla näyttää jälleen siltä, että uusia teemoja on ainakin suurissa puolueissa esitetty varsin maltillisesti.

Yksi selitys kärjekkäiden teemojen välttelylle voi olla niiden pikakuluminen mediassa. Puolueen kannatusta mahdollisesti kohottavia retorisia vetoja ja argumentteja ei kannata päästää julkisuuteen liian aikaisin. Käy kuten keskustan työreformille, jonka kilpailijat ampuivat iloisesti pirstaleiksi jo lennosta. Varovaisuus on valttia monella rintamalla.

PETE PAKARINEN
12.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE