Unkari, Puola ja Tshekki NATO:n avulla osaksi länttä



Euroopan halkoneet kylmän sodan rajalinjat murtuvat virallisesti perjantaina, kun Unkarin, Puolan ja Tshekin ulkoministerit luovuttavat NATO:n liittymisasiakirjat Yhdysvaltain Missourissa Independencen kaupungissa perjantaina.


Kolmikosta tulee NATO:n täysjäseniä kuusi viikkoa ennen kuin puolustusliitto juhlii 50-vuotistaivaltaan Washingtonissa pidettävässä huippukokouksessa.

Unkarille, Puolalle ja Tshekille NATO:on liittyminen merkitsee paitsi turvallisuustakuita myös paluuta osaksi läntisiä rakenteita. Selkeimmin asian ilmaisi Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski allekirjoittaessaan Puolan ratifiointiasiakirjan helmikuussa.

- Tämä on historiamme tärkein tapahtuma. Sitkeytemme ja ponnistelumme ovat johtaneet meidät tähän menestykseen. Liitymme NATO:on ja palaamme paikalle, joka on todellisuudessa oikea kotimme, Kwasniewski totesi.

NATO:n kannatus on ollut korkealla varsinkin Puolassa eikä siellä NATO:on menoa ole epäröity hetkeäkään.

Liittymistavoitteen asetti jo pääministeri Tadeusz Mazowieckin hallitus vuonna 1989. Mielipidemittausten mukaan jäsenyyttä kannattaa yli 70 prosenttia puolalaisista.

Unkarissa NATO-jäsenyys ratkaistiin kansanäänestyksessä, jossa 85 prosenttia äänesti "kyllä" ja 15 prosenttia "ei". Noin puolet kansasta jätti kuitenkin äänestämättä.

Tshekissäkin, missä ihmiset ovat epäröineet ehkä selvimmin, NATO:n kannatus on viime aikoina ollut 60 prosenttia. Poliitikoista vain kommunistit ovat haranneet kovaäänisesti vastaan.

Esimerkiksi Unkarin ulkoministeriö on käyttänyt vuosina 1997-99 yhteensä 300 miljoonaa forinttia (7,5 milj.mk) NATO-myönteisten mielialojen luomiseen.

Armeija tarvitsee aikaa ja rahaa

Unkarin, Puolan ja Tshekin asevoimissa on yhteensä 320 000 sotilasta, joita on koulutettu NATO-komentoon jo useamman vuoden ajan.

Ajattelutavan ja toimintaperiaatteiden muuttaminen ei käy hetkessä. Komentavien upseereiden NATO-englanti on kankeaa. Sujuvasti englantia puhuvia upseereita on vasta muutamia satoja.

Aikaa, ja erityisesti rahaa vaativat kalustohankinnat. Suurinta melua ovat nostattaneet hävittäjähankinnat ja esimerkiksi Unkarissa hävittäjät ovatkin nousseet NATO-keskustelun pääosaan.

Rahavaikeuksien vuoksi Unkarin hallitus on lykännyt päätöksen hallituskauden loppuun eli vuoteen 2002.

STT-IA
12.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE