Pihachat

Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

Politiikka



EU-komission ero

  • EU:n komissio valmis luopumaan mahdollisimman pian

    EU:n komissio kehottaa unionin jäsenmaita valitsemaan uuden komission mahdollisimman pian. Komission keskiviikkona esittämässä julkilausumassa korostetaan, että eroava komissio ei aio enää esittää uusia poliittisia aloitteita, vaan hoitaa tästedes vain juoksevia asioita. (Päivitys 17.3.1999)
  • Schröder toivoo pikaista ratkaisua EU:n kriisiin

    Saksan liittokansleri Gerhard Schröder toivoo EU:n jäsenmaiden voivan pikaisesti ratkaista EU:n komission eroamiseen johtaneen kriisin. Schröder sanoi tiistaina Brysselissä, että EU:n jäsenvaltioiden hallitukset ovat aloittaneet tiiviit keskustelut ja että komission kokoonpanoa käsitellään EU:n huippukokouksessa Berliinissä 24.-25. maaliskuuta. (Päivitys 17.3.1999)

  • EU:n komissio eroaa

    Euroopan unionin komission kaikki 20 jäsentä eroavat. Komissio teki johtopäätöksensä sen talousväärinkäytöksiä tutkineen työryhmän julkaistua raporttinsa aiemmin illalla. (Päivitys 16.3.1999)

  • Liikanen pitää raportin johtopäätöksiä virheellisinä

    EU:n budjettikomissaari Erkki Liikanen pitää komission eroon johtaneesta raportista tehtyjä johtopäätöksiä monelta osin virheellisinä. (Päivitys 16.3.1999)

  • Komission ero sekä pettymys että helpotus

    EU:n komission ero aiheutti tiistaina sekä helpotusta että pettymystä eurooppalaisten poliitikkojen keskuudessa. Koko komission lähtöä pidettiin mahdollisuutena uudistaa EU:n byrokratiaa ja tehostaa unionin toimintaa. (Päivitys 16.3.1999)

  • Lipponen: Agenda tärkein - Liikasella hallituksen täysi luottamus

    Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mielestä EU:n komission eron jälkeenkin tärkeintä on, että ensi viikolla Berliinissä pidettävän EU:n ylimääräisen huippukokouksen menestys voidaan turvata. (Päivitys 16.3.1999)

  • Komissaarit puolustelivat toimintaansa ja komissiota

    Ranskalainen EU-komissaari Edith Cresson myönsi tiistaina olleensa viranhoidossaan mahdollisesti huolimaton. Cresson kuitenkin paheksui sitä, että hänen nimensä nostettiin näkyvästi esiin esimerkkinä komission väärinkäytöksistä. (Päivitys 16.3.1999)

  • Suomalaiset europarlamentaarikot erimielisiä komission jatkosta

    Suomalaiset europarlamentaarikot pitävät komission eroa oikeana ratkaisuna. He olivat kuitenkin tiistaina erimielisiä siitä, kuinka nopeasti eronneen komission paikalle pitäisi nimittää uusi. (Päivitys 16.3.1999)

  • Komission erolla ei suurta vaikutusta rahamarkkinoilla

    Sijoittajat suhtautuivat jopa yllättävän tyynesti EU:n komission eroilmoitukseen. Jos tilanne olisi koettu suureksi kriisiksi, korot olisivat nousseet selvästi. Nyt näin ei käynyt, vaan ne pysyivät lähes edellispäivän lukemissa. (Päivitys 16.3.1999)

  • Komission ero ei vaikuta talouden linjoihin

    EU:n komission erolla ei ole vaikutusta Euroopan taloudellisiin linjanvetoihin ja talouspoliittiseen konsensukseen. Näissä kysymyksissä avainrooli kuuluu jäsenmaiden hallituksille ja Euroopan keskuspankille. (Päivitys 16.3.1999)

  • Blair haluaa Santerin lähtevän heti

    Britannian pääministeri Tony Blair sanoi tiistaina, että EU:n komission puheenjohtajan Jacques Santerin tulisi jättää tehtävänsä mahdollisimman pian. EU-parlamentin puhemies Jose Maria Gil-Roblés haluaa uuden komission ennen eurovaaleja. (Päivitys 16.3.1999)

  • Kommentteja EU-komission erosta

    Tuomioja: Asia ainakin oli oikea. Aho: Ero heijastuu myös Suomen vaaleihin. Halonen huolestui Agenda-valmistelujen etenemisestä. Keskusta: Komissio erosi hankalaan aikaan. Antola peräänkuuuluttaa ryhdistäytymistä. Lipponen: Tärkeää, että komissio on ottanut sille kuuluvan vastuun. Niinistö pitää komission eroa EU:n edun mukaisena. Soini: EU:n mätäpata kuohuu yli. (Päivitys 16.3.1999)

Mittaukset eivät lupaa suuria eroja kolmen suurimman puolueen kannatukselle

Yksikään suurista puolueista ei ole tuoreimpien mittaustulosten perusteella tehnyt kannatuksessa selvää eroa kahteen pahimpaan kilpailijaan. (Päivitys 17.3.1999)

Kokoomukselle eniten paikkoja nuorisovaaleissa

Kokoomus sai eniten eli 47 paikkaa 520 koulussa järjestetyissä nuorisovaaleissa. Suurimman ääniosuuden, 21,1 prosenttia sai keskusta, mutta paikkoja sillä irtosi vain 43. (Päivitys 17.3.1999)

Reilu miljoona äänesti ennakkoon

Hieman yli miljoona kansalaista äänesti eduskuntavaaleissa ennakkoon. Tiistaina päättyneen ennakkoäänestyksen aikana kävi äänestämässä 26,9 prosenttia äänioikeutetuista. (Päivitys 17.3.1999)

Ahtisaari: Kansalaisten luottamus politiikkaan palautettava

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari kuuluttaa luottamuksen palauttamista poliittiseen päätöksentekoon. Presidentin mielestä tyytymättömyys saattaa ajan mittaan myrkyttää yhteiskunnan ilmapiirin. Se voi purkautua muita reittejä pitkin, elleivät kansalaiset koe voivansa vaikuttaa yhteisiin asioihin. (Päivitys 16.3.1999)

Schröder: Maatalousmenoja pyrittävä leikkaamaan

EU:n maataloustukimenoja pitää vielä pyrkiä kuromaan pienemmiksi, katsoo Saksan liittokansleri Gerhard Schröder. (Päivitys 16.3.1999)

Tax free -kauppa loppuu heinäkuussa

Verovapaiden tuotteiden myynti poistuu ensi kesänä Euroopan unionin sisäisestä laiva- ja lentoliikenteestä. EU:n talousministerit päättivät asiasta odotetusti maanantain kokouksessaan. (Päivitys 16.3.1999)

Aho on populisti, arvioi The Economist

Arvostettu ja laajalevikkinen The Economist arvioi tuoreimmassa numerossaan Suomen vaalitilannetta enteilevästi otsikolla "Sauli Niinistö, on Europe´s edge". (Päivitys 15.3.1999)

Hassi esitteli vihreän verouudistuksen

Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi pitää vihreää verouudistusta "historiallisena kompromissina". Hän mainosti maanantaina Jyväskylässä, että vihreä verouudistus turvaa sekä oikeiston että vasemmiston perinteisiä tavoitteita ja samalla edistää ekologisesti kestävää kehitystä. (Päivitys 15.3.1999)

Tehokännyverkoista päätös jo tällä viikolla?

Hallituksen odotetaan päättävän uuden sukupolven matkapuhelinluvista jo tällä viikolla. Lupaa on anonut 15 hakijaa. Liikenneministeriön toiveiden mukaisesti hakijat ovat neuvotelleet yhteistyöstä, sillä taajuuksia riittää neljään valtakunnalliseen lupaan. Uusi tekniikka mahdollistaa mm. liikkuvan kuvan vastaanoton. (Päivitys 15.3.1999)

Mandela kiitti Suomea tuesta rotuerottelua vastaan

Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela kiitteli maanantaina Suomea tuesta Etelä-Afrikan mustien taistelussa rotuerottelua vastaan. (Päivitys 15.3.1999)

SAK:n kysely: Työsuhteen vähimmäisehdot halutaan turvata työehtosopimuksin

Suomalaiset suhtautuvat tuoreen kyselyn perusteella epäilleen paikalliseen sopimiseen. (Päivitys 15.3.1999)

Viikonlopun politiikkaa lyhyesti

Niinistö tapasi Chiracin: Ranskalla vahvat epäilyt Agendan suhteen. Aho hillitsisi muuttotahtia. Lipponen: Oikeistohallitus toisi poliisiotteita ja kyykyttämistä. Jaakonsaari: Kampanja henkilöstörahastojen puolesta. Anttila haluaa jatkoa verovapaalle kaupalle. Pulliainen: Oikeuskomissio pesemään Arsenalin jälkipyykkiä. Vakuutusvalvonnan Vesterinen varoittaa liioista osingonjaoista. (Päivitys 14.3.1999)

EU:n maatalouspaketti hyväksytään pääpiirteissään - kustannuksia halutaan leikata

Agenda 2000:n maataloussopua ei avata. Se on kelvollinen perusta lopulliselle ratkaisulle, totesivat EU:n ulkoministerit sunnuntaina epävirallisessa kokouksessaan Reinhartshausenissa. Useat jäsenmaat haluaisivat kuitenkin korjata kompromissia ja painaa sen kustannuksia alaspäin. (Päivitys 14.3.1999)

EU:lle tarjotaan vahvempaa puolustusyhteistyötä

EU:n pitäisi luoda tehokas yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, katsoo puheenjohtajamaa Saksa. (Päivitys 14.3.1999)

Tax free -kaupan viime hetket käsillä EU:ssa

Verovapaan alkoholin ja tupakan myynti on henkitoreissaan Euroopassa. Jo maanantaina saattavat EU:n valtiovarainministerit laittaa pisteen keskustelulle verovapaan myynnin jatkamisesta lento- ja lauttaliikenteessä. Mahdollista kuitenkin on sekin, että kysymys siirrettään EU:n seuraavaan huippukokoukseen. (Päivitys 13.3.1999)

Liberaalit yrittävät paluuta, SKP mittauttaa kannatuksensa

Eduskuntaan tavoittelee seitsemän sellaista pikkupuoluetta, jolla ei tällä vaalikaudella - ja useimmilla ei koskaan aiemminkaan - ole ollut yhtään kansanedustajaa. (Päivitys 13.3.1999)

Lipposen ero esillä Sundqvist-jupakassa

SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen mukaan hänen erostaan pääministerin paikalta keskusteltiin SDP:n johdon piirissä, kun Sundqvist-jupakka oli kuumimmillaan. (Päivitys 13.3.1999)


Pekonen: Kartellipuolueet käyvät rutiinivaaleihin

Helsingin yliopiston valtio-opin apulaisprofessori Kyösti Pekonen ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan tulevat eduskuntavaalit olisivat poikkeuksellisen laimeat. Tulossa on pikemminkin rutiinivaalit, joissa puoluesuhteita hallitsee kartellisasetelma.

Vaalijärjestelmä kiukuttaa pienpuolueita

Eduskunnan pienpuolueet kaipaavat muutosta nykyiseen vaalijärjestelmään. Suhteellisuus ei toteudu niiden mielestä riittävän hyvin, kun suuret puolueet korjaavat erityisesti pienissä vaalipiireissä potin pienten juuttuessa äänikynnyksen taakse.

Joka päivä on juliste uus

Puolueiden vaalijulisteet houkuttelevat taas tihulaisia. Vaalien talkootyöläisiä ilkivalta ei ihastuta, sillä potkitut, tuhritut ja revityt julisteet tietävät ylimääräistä työtä. Näin ainakin, mikäli palvelua ei ole ostettu mainostoimistolta.

Aho Lipposelle: Hallitus kieltäytynyt korjaamasta epäkohtia

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mielestä nykyinen hallitus on kieltäytynyt korjaamasta sekä kansaneläkkeen pohjaosan leikkaamisesta että nk. taitetusta indeksistä syntyneitä epäkohtia.

Pääkaupunkiseudun paikallis-tv-hanke kaatui taajuusongelmiin

Pääkaupunkiseudulle ei ole näillä näkymin tulossa perinteistä analogista tekniikkaa käyttävää paikallis- eli lähitelevisiota. Valtioneuvosto hylkäsi torstaina kaikki kahdeksan toimilupahakemusta.

Saksa jättää esityksen EU:n työllisyyssopimuksesta huhtikuussa

EU:n puheenjohtajamaa Saksa aikoo esittää huhtikuun alussa esityksensä EU:n uudeksi työllisyyssopimukseksi. Saksa esitteli tämänhetkistä pohjapaperia tiistaina Brysselissä kokoontuneille EU:n työministereille.

Suomelle täysi kompensaatio EU:n maatalousneuvotteluissa

Suomi saa täyden kompensaation taloudellisista menetyksistä, joita EU:n maatalousuudistus tuottajille aiheuttaa. EU:n maatalousministereiden aamulla saavuttaman neuvottelutuloksen mukaan Suomen vaatimat maataloustuet toteutuvat täysin asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

Siimes paheksuu Seppäsen suosikkilistaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja kulttuuriministeri Suvi-Anne Siimes paheksuu europarlamentaarikko Esko Seppäsen tapaa suositella äänestäjille valikoitua joukkoa puolueen ehdokkaista.

STTK: Työnantajien vastuita irtisanomistilanteissa nostettava

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n mukaan tuore vakuutusyhtiö Pohjolan tapaus osoittaa, että työnantajien omavastuita irtisanomis- ja työttömyyseläketilanteissa on nostettava.

Puolueet eivät tahdo koulutuksen harmonisointia EU:ssa

Suurimmat puolueet suhtautuvat Suomen Ylioppilaskuntien liiton SYL:n vaalikyselyssä kielteisesti EU-maiden koulutuksen yhdenmukaistamiseen.

Julkisten palvelujen säästöissä mitta täysi

Yhä useampi suomalainen on sitä mieltä, että julkisten palvelujen säästöissä on tultu jo tien päähän.

Alkoholipoliittiset mielipiteet kiristymässä

Suomalaisten alkoholipoliittiset mielipiteet tulivat selvästi vapaamielisemmiksi 1980-luvulla. Tämän vuosikymmenen alkupuoliskolla suhtautuminen vallitseviin alkoholipoliittisiin rajoituksiin pysyi kutakuinkin muuttumattomana. Nyt ilmapiiri on kiristymässä.

Suomen Yrittäjät vertaili puolueiden kantoja

Useimmat puolueet haluavat keventää verotusta pääsääntöisesti samansuuntaisesti kuin yrittäjäjärjestöt, ilmenee Suomen yrittäjien tekemästä selvityksestä. Poikkeuksena ovat vasemmistoliitto ja ehkä myös sosialidemokraatit.

Velkoja voitava antaa anteeksi kehitysmaille

Poliitikot laidasta laitaan haluavat antaa lainoja anteeksi sellaisille kehitysmaille, joilta ei rahoja muutenkaan koskaan saada takaisin. Anteeksiannon ehtona on kuitenkin saman suuruisen summan käyttäminen kehitysmaassa johonkin hyödylliseen tarkoitukseen.

Naistenpäivä herätti EU:n parlamentin

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistain täysistunnossaan useita naisten asemaa ja tasa-arvoa parantavia mietintöjä. Mahdollisesti niistä käytyjen keskustelujen ajoittuminen naistenpäiväksi vaikutti siihen, että esitykset menivät läpi ilman suurempia muutoksia.

Palkansaajakeskusjärjestöt: Työllisyys ja työelämän perusoikeudet esille Suomen puheenjohtajuuskaudella

Suomalaiset palkansaajajärjestöt nostavat työllisyyden edistämisen Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ykköstavoitteeksi. Suomen olisi panostettava myös työelämän perusoikeuksien vahvistamiseen unionin tasolla.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Enestam: Suomi NATO:on vasta kun baltit ovat EU:ssa. Niinistö ei aio pyytää Uosukaista presidenttiehdokkaaksi. Tuomiojalle ei käy EU:n sotilasliitto. Kehitysapu halutaan pitää ennallaan. Niinistö tapaa Chiracin sunnuntaina. Heinonen: Virtuaaliyliopisto hallitusohjelmaan. Sasi tarjoaa mallia avainryhmien sovitteluun. Taina: NATO-jäsenyydestä tarvittaisiin kansanäänestys. Puolueet huolissaan ilmastonmuutoksesta. Saari kiistää keskustan johdon erovaatimukset. Siimes: Vasemmistoliitto hallitukseen vain SDP:n kanssa. EU:n komissio: Suomen toisen rahastokauden ohjelmat hyvällä mallilla. Rehn kertoo aikeistaan ennen syksyä.

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana. (Päivitetty 17.3.1999)