Historiantutkija kertoo elävästi Tallinnan vanhasta kaupungista



Virolainen historiantutkija Raimo Pullat toivoo, että myös nuoret suomalaiset tutkijat käyttäisivät tietolähteenään Tallinnan mittaamattoman arvokasta arkistoa, joka on vuonna 1990 palautettu Saksasta. 180 metriä dokumentteja sisältävän arkiston vanhin asiakirja on vuodelta 1238.


Pullat kertoi arkistosta ja sen palauttamisesta Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa, jossa julkistettiin hänen teoksensa Vanha Tallinna (Otava).

Raimo Pullat on väitellyt filosofian tohtoriksi Virossa 1972 ja Oulun yliopistossa 1998. Hän on työskennellyt toimittajana Viron televisiossa ja vuodesta 1965 lähtien Viron tiedeakatemiassa. Pullat on kirjoittanut historiasta yli 40 vuotta ja toiminut hyvin pitkään sillanrakentajana Viron ja Suomen välillä.

Vanha Tallinna ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä matkaopas, vaan opas kaupungin vanhaan historiaan. Vuonna 1998 Tallinnassa vietettiin 750-vuotisjuhlia Lyypekin kaupunginoikeuksien saamisen kunniaksi. UNESCOn maailmanperintöluetteloon Tallinnan vanhakaupunki sisällytettiin vuonna 1997.

Raimo Pullat kertoo mm. kaupungin esihistoriasta, Hansa-ajasta, Ruotsin vallan alaisuudessa elämisestä, suuresta Pohjan sodasta 1800-luvun puoliväliin, nopeasta kehityksestä viime vuosisadan loppupuolella ja itsenäisyyden vuosista. Kirja päättyy vuoteen 1940, jolloin Viron tasavallasta tuli sosialistinen neuvostotasavalta.

Historian lisäksi esitellään nähtävyyksiä ja kerrotaan niihin liittyvistä kulttuurimuistoista.

Tallinnan arkisto kuljetettiin Saksaan vuonna 1944. Raimo Pullatin kertomus hänen ponnisteluistaan sen palauttamiseksi on miltei kuin jännityskertomus. Siihen kuuluu mm. lukuisia yhteydenottoja sekä Saksan että Neuvostoliiton johtajiin.

Vuonna 1990 unelma viimein toteutui: arkisto palasi Tallinnaan. Arvokas aineisto tuotiin rekka-autoilla ja esimerkiksi Varsovassa koko muu liikenne pysäytettiin saattueen ajon ajaksi.

STT-MH
12.3.1999


AJASSA -SIVULLE