Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Bill Bradley kirimässä kiinni Al Goren etumatkaa



Kilpailu Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokkuudesta on kiristynyt. Bill Bradley, entinen New Jerseyn osavaltion senaattori, on saavuttamassa selvästi mielipidemittauksissa varapresidentti Al Gorea.


Newsweek -lehden tekemän tuoreen mittauksen mukaan 46 prosenttia demokraateista puoltaa Gorea, Bradleyä 36 prosenttia. Toisessa mittauksessa Bradley puolestaan oli selvässä johdossa luvuin 43-36.

Melkoinen osa demokraattiäänestäjistä ei ole vielä päättänyt, kumpi ehdokkaista on sopivampi puolueen edustajaksi vuoden 2000 vaaleissa; käytännössä ehdokkaat ovatkin tällä hetkellä lähes tasoissa.

Yhdysvalloissa on lisäksi nykyisin yhä enemmän puolueisiin sitoutumattomia äänestäjiä ja he saattavat ratkaista paljonkin ryhmittymällä jonkun ehdokkaan taakse.


Bradley Goren kiusana

Bradleyn nousu on ollut ikävä yllätys Goren leirille, varapresidentin kun oletettiin olevan itsestäänselvä demokraattien ehdokas, jolla ei ole yhtään varteenotettavaa haastajaa.

Bradley on pystynyt nappaamaan Goren nenän edestä jo mm. ympäristöjärjestö Friends of Earthin, Maan ystävien, kannatuksen.

Maailmanlaajuinen järjestö ei luottanut siihen, että Gore on todella omistautunut ympäristönsuojeluasioille. Päätös oli erittäin paha takaisku Gorelle, joka on pitänyt ympäristöasioita valttikorttinaan.

Bradley on haalinut myös melkoisen määrän maan suuryhtiöiden johtajia taakseen, Gorella puolestaan ei ole kovinkaan montaa merkittävää johtajaa takataskussaan.

Demokraatteja yleensä kannattavat ammattiliitot ja -järjestöt ovat pysytelleet odottavalla kannalla, mm. autotyöläiset ja kuorma-autoilijat eivät ole vielä päättäneet, kenen taakse he asettuvat. Gore on saanut joidenkin liittojen tuen ehdokkuudelleen, mutta monet ovat päättäneet odottaa edelleen ennen sitoutumistaan ehdokkaaseen.


Rauhallisuus Bradleyn valtti

Bill Bradley on ottanut kampanjoinnin rauhallisesti. Hänen ongelmanaan on ollut ja on edelleen se, että hän on suhteellisen tuntematon suurelle yleisölle. Bradley ei ole kuitenkaan reuhtonut turhia, hän tietää, että kysymyksessä on pitkä kamppailu ja vasta loppukiri ratkaisee.

Bradleyn etuna on erittäin rehellisen ja suoraselkäisen poliitikon maine, hänen kontollaan ole ikäviä poliittisia skandaaleja tai lehmänkauppoja.

Bradley on myös luvannut, että hän ei sorru vastustajiensa mustaamiseen kampanjassaan ja ainakin toistaiseksi hän on pidättäynyt loanheitosta. Goren leiriin kohdistuneet piikikkäät heitot ovat koskeneet vaaliteemoja, eivät henkilökohtaisuuksia.

Bill Bradleyä pidetään on hieman raskassoutuisena ja pikkutarkkana, mutta hänellä on selvä ja tarkkaan harkittu poliittinen ohjelma, jonka hän tuo hyvin esille.

Bradleyn ja Goren välinen suurin linjakiista koskee terveydenhuoltoa. Bradley on esittänyt laskelmat siitä, kuinka kaikki amerikkalaiset saataisiin terveydenhuollon piiriin.

Goren mielestä Bradleyn 65 miljardin dollarin suunnitelma on mahdoton toteutettava. Bradleyn mukaan Gore pettää demokraattipuolueen, jos hän hylkää terveydenhuoltouudistukset.

Bradley on esittänyt myös selkeitä tiukennuksia aselakeihin ja hän puolustaa vakaasti aborttioikeutta.


Clintonin pitkä varjo

Al Goren kampanja on takkuillut alusta lähtien. Ikävystyttävän ja puisevan miehen maine ei ole karissut Goresta kiivaasta yrityksestä huolimatta. Gore onkin siirtänyt päämajansa lähemmäs ns. tavallista kansaa kotiosavaltioonsa Tennesseehen.

Varapresidentti on koittanut myös muuttaa puhetapaansa kansanomaisemmaksi ja hän on jopa muuttanut vaatevarastonsa rennommaksi.

Yhtenä syynä Goren kampanjan kompurointiin on ollut se, että Bill Clintonin skandaalien varjo on yhä varapresidentin yllä eikä Gore ole päässyt eroon siitä yrityksistään huolimatta.

Ammattiliitot ja ympäristöväki yhdistävät Goren Clintonin politiikkaan, joka ei ole kaikilta osiltaan tyydyttänyt järjestöjä.

Bradleyllä tällaista taakkaa ei ole, mutta hänen tiellään on yksi kuitenkin yksi valtava este: amerikkalaisesta näköulmasta katsoen hän on erittäin vapaamielinen, liian vapaamielinen saavuttaakseen suurten äänestäjäjoukkojen suosion.

Perusamerikkalaisille liberaalisuus on melkoinen kirosana. Mutta toisaalta, Bradleyn menneisyys palvottuna koripallotähtenä saattaa painaa enemmän kuin liberaalin leima.

STT-IA
12.11.1999


Ulkomaat -sivulle