Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hammaslääkäriä pelkääville tarjolla lukuisia uusia hoitomuotoja



Harva suomalainen nauttii hammaslääkärin tuolissa istumisesta, mutta joillekin hammashoitoon hakeutuminen on kerrassaan ylivoimaista syvälle juurtuneen pelon vuoksi. Tutkimusten mukaan tällaisia ongelmatapauksia on 10-15 prosenttia ihmisistä.


Hammaslääkärin pelosta kärsiville on viime aikoina kehitetty uusia hoitomuotoja, joita myös mainostetaan näyttävästi. Nukutushoidot, ilokaasu ja rauhoittava lääkitys ovat käytössä jo lukuisilla hammasklinikoilla.

- Ilokaasu rauhoittaa potilasta ja poistaa myös kipua. Riittävän suuri annos myös nukuttaa ihmisen, mutta tavallinen hammaslääkäri ei saa aiheuttaa narkoosia ellei mukana ole anestesialääkäriä, kertoo hammaslääketieteen tohtori Heikki Tuutti Helsingin yliopistosta.

Nukutuksessa oleva potilas ei tietenkään tunne yhtään mitään. Eräänlainen välimuoto on relatiivinen analgesia, jossa potilaan suoneen tiputetaan sen verran rauhoittavaa ainetta, että hän on melkein unessa. Maailmalla on nopeasti lisääntymässä myös hypnoosihoito.

- Siinä ihminen keskittyy hypnotisoijan suggestioihin niin voimakkaasti, että uskoo täysin sen, mitä hänelle sanotaan, esimerkiksi että nyt ei tunnu kipua, Tuutti selvittää.

Myös Suomessa on aloitettu hypnoosikurssien järjestäminen hammaslääkäreiksi opiskeleville.


Pelon voi oppia pois

Tuutti itse on perehtynyt tekniikkaan, jossa ihminen opetetaan käyttäytymistieteellisillä menetelmillä hallitsemaan hammaslääkärin pelkonsa. Muutama vuosi sitten hän pyöritti Kuopiossa pelkoklinikkaa, jossa hoidettiin hyvin tuloksin ongelmapotilaita.

- Selvisimme useimmiten pelkästään sillä, että teimme hoitotilanteen tutuksi ja opetimme ihmisille itsekontrollia. Lähes 90 prosenttia kovasti pelkäävistä ihmisistä voidaan opettaa hallitsemaan pelkonsa.

Menetelmä perustuu ruumiin ja psyyken rentoutukseen. Samaa tekniikkaa käytettään esimerkiksi lentopelon hoitamiseen.

Tuutin mukaan tämä metodi on sikäli hyvä, että kun ihminen on sen kerran oppinut, hän pärjää lopun elämäänsä ilman kemiallisia rentoutushoitoja.

- Muissa menetelmissä on kyse pelkäävän potilaan hoidosta, mutta tässä on kyse itse pelon hoidosta, Tuutti selventää.


Kipu saadaan lähtemään

Useimmat pelkopotilaat kammoksuvat juuri poraamisen ja muiden toimenpiteiden aiheuttamaa kipua.

- On erittäin harvinaista, että kipua ei saataisi pois paikallispuudutuksella. Nykyään voidaan salvalla puuduttaa limakalvosta myös pistoskohta, joten neulakaan ei enää tunnu, Tuutti kertoo.

Kivuttomaan hoitoon on pyritty myös etsimällä vaihtoehtoja perinteiselle ilkeästi vinkuvalle hammasporalle. Kariesta voidaan poistaa esimerkiksi hiekkapuhalluksella tai laserilla.

- Kroonistuneen kivun ihminen saattaa kokea muista syistä kuin normaalin kivun. Aivot saattavat tulkita esimerkiksi tärinän kipuna. Myös silloin, kun pelkää kovasti, saattaa tuntea kipuna sellaisia asioita, jotka fysiologisesti eivät ole kipua.

Kaikesta huolimatta suurin syy hammaslääkärin pelkoon ovat ikävät hoitokokemukset. Esimerkiksi sotien jälkeen hammaslääkäreitä oli liian vähän, eikä heillä ollut riittävästi aikaa ottaa potilasta huomioon. Tästä syystä monilla vanhemmilla ihmisillä on syvään juurtunut käsitys hammashoidon piinallisuudesta.

- Jotkut ihmiset ovat herkempiä oppimaan pelon, ja sitten on kovakouraisia hammaslääkäreitä. Kun nämä osuvat yhteen, niin se on pelottava yhdistelmä, Tuutti tietää.

Hammaslääkärin pelko voi syntyä nopeasti, kun taas pelosta pois oppiminen on hitaampi prosessi. Tuutin mukaan pelon syntymiseen vaikuttaa myös ympäröivä kulttuuri. Karmeat hoitokokemukset ovat kaikille tuttuja sarjakuvista ja elokuvista.

Entä pelkäävätkö hammaslääkärit hammashoitoa?
- Varmaan yhtä paljon kuin muutkin. Itsekään en pidä potilaana olemista miellyttävänä, kyllä se jännittää. Joskus onkin hyvä käydä hoidossa, että muistaa, miltä se tuntuu, Tuutti tunnustaa.

STT-IA
12.11.1999


Kotimaa -sivulle