Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







IMF:n jättävä Camdessus herätti ristiriitaisia tunteita



Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johdosta eroava Michel Camdessus luotsasi järjestöään läpi poikkeuksellisten aikojen. Kommunismin romahduksen myötä IMF sai hänen johtajuuskaudellaan paitsi lukuisia uusia jäseniä myös runsaasti luototettavaa itäblokin pyrkiessä kohti markkinataloutta.


Myöhemmin 1990-luvulla olivat vuorossa suuren luokan talouskriisit ensin Meksikossa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Venäjällä. Kriisien myötä IMF:n apupakettien volyymi nousi ennennäkemättömiin mittoihin.

Jos Camdessus'n eroilmoitusta seuranneista kommenteista voi jotain päätellä, Ranskan entinen keskuspankkiiri selvisi tehtävästään hyvin. Jotain kertoo toki myös se, ettei Camdessus valittiin vuonna 1996 kolmannelle viisivuotiskaudelleen yksimielisesti.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ylisti Camdessus'n "väsymättömiä ponnisteluja", joiden ansiosta globaalien talouskriisien vaikutuksia kyettiin lieventämään. Samalla Clinton antoi tunnustusta Camdessus'n päätökselle lisätä hallinnon avoimuutta IMF:ssä.

Kommentit EU:n taholta olivat niin ikään ylistäviä; ulkopoliittinen edustaja Javier Solana totesi Camdessus'n eroon liittyvän "tiettyä haikeutta".


Arvostelua vasemmalta ja oikealta

Eroilmoituksen jälkeen lausutuista kauniista sanoista huolimatta Camdessus on saanut osakseen myös kovaa kritiikkiä. Hän oli arvostelun pääkohde, kun IMF:ää syytettiin siitä, ettei se ollut huomannut tarpeeksi ajoissa Aasiassa uhkaavaa kriisiä.

Camdessus'n lausuntoja sävyttikin aika ajoin suoranainen yltiötoiveikkuus: hän mm. puhui Venäjästä mahdollisena talouden suurvaltana vain hieman ennen kuin valuuttarahasto - jälleen kerran - joutui lykkäämään lainojensa maksatuksia Venäjälle.

Monesti IMF:n johtaja oli arvostelun suhteen puun ja kuoren välissä. Hän sai kuulla IMF:n lainojen ehtona olevien rakennesopeutusohjelmien jättävän ympäristöasiat, työläisten oikeudet ja kaikkein köyhimmät kansalaiset vaille huomiota.

Toisaalta valuuttarahaston rikkaat jäsenmaat vaativat enemmän tiukkuutta lainojen myöntämiseen.

Camdessus kuvasi asemaansa lokakuisessa IMF:n kokouksessa Washingtonissa seuraavasti:
- Nöyrä palvelijanne on täällä ranskalainen sosialisti, kun taas Ranskassa olen äärimmäisen uusliberaali anglosaksi.

Vitsiniekkanakin tunnettu Camdessus viittasi Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtajaan, joka oli IMF-keskustelun yhteydessä ilmoittanut haluavansa eroon rahastoa johtavasta "ranskalaisesta sosialistista".

Uransa loppupuolella Camdessus puolusti hanketta antaa anteeksi kaikkein köyhimpien kehitysmaiden mittavia velkoja.


Seuraajakin Euroopasta

Camdessus perusteli eroaa henkilökohtaisilla syillä, mutta tarkensi myöhemmin, ettei kyse ole terveysongelmista. Hän sanoi olevansa varma, että seuraaja löytyy ennen helmikuun puoliväliä, jolloin Camdessus on kaavaillut jättävänsä valuuttarahaston.

Selvää ennakkosuosikkia Camdessus'n seuraajaksi ei ole. Selvää on vain se, että IMF:n johtaja on jo vakiintuneen perinteen mukaisesti kotoisin Euroopasta.

Mahdollisia ehdokkaita löytyy niin Ranskasta, Saksasta, Italiasta kuin Britanniastakin. Ranskan odotetaan ajavan virkaan keskuspankin pääjohtajaa Jean-Claude Trichet'tä, mutta asiatuntijoiden mukaan on epätodennäköistä, että IMF:n korkein virka säilyisi edelleen ranskalaisten käsissä.

Camdessus asetti uudelle johtajalle vain kaksi vaatimusta: kyseisen miehen tulee olla sitoutunut IMF:n tavoitteisiin ja omata tietty määrä huumorintajua.
- Ja tietenkin tämä mies voisi olla myös nainen, Camdessus sanoi.

STT-MH
12.11.1999


Talous -sivulle