Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Malesiassa ennenaikaiset vaalit



Malesian pääministeri Mahathir Mohamad ilmoitti keskiviikkona, että parlamentti hajotetaan ja maassa järjestetään ennenaikaiset vaalit.


- Hallitus on päättänyt hajottaa parlamentin torstaista eteenpäin, jotta maassa voidaan järjestää vaalit. Kuningas on jo tänään allekirjoittanut määräyksen parlamentin hajottamisesta, Mahathir sanoi tiedotustilaisuudessa.

Samalla hän vakuutti luottavansa siihen, että hänen johtamansa koalitiohallitus saa ehdottoman enemmistön myös uudessa parlamentissa, joka valitaan todennäköisesti vielä marraskuun aikana.

Malesian parlamenttivaalit oli määrä järjestää vasta ensi kesänä, mutta Mahathirin uskotaan haluavan hyödyntää talouden elpymistä kampanjassaan ja määränneen siksi ennenaikaiset vaalit uudelleenvalintansa varmistamiseksi.

Lisäksi Mahathirin kannatuksen on arveltu heikkenevän ensi vuonna, kun maassa rekisteröidään yli 650 000 uutta äänestäjää, joista suurin osa on nuoria ja oppositiomielisiä.


Oppositio raivoissaan

Arvailut ennenaikaisista vaaleista heräsivät Malesiassa jo tiistaina, kun Mahathir perui tärkeän ulkomaanmatkan ja ilmoitti sen sijaan tapaavansa kuningas Salahuddin Abdul Aziz Shahin keskiviikkoaamuna. Lain mukaan parlamentin hajottamiseen tarvitaan kuninkaan suostumus.

Malesian oppositiojohtaja sanoi keskiviikkona vain hieman ennen Mahathirin ilmoitusta, että parlamentin hajottaminen tässä vaiheessa olisi "skandaalimaista" ja "törkeää".

- Laissa ei kielletä parlamentin hajottamista kesken kauden, mutta tässä tapauksessa se on törkeää. Maassa ei ole poliittista tai perustuslaillista kriisiä ja hallituksella on vankka viiden kuudesosan enemmistö parlamentissa, sanoi Demokraattisen toimintapuolueen johtaja Lim Kit Siang.

73-vuotias Mahathir on ollut pääministerinä vuodesta 1981 lähtien. Hänen johtamansa Kansallinen rintama -koalitio voitti edellisissä vaaleissa 162 edustajapaikkaa 192:sta, ja ryhmävaihdosten takia sillä on nyt hallussaan 166 paikkaa.

Neljän oppositiopuolueen ei odoteta voittavan Mahathiria tulevissakaan vaaleissa. Sisäisesti ristiriitaisen opposition yhteisenä tavoitteena on kuitenkin horjuttaa nykyhallituksen kahden kolmasosan ehdotonta parlamenttienemmistöä, joka sillä on ollut vuodesta 1957 eli Malesian itsenäistymisestä lähtien.

Oppositio toivoo voivansa kääntää edukseen kansan tyytymättömyyden entisen valtiovarainministerin Anwar Ibrahimin oikeudenkäyntiin. Mahathir erotti Anwarin syyttäen tätä petoksista ja seksuaalirikoksista.

Skandaaliksi paisunut oikeudenkäynti on jakanut hallituksen rivejä ja yhdistänyt oppositiota.


Malesian poliittinen järjestelmä

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Malesia on parlamentaarinen demokratia ja perustuslaillinen monarkia, joka itsenäistyi Britannian alaisuudesta vuonna 1957. Maa on jakautunut 13 osavaltioon sekä kahteen liittoterritorioon.

Malesian valtionpäämies eli kuningas valitaan vuorotellen osavaltioiden sulttaanien keskuudesta viisivuotiskaudeksi.

Lainsäädäntöelin jakautuu brittiläisen mallin mukaan kahteen kamariin. 68-jäseninen senaatti nimitetään kuudeksi vuodeksi kerrallaan. Osan senaattoreista nimittää kuningas. Parlamentin alahuoneen 192 jäsentä valitaan suorilla vaaleilla viiden vuoden toimikaudeksi.

Neljäntoista puolueen Kansallinen rintama -niminen koalitio on hallinnut maata koko sen itsenäisyyden ajan. Mahathir Mohamad on ollut pääministerinä vuodesta 1981.

Parlamenttivaalit on lain mukaan järjestettävä viimeistään 60 päivän kuluessa parlamentin hajottamisesta. Malesiassa vaalit on yleensä pidetty hyvin nopeasti, viime vuosina keskimäärin 17 päivän kuluttua parlamentin hajottamisen jälkeen.

Asiantuntijoiden mukaan nopeasti järjestetyt vaalit ovat yleensä olleet eduksi istuvalle hallitukselle, kun oppositio ei ole ehtinyt koota rivejään.

Samaan aikaan parlamenttivaalien kanssa järjestetään yleensä myös osavaltiovaalit, joissa valitaan kaikkiaan 504 edustajaa lakia säätäviin elimiin.

STT-IA
12.11.1999


Ulkomaat -sivulle