Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Korkea verenpaine kuriin maidon proteiineilla



Maidon heraproteiinista on löydetty neljästä aminohaposta koostuva peptidi eli valkuaisaineen rakenneosa, josta saataisi olla hyötyä kohonneen verenpaineen alentamisessa.


Maatalouden tutkimuskeskuksessa (MTT) valmistuneessa Anne Pihlanto-Leppälän väitöskirjan yhdessä osatyössä havaittiin peptidin verenpainetta alentava vaikutus, kun sitä annettiin suonensisäisesti rotille. Toistaiseksi on vain vähän tietoa suun kautta nautittujen peptidien vaikutuksista ihmiseen.

Biologisesti aktiivisia peptidejä syntyy, kun entsyymit hajottavat proteiineja ruoansulatuksen aikana. Peptidejä voidaan myös tuottaa hapanmaitotuotteiden valmistuksessa käytettävillä hapatekannoilla.

Pihlanto-Leppälän tutkimuksessa tavanomaiset jogurtin, viilin tai piimän hapatteet eivät muodostaneet verenpaineen nousua estäviä peptidejä. Mielenkiintoista kuitenkin on, että näitä peptidejä syntyi, kun samoja proteiineja pilkottiin ruoansulatusentsyymeillä.


Peptidejä saatava enemmän

- Peptidien tuotto nykyisillä menetelmillä on vielä kallista. Valkuaisaineiden rakenneosasia saadaan kerralla tuotettua toistaiseksi vähäisiä määriä. Jotta päästäisiin kattaviin ihmiskokeisiin, on ensin pysyttävä tuottamaan isommat määrät peptidejä, kertoo Pihlanto-Leppälä.

- Juuston valmistuksesta syntyvää heraa voidaan käyttää peptidien raaka-aineena. Tämä voisi olla tulevaisuudessa meijereidenkin toiminnalle hyvä lisätulo, visioi Pihlanto-Leppälä.

MTT:n, Valion ja Helsingin yliopiston yhteisessä jatkotutkimuksessa keskitytään peptidejä tuottavien menetelmien kehittämiseen ja ravinnon mukana annettavien peptidien vaikutusmekanismeihin, joita arvioidaan kliinisillä tutkimuksilla.

Teolliseen hyödyntämiseen päästään kun löydetään hapatekanta, joka tuottaa aktiivisia peptidejä tai kun kehitetään tekniikka, jolla voidaan rikastaa peptidejä entsyymeillä pilkotuissa proteiineissa.

Jos bioaktiiviset peptidit vähentävät verenpainetta myös suun kautta nautittuina, niitä voitaneen tulevaisuudessa hyödyntää uusien terveyttä edistävien elintarvikkeiden valmistuksessa lisäämällä niitä esimerkiksi herajuomiin, jogurttiin ja piimään.

Anne Pihlanto-Leppälän väitöskirja Isolation and characterisation of milk-derived bioactive peptides eli Maitoproteiineista vapautuvien peptidien eristys ja karakterisointi tarkastettiin Turun yliopistossa torstaina.

FF-IA
12.11.1999


Ajassa -sivulle