Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Naulapää: Sosiaali- ja terveyspuoli ei ole hoitanut sarkaansa



Poliisiylijohtaja Reijo Naulapään mukaan poliisi on joutunut ottamaan itselleen kuulumattomia tehtäviä sen takia, ettei sosiaali- ja terveyspuoli pysty hoitamaan omaa sarkaansa.


Poliisiylijohtaja Naulapää tunnusti liikkuvansa aralla alueella, kun hän arvosteli toista viranomaista turvallisuustalkoitten seminaarissa maanantaina Lahdessa. Noin 160 osanottajalle jaettuun kirjalliseen puheenvuoroon kritiikki ei sisältynyt.

Lehdistötilaisuudessa Naulapää tarkensi huolehtivansa varsinkin huumenuorista.
- Sosiaalipuoli ei pysty vastaamaan heidän jälkihoidostaan. Pelkällä poliisin kontrollipolitiikalla ei ongelmaa hoideta.

Poliisiylijohtajan mielestä yhteiskunnan pitäisi antaa huumehoitoon lisää voimavaroja samaan tapaan kuin viime aikoina poliisille.

Poliisiylijohtaja toivoi sosiaalipuolella olevan voimia myös perhetyöhön niin, ettei poliisi joutuisi jatkuvasti tekemään kotikäyntejä samoihin osoitteisiin.

Reijo Naulapään mielestä joskus auttaisi pelkästään aiempaa parempi tiedonvälitys poliisin ja sosiaaliväen kesken.

Tietojen vaihto olisi esimerkiksi saattanut estää äskettäin paljastuneen vakavan tapauksen, jossa sosiaalivirkailija hoiti toistuvasti huumebisneksiä.

Mielenterveyshoidon avohoitopainotteisuus tuntuu sekin poliisin työssä.
- Eräitä vakavia rikoksia olisi voitu kokonaan välttää, jos tekijöille olisi annettu ajoissa hoitoa, arvioi Reijo Naulapää.

Poliisiylijohtaja kysyi sitäkin, miksi yhteiskunta päästää pedofiilit ulos.
- Olen vankilaoikeudessa toistuvasti varoittanut, että tämä ryhmä uusii tekonsa ensimmäisen kunnon kännin jälkeen.


Talkoot menossa

Keväällä hyväksytty kansallinen rikoksentorjuntaohjelma on Naulapään mukaan lähtenyt varsin hyvin liikkeelle paikallistasolla. Turvallisuustalkoot on aloitettu joka toisessa kunnassa, mm. kaikissa suurissa kaupungeissa.

- Poliisi on käskyorganisaatio, joten saamme varmaan kaikki liikkeelle vuoden loppuun mennessä. Olemme tehneet joka kuntaan rikollisuusanalyysin, jonka paljastamat ongelma-alueet 'myymme' paikalliselle yhteistyöryhmälle.

Reijo Naulapää korosti, että turvallisuus ja viihtyisyys on kunnille tärkeä valtti kilpailtaessa yrityksistä. EU-mittakaavassa sama pelaa Suomen eduksi.

Poliisin palvelujen ja turvallisuuden tunteen säilyttämiseksi pitäisi erityisesti syrjäseudulla harkita laaja-alaisia yhteistoimintapisteitä.

- Palvelut voisivat olla vaikkapa saman katon alla kuin Posti, Kela ja verovirasto, hahmotteli Naulapää.

STT-IA
15.11.1999


Kotimaa -sivulle