Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Asiantuntijat arvostelevat unionin suhtautumista vähemmistöryhmiin

EU:lle esitetään vähemmistöasiamiestä



Korkean tason asiantuntijaryhmä esittää, että Euroopan unioniin perustettaisiin vähemmistöryhmien ongelmiin keskittyvä oikeusasiamies. Ryhmä arvostelee tuoreessa EU:n laajenemista koskevassa raportissaan vähemmistöjen kohtelua unionissa arvioiden, että tiukempi rajavalvonta voi lisätä entisestään jännitteitä vähemmistöjen osalta.


Länsi- ja Itä-Euroopan asiantuntijoista koostuva ryhmä katsoo, että ehdotetun oikeusasiamiehen tehtävänä olisi edistää vähemmistöoikeuksista käytävää keskustelua ja valvoa EU-lainsäädännön toimeenpanoa vähemmistökysymyksissä.

Tehtävä ei olisi ryhmän mielestä päällekkäinen ETYJ:n vähemmistövaltuutetun Max van der Stoelin työn kanssa, vaan sitä täydentävä. ETYJ:n valtuutetun taakka mainitaan suureksi, ja hänen työnsä suuntautuu lähinnä vähemmistöjä koskevien kriisien selvittelyyn.

Italian valtiovarainministerin, professori Giuliano Amaton johtama asiantuntijaryhmä tarkastelee raportissaan EU:n laajenemisen pitkäaikaisia vaikutuksia. EU:n komissio julkisti raportin torstaina.


Venäläisten määrä lisääntyy

Raportissa pohditaan mm. romanien asemaa Euroopassa. EU ei ole raportin mukaan kiinnittänyt tähän asti riittävästi huomiota romanien sosiaaliseen syrjäytymiseen tai poliittisten vaikutuskanavien puutteeseen.

Romanien huomautetaan olevan EU:n suurin monikansallinen vähemmistöryhmä, ja heitä asuu kaikien jäsenvaltioiden lisäksi myös hakijamaissa.

Viron ja Latvian tulon jäseniksi ennakoidaan lisäävän venäläistä alkuperää olevien ihmisten määrää unionissa. Raportissa todetaan, että osa heistä on Viron ja Latvian kansalaisia, osalla on Venäjän passi, mutta jotkut ovat vailla kansalaisuutta.

Raportissa huomautetaan, että monet vähemmistöryhmien asemaan liittyvät ongelmat jatkuvat EU:n laajenemisen jälkeenkin heijastuen unionin ulkopolitiikkaan yhteisöön kuulumattomien maiden osalta.

Suljetun ja tiukasti säädellyn rajavalvonnan arvioidaan lisäävän jännitteitä ja monimutkaistavan rajat ylittävää kanssakäymistä. EU itse kärsii raportin mukaan "demokratia-vajeesta".

Demokratian ja lainsäädännön sekä ihmis- ja vähemmistöjen oikeuksien toteutuminen ovat kaukana täydellisestä nykyisissä jäsenmaissa, raportissa huomautetaan.

Raportti on Firenzen Robert Schuman -keskuksen koordinoiman yhteistyöprojektin tulos. Ryhmässä on puheenjohtajan lisäksi ollut 13 asiantuntijaa yhdeksästä eri maasta mukaanlukien hakijamaiden Puolan, Unkarin ja Romanian edustajat. Joukossa ei ollut suomalaisia.

STT-IA
12.11.1999


Ulkomaat -sivulle